Σαμαράς: «Παγκόσμιος κόμβος μεταφορών ο Πειραιάς»

Σαμαράς: «Παγκόσμιος κόμβος μεταφορών ο Πειραιάς»

Παρουσία του πρωθυπουργού υπεγράφη συμφωνία μεταξύ ZTE Hellas και COSCO.

O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρευρέθη στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της  ZTE Hellas Telecommunications S.A. και της COSCO για τη χρήση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ως Κέντρου Logistics για τα προϊόντα της ZTE για την ευρύτερη περιοχή της Νοτίου Ευρώπης. Πρόκειται για υλοποίηση μέρους της συμφωνίας που είχε υπογραφεί στο Πεκίνο, μεταξύ της ZTE Corporation και της Ελληνικής Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, τον Μάιο του 2013.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι το λιμάνι του Πειραιά μετατρέπεται «σε πύλη εισόδου προϊόντων και παγκόσμιος κόμβος μεταφορών. Η συνεργασία των δυο εταιρειών βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Η ΖΤΕ εκμεταλλεύεται το πλαίσιο σταθερότητας που δημιουργούμε για τη χώρα».

Η νέα αυτή προσπάθεια θα καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα της ΖΤΕ προς 13 σημαντικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και, σε επόμενη φάση, προς άλλες 7 αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη βόρεια Αφρική.

Η συμφωνία υπεγράφη στις εγκαταστάσεις του ΣΕΠ παρουσία του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Ζου Xiaoli, του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Βρούτση, του Captain Ju Weiping, Διευθύνοντος Συμβούλου της COSCO Ελλάδας, του Captain Fu Cheng Qiu, Διευθύνοντος Συμβούλου του ΣΕΠ, του κ. Zhou Jianfeng, Αντιπροέδρου της ZTE, του κ. Liu Shuguang Logistics Executive Director της ZTE και του κ. Deng Chao Εκτελεστικού Διευθυντή της ΖΤΕ σε Βαλκάνια, Κύπρο και Ισραήλ.

Ο κ. Zhou Jianfeng, Αντιπρόεδρος της ZTE δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία και τη δέσμευσή της να επενδύσει στην ελληνική αγορά. Αποτελεί δε μέρος μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό, περίπου 400-600, θέσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωσή του, που εκτιμάται σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα».

Οι επόμενες φάσεις της επένδυσης περιλαμβάνουν την κατασκευή Κέντρου Επισκευών και Επιστροφών για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το 8ο παγκοσμίως για την ZTE, και τη μετεξέλιξή του σε γραμμή συναρμολόγησης (assembly line).

Σαμαράς: «Θα μοιράσουμε πάνω από 500 εκατ. σε 1 εκατ. Έλληνες»

Στη τελική ευθεία η πώληση του 67% του ΟΛΠ