Σαμαράς: «Έχουμε επανακτήσει τη χαμένη μας αξιοπιστία»

Σαμαράς: «Έχουμε επανακτήσει τη χαμένη μας αξιοπιστία»

Στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορύφης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε επανακτήσει τη χαμένη μας αξιοπιστία χάρη στις απίστευτες προσπάθειες του ελληνικού λαού», δήλωσε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέπτυξε κατά την ομιλία του προς τους δημοσιογράφους τις προτεραιότητες της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ο κ. Σαμαράς είχε επαφές με ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέττα, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του που η έναρξή της συμπίπτει με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, αλλά επισήμανε πως αναγνωρίσθηκε στη Σύνοδο ότι οι διαφορές Βορρά και Νότου στην Ε.Ε. παραμένουν έντονες.

Ύψιστη προτεραιότητα είναι πλέον, κατά τον πρωθυπουργό, η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω μιας διαδικασίας που θα εγκαινιασθεί επί της ελληνικής προεδρίας και με σημαντική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία θα διασφαλίσει πρόσθετα κεφάλαια.

Σχετικά με το ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός έδωσε βάρος στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Για το θέμα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και ειδικότερα της τραπεζικής ένωσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Και επισήμανε ότι εφεξής η Ε.Ε. θα δίνει βάρος και στην κοινωνική διάσταση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς: «Προεδρία ελπίδας» θα είναι η ελληνική

Ως προς τα ενεργειακά ζητήματα, τόνισε τη σημασία του αγωγού ΤΑΠ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Αναφερόμενος στα θέματα που κυριάρχησαν στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαιτέρως στις νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, κυρίως δε στη θάλασσα. Χαιρέτισε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και επεσήμανε τη σημασία της εμπλοκής σ’ αυτά και χωρών που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. «Υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρακτικά αυτό σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών με χρήση δορυφορικών επικοινωνιών, ανάμειξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών, μεγαλύτερη αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε. και μέτρα κατά των δικτύων δουλεμπορίας, την οποία χαρακτήρισε «κατάπτυστη δραστηριότητα».

Σημαντική, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και την ευρωπαϊκή απόφαση για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και για την εμπλοκή των μικρομεσαίων βιομηχανιών, κάτι, που, όπως σημείωσε, έχει σημασία και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε ακόμη την πορεία της Σερβίας προς την Ε.Ε., σε ό,τι δε αφόρα τη Συρία αναφέρθηκε στην τραγωδία των προσφύγων και στο πρόβλημα των επιδημιών.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σειρά θεμάτων που ήταν εκτός ευρωπαϊκής ατζέντας σήμερα αποτελούν ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Διαβάστε ακόμη: Σύνοδος Κορυφής: Θετικές προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία 

Κρτική στον Αλέξη Τσίπρα
«Η νοοτροπία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καλλιεργεί τον δικό της κήπο με δηλητήριο που ρίχνει σε όλους τους άλλους. Οι άλλοι, όμως, είναι η Ελλάδα. Το να δηλητηριάζεις το κλίμα, να ζητάς συνεχώς εκλογές, να δημιουργείς συνθήκες τρόμου σε επενδυτές, δεν πιστεύω ότι ευνοεί την ίδια την αντιπολίτευση. Τέλος πάντων, στις ευρωεκλογές θα δούμε τα αποτελέσματα. Εγώ δεν κοιτάζω τις εκλογές που έρχονται, εγώ κοιτάζω τον άνεργο, μέριμνά μου είναι να δώσω εργασία σε έναν ακόμη άνεργο. Με τον κ. Τσίπρα έχουμε άλλον αντίπαλο. Εγώ έχω αντίπαλο την ανεργία εκείνος έχει τη χώρα. Ίσως είναι δικαίωμά του, αλλά είναι και δικό μου δικαίωμα να είμαι αυστηρός», απάντησε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόβλεψη του κ. Τσίπρα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για εκλογές.

Για τον Μιχάλη Λιάπη:
«Αυτά που μπορεί να συνέβαιναν στο παρελθόν έχουν τελειώσει. Οι πολίτες είναι και αισθάνονται ίσοι απέναντι στον νόμο, για όποιον κι αν μιλάμε. Όποιος καταπατά τον νόμο θα συλλαμβάνεται και θα τιμωρείται. Μπράβο και στους αστυνομικούς που έπραξαν αυτό που έπρεπε», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

Προχωρά η διαπραγμάτευση με την τρόικα, διαμηνύει κυβερνητική πηγή
Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που είναι σε εξέλιξη, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι, «δεν συμβαίνει κάτι συνταρακτικό, προχωράμε, λύνονται προβλήματα. Χθες αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση αυτή για τα ΕΑΣ έκλεισε με πολύ καλούς όρους για τη Ελλάδα. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Κάνουμε διαπραγμάτευση αλλά δεν τα βρήκαμε, αν και φθάσαμε πολύ κοντά. Καταλαβαίνουν, όμως, και εκείνοι ότι έχουμε και πολιτικές δεσμεύσεις. Στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ελήφθησαν υπόψη οι ανάγκες των αδυνάτων, αλλά και η ανάγκη να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα, κάτι που συνδέεται με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Κάναμε συζήτηση για τον φόρο των ακινήτων, που θα πρέπει να είναι στην εξέλιξή του ανταποδοτικός και να αποδοθεί στους δήμους. Προς το παρόν, πάντως, ο νέος φόρος θα είναι μικρότερος σε σχέση με το 2012, για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Την επόμενη χρονιά θα είναι, επίσης, χαμηλότερος για το 75% των πολιτών. Η συζήτηση για τον φόρο ακινήτων αδικούσε αυτό που ήρθε προς ψήφιση. Έχουμε ακούσει ιστορίες φρίκης, δήμευση περιουσιών, ότι όλοι θα πληρώσουν περισσότερο. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι. Στον ΦΠΑ στην εστίαση, η υστέρηση των εσόδων λόγω της μείωσης ήταν μικρότερη από ό,τι είχε προβλέψει η τρόικα και στο εξής η μείωση θα αποδώσει περισσότερο και θα έχει θετική επίπτωση και στα τουριστικά πακέτα που κλείνονται. Είναι ζητήματα που αποδίδουν μετά από διαπραγματεύσεις, επώδυνες και σκληρές».

Διαβάστε ακόμη: Έχασε τα τρία «Α» και η Ευρωπαϊκή Ένωση