Σαμαράς: «Είμαστε μαζί στη μάχη της υπεράσπισης των δημοκρατικών ιδεωδών»

Σαμαράς: «Είμαστε μαζί στη μάχη της υπεράσπισης των δημοκρατικών ιδεωδών»

«Πραγματικό κι αυξανόμενο» το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη, δήλωσε από τη Γαλλία ο Έλληνας Επίτροπος, Δημ. Αβραμόπουλος.

Με δήλωσή του σε δημοσιογράφο της γαλλικής τηλεόρασης France2 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναγνώρισε ότι έζησε μια «καταπληκτική» εμπειρία.

«Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας για ολόκληρο τον κόσμο» είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα είμαστε όλοι στο πλευρό της. Είμαστε ενωμένοι μαζί με τους Γάλλους, σκεφτόμαστε το ίδιο ακριβώς πράγμα, δηλαδή την ελευθερία, τα ιδεώδη της δημοκρατίας. Επιπλέον είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών. Αυτό επιδιώκουμε, για αυτό ήμασταν όλοι εδώ σήμερα. Αυτό που ζήσαμε ήταν καταπληκτικό».

Στο ερώτημα εάν η σημερινή ημέρα είναι ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη και τον κόσμο απάντησε: «Το ελπίζω πραγματικά και πιστεύω ότι θα είναι».

«Είμαστε εδώ σήμερα για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στη Γαλλία, το γαλλικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων» είπε από την πλευρά του ο Έλληνας Επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα της μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε με πνεύμα αλληλεγγύης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι».

«Σήμερα, η Ευρώπη ενωμένη στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Είμαστε αποφασισμένοι να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας εντός της ΕΕ και με τους διεθνείς φίλους μας, για να δώσουμε ένα τέλος στο τραγικό αυτό φαινόμενο, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τις δημοκρατικές μας αξίες, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και τις ανθρώπινες ζωές. Έτσι λοιπόν, με την ιδιότητά μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, μεταφέρω ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης από όλους τους Ευρωπαίους στη Γαλλία και το γαλλικό λαό. Σήμερα, στο Παρίσι, λέμε δυνατά ότι η Ευρώπη είναι Σαρλί», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας Επίτροπος συμμετείχε σήμερα στο Παρίσι και στην έκτακτη «Διεθνή συνάντηση κατά της τρομοκρατίας», που οργάνωσε ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί εσωτερικών των Ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από το φαινόμενο των τρομοκρατικών επιθέσεων και οποίες από τον Μάϊο 2014 συνιστούν την ομάδα «G10». Όπως εξήγησε ο Γάλλος υπουργός πρόκειται για την Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστρία. Συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο κ. Καζενέβ υπογράμμισε ιδιαίτερα και την παρουσία του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου και τον ευχαρίστησε «για τη σταθερή δέσμευσή του, από τη στιγμή που ανέλαβε τις ευθύνες του, να συνοδεύσει με όλα τα μέσα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Αυτές τις τραγικές στιγμές η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί ενωμένη για την υπεράσπιση των αρχών της και των ελευθεριών της», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος. «Ο διάλογος, το κριτικό πνεύμα και η ανεκτικότητα, είναι τα κύρια γνωρίσματα των κοινωνιών μας και τα ιδεώδη τα οποία ανέκαθεν υπερασπισθήκαμε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο, η σημερινή συνάντηση των Παρισίων αποσκοπούσε «στο να δοθεί μια κοινή, ισχυρή και συγκροτημένη απάντηση, σε αυτήν την κοινή πρόκληση που μας απευθύνουν οι δράστες των ειδεχθών πράξεων». «Η πρόκληση αυτή μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν αυτής με τους διεθνείς συμμάχους μας» τονίζει.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναγνωρίζει ότι «δυστυχώς το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην ΕΕ είναι πραγματικό και αυξανόμενο», και επισημαίνει ότι «η Κομισιόν στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό των κρατών μελών στο συντονισμό και στην υποστήριξη των προσπαθειών τους».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι προσπάθειες θα πρέπει να ενισχυθούν προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:

-Ενίσχυση της πρόληψης για την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης των ατόμων.

-Βελτίωση των μέσων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

-Καλύτερη ανίχνευση ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι απειλές.

-Παράλληλη σύσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος για τη διαβίβαση των δεδομένων των επιβατών στα αεροπορικά και άλλα μέσα μετακίνησης.

Ο Έλληνας Επίτροπος υπογραμμίζει τέλος ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και μεγάλης διάρκειας έργο, που όμως «θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων».