Σάλος στην επιτροπή του Νόμπελ Χημείας! Διέρρευσαν τα αποτελέσματα 

Σάλος στην επιτροπή του Νόμπελ Χημείας! Διέρρευσαν τα αποτελέσματα 
Photo: pixabay.com
Η απονομή εκ μέρους της  Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών πήρε ασυνήθιστη τροπή όταν τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τους νικητές αρκετές ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του βραβείου

Στους Moungi Bawendi του MIT, Louis Brus του Πανεπιστημίου Columbia και Alexei Ekimov της Nanocrystals Technology Inc. απενεμήθη την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου το Νομπέλ Χημείας, για την εργασία τους στις κβαντικές κουκκίδες – μικροσκοπικά σωματίδια μόλις λίγων νανόμετρων σε διάμετρο που μπορούν να απελευθερώσουν πολύ φωτεινό έγχρωμο φως και των οποίων οι εφαρμογές στην καθημερινή ζωή αφορούν από ηλεκτρονικά συστήματα ως και ιατρική απεικόνιση. Όπως αναφέρεται σχετικώς, τα μικροσκοπικά σωματίδια «έχουν μοναδικές ιδιότητες και τώρα διαχέουν το φως τους από οθόνες τηλεόρασης και λαμπτήρες LED».

Ωστόσο, η απονομή εκ μέρους της  Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών πήρε ασυνήθιστη τροπή όταν τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τους νικητές αρκετές ώρες πριν από την επίσημη σανακοίνωση του βραβείου. 

Η εκ των προτέρων ειδοποίηση προφανώς προήλθε από ένα δελτίο Τύπου που εστάλη νωρίς κατά λάθος. 

Τι είναι οι κβαντικές κουκκίδες

Οι κβαντικές κουκκίδες είναι μικροσκοπικά ανόργανα σωματίδια που ακτινοβολούν μια σειρά χρωμάτων από κόκκινο έως μπλε όταν εκτίθενται στο φως. Το χρώμα που εκπέμπουν εξαρτάται από το μέγεθος του σωματιδίου. Οι επιστήμονες μπορούν να σχεδιάσουν τις κουκκίδες από υλικά που περιλαμβάνουν χρυσό, γραφένιο έως κάδμιο και να δημιουργήσουν το χρώμα τους ελέγχοντας το μέγεθός τους. Τα πιο μικροσκοπικά σωματίδια εκπέμπουν μπλε φως. Τα ελαφρώς μεγαλύτερα σωματίδια εκπέμπουν κόκκινο φως. 

Η υποκείμενη θεωρία της κβαντικής μηχανικής «σωματίδιο σε κουτί» περιγράφηκε για πρώτη φορά σχεδόν πριν από έναν αιώνα. Αλλά μόλις μερικές δεκαετίες αργότερα οι επιστήμονες μπόρεσαν να κατασκευάσουν κβαντικές κουκκίδες σε εργαστήριο.

Στη δεκαετία του 1980, ο Ekimov, 78, και ο Brus, 80, βελτίωσαν τη θεωρία και ανέπτυξαν πρώιμες εργαστηριακές τεχνικές για τη δημιουργία σωματιδίων που εκπέμπουν διαφορετικά χρώματα προσαρμόζοντας μεγέθη. Το 1993, ο Bawendi, 62 ετών, ανέπτυξε νέες χημικές μεθόδους για την παραγωγή των σωματιδίων γρήγορα και ομοιόμορφα — οι οποίες σύντομα επέτρεψαν ποικιλία επεκτάσιμων εμπορικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών οθονών.

Η Judy Giordan, πρόεδρος της American Chemical Society, δήλωσε ενθουσιασμένη με τους φετινούς νικητές. «Αυτό που μας ενδιαφέρει πολύ στη χημεία είναι να μπορούμε να φτιάχνουμε και να προσαρμόζουμε νέες δομές και αρχιτεκτονικές για να λύνουμε προβλήματα που βοηθούν τους ανθρώπους και τον πλανήτη», είπε ο Giordan.

Ο Rigoberto Advincula, χημικός στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στο Τενεσί, είπε ότι η εργασία βοήθησε να γεφυρωθούν τα πεδία της φυσικής και της χημείας, προσθέτοντας: «Αυτή η τεχνολογία είναι πολύ εύκολο να αναπαραχθεί – γι’ αυτό έγινε τόσο δημοφιλής».

Πρόωρη ανακοίνωση

Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ώρες πριν από την ανακοίνωση της Τετάρτης ότι η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών είχε στείλει ένα δελτίο Τύπου που αναγόρευε τους Bawendi, Brus και Ekimov νομπελίστες. Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SVT αναμετάδωσε ότι κέρδισα το βραβείο για την «ανακάλυψη και σύνθεση κβαντικών κουκκίδων».

Μετά την επίσημη ανακοίνωση των τριών νικητών, ο Γενικός Γραμματέας Χανς Έλεγρεν είπε ότι η Σουηδική Ακαδημία θα ερευνήσει εκ των προτέρων πώς διέρρευσαν οι πληροφορίες.

«Υπήρξε ένα δελτίο Τύπου για άγνωστους ακόμα λόγους. Προσπαθήσαμε να καταλαβουμε τι έγινε» είπε. «Το γεγονός είναι πολύ ατυχές και λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό που συνέβη».

Αντιδράσεις

Ο Bawendi είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι ένιωσε «έκπληκτος,, σοκαρισμένος και πολύ υπερήφανος που του έγινε η τιμή». Ερωτηθείς για τη διαρροή, είπε ότι δεν ήξερε ότι είχε βραβευτεί με Νόμπελ μέχρι που τον κάλεσαν από την Ακαδημία. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν σκεφτόταν τις πιθανές εφαρμογές της δουλειάς του όταν άρχισε να ερευνά τις κβαντικές κουκκίδες. «Το κίνητρο είναι πραγματικά η βασική επιστήμη. Μια βασική κατανόηση, η περιέργεια για το πώς λειτουργεί ο κόσμος; Και αυτό είναι που ωθεί τους επιστήμονες και τους ακαδημαϊκούς επιστήμονες να κάνουν αυτό που κάνουν», είπε.

Ο Brus, ομότιμος καθηγητής στην Κολούμπια, είπε ότι δεν σήκωσε το τηλέφωνο όταν τον κάλεσαν από τη Σουηδική Ακαδημία. «Χτυπούσε τη νύχτα, αλλά δεν απάντησα γιατί προσπαθούσα να κοιμηθώ», είπε στο Associated Press. Τελικά είδε τις ειδήσεις στο διαδίκτυο όταν σηκώθηκε γύρω στις 6 π.μ.

Ο Ekimov είναι ο πρώην επικεφαλής επιστήμονας στην Nanocrystals Technology, μια εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη όπου ξεκίνησε να εργάζεται το 1999. Η σουηδική ακαδημία τον βράβευσε διότι απέδειξε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ότι το μέγεθος των νανοσωματιδίων χλωριούχου χαλκού επηρέαζε τα χρώματα στο γυαλί.«Ήταν πολύ ωραίο που το πήραμε μετά από 40 χρόνια δουλειάς», είπε ο Ekimov στο AP. Η πρώτη του δημοσίευση για το θέμα ήταν το 1981.

Τα βραβεία Νόμπελ φέρουν χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1 εκατομμύριο δολάρια) από ένα κληροδότημα που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune