Το ρούβλι παίρνει κάποιες ανάσες

Το ρούβλι έχει χάσει το 60% της αξίας του έναντι του δολαρίου, αλλά οι Ρώσοι το αντιμετωπίζουν με χιούμορ.

Μετά τη πτώση κατά 3% κατά την έναρξη των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου της Μόσχας , σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζονται στο νόμισμα της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, στις 10:30 (ώρα Μόσχας) το ευρώ διαμορφωνόταν στα 83,35 ρούβλια (έναντι 85,15 ρουβλίων κατά το κλείσιμο της Τρίτης) και το αμερικανικό δολάριο στα 66,96 ρούβλια έναντι 67,88 ρουβλίων χθες.

Την Δευτέρα το ρούβλι κατέγραψε πτώση 9,5% και την Τρίτη 7%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι δαπάνησε συνολικά 1,96 δισ.δολ. ΗΠΑ εκ των αποθεματικών της για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος την Δευτέρα και περισσότερα από 10 δισ.δολ. από την αρχή του μηνός.

Πάντως οι Ρώσοι αντιδρούν με «μαύρο» χιούμορ στη πτώση του νομίσματος.

Στους δρόμους όπως και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τα πικρά αστεία δίνουν και παίρνουν: «Όταν το ρολόι του Κρεμλίνου σημάνει 12, το ρούβλι θα μεταμορφωθεί σε κολοκύθα…» προειδοποίησε ο χρήστης του Διαδικτύου @Fake_MIRF.

«Βγήκα μόνο για ένα τσιγάρο και να, το ρούβλι μειώθηκε κατά 4 μονάδες» υποστηρίζει ένας άλλος χρήστης, ο @userpig στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Σταμάτα να καπνίζεις!» του απαντούν άλλοι χρήστες.

Έπειτα από πολλές χρηματοπιστωτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια των οποίων πολλοί Ρώσοι έχασαν όλες τους τις οικονομίες, οι πολίτες τώρα καταφεύγουν στο χιούμορ την ώρα που το ρούβλι έχει χάσει το 60% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.

«Έφτιαξα το τσάι μου πριν από 2 ρούβλια και είναι ακόμα ζεστό»: ένας μετά τον άλλο οι χρήστες του διαδικτύου ανήρτησαν το αστείο αυτό στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης σήμερα όταν η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε το απίστευτο όριο των 100 ρουβλιών.

«Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σταθεροποίησε το ρούβλι, η ισοτιμία του οποίου τώρα βρίσκεται σε σταθερή πτώση» ειρωνεύτηκε ένας χρήστης αναφερόμενος στην παρέμβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας η οποία ανακοίνωσε πως αυξάνει το βασικό επιτόκιο στο 17%.

«Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε πτώση, όμως το δολάριο είναι σταθερό. Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε πτώση όμως το ευρώ είναι σταθερό. Η οικονομία της Ρωσίας είναι σταθερή, όμως το ρούβλι σημειώνει πτώση» έγραψε ένας άλλος χρήστης του Twitter.

«Όταν το δολάριο θα αξίζει 666 ρούβλια, θα φταίει ο διάβολος» σχολίασε ο surkov.russia επίσης στο Twitter.

Ένας Ρώσος εκμυστηρεύτηκε στην φίλη του ότι όλη του η περιουσία είναι μόλις 100 ευρώ: «Φανταστικό! Σε 5 χρόνια θα είσαι εκατομμυριούχος» του απάντησε εκείνη.

«Το ρούβλι χάνει την αξία του και ο αριθμός των αστείων αυξάνεται» συμπεραίνει ένας χρήστης.