Ρουμπινί: «H ελληνική κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει»

Ρουμπινί: «H ελληνική κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει»

Αυτή η πιθανότητα είναι ένας από τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο.

O γνωστός και για τις τοποθετήσεις του για την Ελλάδα, οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ξαναχτυπά με άρθρο του στο Project Syndicate . Στο άρθρο , το οποίο και αναδημοσιεύεται από πολλά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα μια κατάσταση «γνωστή-άγνωστη», μεγάλο μέρος της οποίας προέρχεται από την αβεβαιότητα των πολιτικών.

Ένας από τις κινδύνους που «βλέπει» ο Ρουμπινί και συνδέεται με την παραπάνω παράμετρο, είναι μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ διατυπώνει αντίστοιχη προειδοποίηση και για την Ιταλία.

«Οι πολιτικοί κίνδυνοι για την περιφέρεια της ευρωζώνης περιλαμβάνουν κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης και νέες εκλογές στη χώρα ως αποτέλεσμα της καταδίκης του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι» αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Ρουμπινί και συμπληρώνει: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να καταρρεύσει, ενώ οι πολιτικές εντάσεις ίσως ενισχυθούν σε Ισπανία και Πορτογαλία».

ΝΥΤ: «Οι αποκρατικοποιήσεις απειλούν την εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά»

Σε επίπεδο ευρωζώνης πάντως, το μεγαλύτερο γεγονός αυτού του φθινοπώρου είναι και κατά τον κ. Ρουμπινί οι εκλογές στη Γερμανία «που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε επανάληψη του ισχύοντος κυβερνητικού συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών με τους Ελεύθερους Δημοκράτες».

Εκτός ευρωζώνης, ο κ. Ρουμπινί αναφέρει ως βασική αιτία νευρικότητας τις εξελίξεις στις ΗΠΑ: την αναμενόμενη μείωση των μέτρων αντισυμβατικής πολιτικής από τη Fed, την αντικατάσταση του Μπεν Μπερνάνκε στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αλλά και το θέμα του δημοσίου χρέους για το οποίο Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκράτες ακόμη δεν έχουν βρει συμβιβαστική λύση.