Η Playmobil προχωρά σε μαζικές απολύσεις

Η Playmobil προχωρά σε μαζικές απολύσεις
(FILES) This photograph taken on August 9, 2023, shows Playmobil figurines dating from 1974, manufactured by the German company Geobra-Brandstatter, at a second-hand dealer in Pont-Audemer, northern France. The owner of the famous Playmobil plastic figurines announced on October 2, 2023 the elimination of 17% of its workforce, including almost half in Germany, against a backdrop of erosion in its sales around the world. (Photo by JOEL SAGET / AFP) Photo: AFP
Η πτώση στις πωλήσεις της Playmobil μαζί με σειρά εσωτερικών προβλημάτων και καταγγελιών, πχ. για εργασιακό εκφοβισμό, φέρνουν περικοπές θέσεων. Οι μισές στη Γερμανία.

Πριν λίγες μέρες στην πόλη Σπάιερ εγκαινιάστηκε μια έκθεση για τα 50 χρόνια της Playmobil, της εμβληματικής βιομηχανίας παιχνιδιών που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 από το Τσίρντορφ, ένα χωριό κοντά στη Νυρεμβέργη, στο κρατίδιο της Βαυαρίας, κατακτώντας στη συνέχεια τον κόσμο των παιχνιδιών διεθνώς. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα, τη Δευτέρα ήρθε μια πικρή ανακοίνωση για εκατοντάδες εργαζομένους, η οποία ήταν όμως αναμενόμενη. Σύμφωνα με τον όμιλο Horst Brandstätter Group προσεχώς θα περικοπούν περίπου 700 θέσεις εργασίας έως το 2025. Οι μισές εξ αυτών στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η απόφαση αυτή για την ιστορική βιομηχανία παιχνιδιών, που είναι αγαπητή σε όλον τον κόσμο, ελήφθη μετά από ανάλυση των προοπτικών ανάπτυξης αλλά και των οικονομικών προκλήσεων, με τις οποίες εδώ καιρό βρίσκεται αντιμέτωπη.  Μεταξύ αυτών φυσικά συμπεριλαμβάνονται η πανδημία καθώς και οι δυσοίωνες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Ασαφής σχεδιασμός, εκφοβισμός, ίντριγκες

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με αναλυτές και γνώστες του θέματος, εδώ και χρόνια η Playmobil είχε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και σειρά εσωτερικών προβλημάτων, από την έλλειψη σαφούς στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον μέχρι ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν, σύμφωνα με την SZ, μετά τον θάνατο του ιδρυτή της εταιρείας, Χορστ Μπραντστέτερ το 2015. 

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Στο αναλυτικό ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο και για μια παρακμάζουσα «εταιρική κουλτούρα» μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη σεβασμού και εμπιστοσύνης προς τους εργαζομένους της καθώς και για «αγενείς συμπεριφορές». Όπως αποκαλύπτει καλά πληροφορημένη πηγή μέσα από την εταιρεία στην SΖ, «οι συνθήκες εργασίας στην Playmobil εδώ και καιρό δεν είχαν καμία σχέση με τον ιδανικό κόσμο που αντιπροσωπεύουν τα παιχνίδια της». 

Εκπρόσωποι των εργαζομένων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εδώ και χρόνια κάνουν λόγο για περιστατικά εκφοβισμού, διαμάχες, καθώς και για εσωτερικές ίντριγκες. Ακόμη για νεαρές μητέρες που επιστρέφουν μετά από άδεια μητρότητας και πέφτουν θύματα κακής μεταχείρισης. Μάλιστα εσωτερική επιστολή του συμβουλίου εργαζομένων της εταιρείας έκανε λόγο «για φόβο και ταπείνωση, που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη».

H εταιρεία απορρίπτει τις κατηγορίες

Από την πλευρά της η εταιρεία απορρίπτει όλους τους παραπάνω ισχυρισμούς, ενώ οι καταγγελίες από την πλευρά των εργαζομένων συνεχίζονται. Την ίδια ώρα οι περικοπές θέσεων εργασίας θεωρούνται δεδομένες, χωρίς όμως ακόμη να έχει ανακοινωθεί σε ποιους ακριβώς τομείς θα γίνουν οι σχεδιαζόμενες απολύσεις. Ήδη από τον Μάρτιο πάντως η εταιρεία έχει τεθεί υπό τον εξωτερικό έλεγχο της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey.

Προς το παρόν πάντως φαίνεται ότι θα πληγούν ιδιαίτερα θέσεις που έχουν να κάνουν με την κατασκευή των πλαστικών καλουπιών των διάσημων παιχνιδιών, ενώ μελλοντικά σχεδιάζεται μια νέου τύπου «παραγωγή σε μικρότερη κλίμακα, με βελτιωμένο κόστος και μεγαλύτερη αναπτυξιακή ευελιξία», όπως αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα tagesschau.de.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Deutsche Welle