Σαμαράς: «Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό από τα βάθη της καρδιάς μου»

Σαμαράς: «Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό από τα βάθη της καρδιάς μου»

«Η έξοδος στις αγορές διαψεύδει όσους μιλούν για νέο Μνημόνιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα - Δείτε το βίντεο.

«Όταν πριν δυο χρόνια αναλάμβανα τη διακυβέρνηση της χώρας ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά τα καταφέραμε, αφήνοντας κάποιους πίσω στη μιζέρια τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα δήλωσε πως «την επόμενη φορά η χώρα θα μπορεί να δανειστεί μεγαλύτερα ποσά με χαμηλότερα επιτόκια». «Με τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές σήμερα ανοίξαμε τον δρόμο και με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα μειωθεί το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τόσο τον ελληνικό λαό, όσο και τους βουλευτές, που με κόστος στήριξαν τις επιλογές της κυβέρνησης.

Ξεκινώντας τη δήλωση του, ανέφερε: «Η Ελλάδα έκανε σήμερα ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση. Μετά το πρωτογενές πλεόνασμα, που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετυχαίναμε φέτος, μετά τη διανομή του πλεονάσματος, που θα δοθεί σε ένα μήνα, και θα προσφέρει ανακούφιση σε ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Σήμερα βγήκαμε στις διεθνείς αγορές!».

Αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της στάσης του για την σημερινή έξοδο της χώρας στις αγορές, δήλωσε: «Πολλοί είναι εκείνοι που δεν είχαν πιστέψει ποτέ αυτή την επιτυχία! Πολλοί την ειρωνεύθηκαν αρχικά, προσπάθησαν να την αμφισβητήσουν στη συνέχεια, ακόμα και τώρα αντιδρούν με μιζέρια. Σαν να λυπούνται που τα κατάφερε η χώρα. Σαν θα θλίβονται που οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο και βγαίνουμε από την κρίση. Σαν να παρακαλούσαν να έλθει κι άλλο μνημόνιο και τώρα τα ’χουν χαμένα γιατί η έξοδος στις αγορές διαψεύδει όσους προεξοφλούσαν νέο Μνημόνιο».

Μειώνεται το κόστος δανεισμού της χώρας
Όσον αφορά το χρηματοοικονομικό σκέλος της έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου μετά από τέσσερα χρόνια, ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση για το τι σημαίνει η σημερινή μέρα για την Ελλάδα,  ανέφερε:  «Την επόμενη φορά η χώρα θα μπορεί να δανειστεί μεγαλύτερα ποσά με χαμηλότερα επιτόκια. Γι’ αυτό και δεν αντλήσαμε παρά μόνο 3 δισεκατομμύρια τώρα, αφού δεν έχουμε περισσότερα άμεση ανάγκη: Γιατί με τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές σήμερα, ανοίξαμε το δρόμο για φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές αύριο. Ανοίξαμε σήμερα το δρόμο, ώστε να υποχωρεί σταθερά από δω και στο εξής το κόστος του δανεισμού μας στο σύνολο του χρέους μας. Σημαίνει ακόμα αυτή η εξέλιξη ότι με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα μειωθεί το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας. Άμεσα! Τα έντοκα γραμμάτια, άλλωστε έχουν πέσει και θα πέσουν πολύ περισσότερο. Απ’ αυτά και μόνο εξοικονομούμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε τόκους μόνο το επόμενο 12μηνο. Δεν θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας. Ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί πολύ περισσότερο. Σημαίνει, επίσης, ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και οι τράπεζες μπορούν τώρα να δανείζονται στο εξωτερικό σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Πράγμα που συνεπάγεται επιστροφή ρευστότητας και ενίσχυση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Άμεσα!»

Διαβάστε ακόμη: Δανειστήκαμε και επίσημα 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%

«Θέλουμε την Ελλάδα ενωμένη»

Απευθυνόμενος σε πιο προσωπικό τόνο προς τους Έλληνες πολίτες, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Μην κάνετε λάθος! Αυτά όλα επιτεύχθηκαν με τις θυσίες και την ωριμότητα του Ελληνικού λαού, τον οποίο και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη στάση του. Μην κάνετε λάθος! Έχουμε δρόμο μπροστά μας, για να βγούμε οριστικά από την κρίση. Αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν μεγάλα βήματα. Και άμεσα θα γίνει αισθητή η πρώτη ανακούφιση. Θέλω αντίθετα, να ευχαριστήσω τον κάθε Έλληνα Βουλευτή, που με κόστος, ναι, αλλά κυρίως με πατριωτισμό, στήριξε τόσες φορές δύσκολες αποφάσεις και γενναίες μεταρρυθμίσεις, στην πορεία αυτή για τη χώρα μας. Γιατί φτάσαμε ως εδώ με τέσσερα πράγματα: Με πίστη στη δύναμη του Έλληνα. Με σχέδιο, με σκληρή προσπάθεια και με σοβαρότητα. Και με σκληρές διαπραγματεύσεις».

Κλείνοντας το μήνυμα του, έστειλε μήνυμα ενότητας:
«Έχουμε πίστη σ’ αυτά που μπορεί να καταφέρουν ενωμένοι Έλληνες. Γι’ αυτό και σήμερα, θέλουμε τους Έλληνες πιο ενωμένους από ποτέ. Και πιο αποφασισμένους να περιφρουρήσουν και τις θυσίες που έκαναν ως τώρα και τα αποτελέσματα που τώρα εμφανίζονται. Με ενωτικό πνεύμα λειτούργησε αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας. Και ενωμένη πέτυχε αυτά που πέτυχε. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε».

 Βενιζέλος: «Η Ελλάδα αλλάζει πανηγυρικά σελίδα»