Σαμαράς και Βενιζέλος αποφασίζουν για την πώληση της ΔΕΗ

Σαμαράς και Βενιζέλος αποφασίζουν για την πώληση της ΔΕΗ

Διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για θέματα ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου για θέματα ενέργειας. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Μανιάτης.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, που πραγματοποιείται εν όψει και της επίσκεψης την Παρασκευή στην Αθήνα του γερμανού Επιτρόπου Ενέργειας κ. Έτινγκερ, θα τεθεί το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και συγκεκριμένα της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ηλεκτρισμού, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ. Το σχέδιο προβλέπει ότι η ΔΕΗ που ελέγχει κατά 100% τον ΑΔΜΗΕ, θα πουλήσει το 66% σε στρατηγικό επενδυτή, και το υπόλοιπο 34% στο Δημόσιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα και να έχει κλείσει ως τον Ιούλιο του 2014 το ζήτημα της ΔΕΗ, ωστόσο υπηρεσιακοί παράγοντες εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού που προγραμματιζόταν για σήμερα 4 Δεκεμβρίου, μετατέθηκε για τον Ιανουάριο.

Διαβάστε ακόμη: Κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ στο 9μηνο

Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι :

– Το αν το δημόσιο έχει τη δυνατότητα να διαθέσει τα χρήματα που απαιτούνται ώστε να εξαγοράσει το 34% του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να κατέχει την καταστατική μειοψηφία, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

– Τα χρέη που βαραίνουν τον ΑΔΜΗΕ , τα οποία πρέπει να εκκαθαριστούν ώστε να αποδοθεί καθαρός στον νέο αγοραστή. Η κυβέρνηση εξετάζει νομοθετική ρύθμιση που θα μεταφέρει στον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) όλες τις οικονομικές δραστηριότητες του ΑΔΜΗΕ που σχετίζονται με την εκκαθάριση της αγοράς.

– Η συζήτηση με τις τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει τον ΑΔΜΗΕ (με 250 ως 300 εκατ. ευρώ) για τους όρους με τους οποίους θα αποπληρωθούν τα δάνειά τους όταν η εταιρεία αλλάξει χέρια.

Τέλος όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων, για το οποίο συζήτησαν στη προηγούμενη συνάντησης τους Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, μετά από πολλές αναβολές, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τεχνικές δυσκολίες επέβαλαν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, την αναβολή της κατάθεσής του που αρχικά είχε προγραμματισθεί να γίνει αύριο.