Σαμαράς προς Τσίπρα: «Κυνηγάτε χίμαιρες»

Σαμαράς προς Τσίπρα: «Κυνηγάτε χίμαιρες»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όποιος αγαπάει την πατρίδα του θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τον φόβο ότι η χώρα μπαίνει σε ασφυκτικό κλοιό οικονομικής απομόνωσης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε κανένα πρόγραμμα και, παρότι βρήκε στέρεα θεμέλια από την κυβέρνηση της ΝΔ, τώρα βάζει την Ελλάδα σε μεγάλη περιπέτεια.

Όπως τόνισε, η ΝΔ θα στηρίξει κάθε πολιτική στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να ρίξει την Ελλάδα στα βράχια.

«Μας κάνετε μαθήματα περί διαπραγμάτευσης χρέους. Εγκαταλείπετε τον σίγουρο δρόμο και πάτε να κυνηγήσετε χίμαιρες» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος σχολίασε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, καταψήφισε τα πάντα, σήμερα λέει ότι το 70% ήταν σωστές μεταρρυθμίσεις.

Ξεχωριστή στιγμή ο τρόπος που ο κ. Σαμαράς σχολίασε την πρόταση για τα ομόλογα με λήξη στο διηνεκές. «Ουάου!» ήταν το επιφώνημα που δανείστηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, ο πρώην πρωθυπουργός, αποσπώντας τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

«Εμείς δεν πρόκειται να σας υπονομεύσουμε όπως κάνατε εσείς σε κάθε μας προσπάθεια. Προσέξτε μόνο γιατί εσείς θα χρεωθείτε εκλογές της δραχμής» είπε ο κ. Σαμαράς και αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση το πάει στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως «κάναμε ενάμισι χρόνο να διώξουμε το φάντασμα της δραχμής, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για δημοψήφισμα».

Είπε ακόμη πως ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας ζητάει απαντήσεις πώς θα κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ αν δεν πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. «Μας καλέσατε να σας στηρίξουμε. Εμείς θα το κάνουμε. Φτάνει η πυξίδα σας, να μην δείχνει τα βράχια. Υπάρχει κάτι χειρότερο και από την κωλοτούμπα. Να την πας τη χώρα κατευθείαν στα βράχια» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι για πρώτη φορά γίνεται ουσιαστική διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος της ΝΔ απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών λέγοντας: «Εσείς στέκεστε τώρα, γιατί εμείς σας παραδώσαμε στέρεα θεμέλια. Σας εύχομαι όταν μπαίνετε και κυρίως όταν βγαίνετε από το Eurogroup να είστε το ίδιο όρθιοι με εμάς».

Ο ΕΝΦΙΑ και οι μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε πολλές φορές στη στάση που τηρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Επικαλέστηκε συνέντευξη του κ. Τσίπρα ότι δεν θα πλήρωνε τον ΕΝΦΙΑ αλλά και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσαν δημόσια τον κόσμο να μην πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ για να παρατηρήσει ότι σήμερα η κυβέρνηση καλεί τον κόσμο «για το καλό της πατρίδας να τον πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ». «Ήθελα να σας ρωτήσω. Άλλη ήταν η πατρίδα μας τότε, κύριε Τσίπρα; Ήταν διαφορετική η πατρίδας μας;» είπε ο κ. Σαμαράς και επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «βρήκε τη χώρα σε ανάκαμψη, όχι βαθιά ύφεση όπως βρήκε τη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ», επικαλούμενος στοιχεία της Κομισιόν για την ανάκαμψη στη χώρα μας το 2014 και την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% το 2015, «αν δεν συμβούν έκτακτα γεγονότα».

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές εξαγγελίες, ο κ. Σαμαράς, προειδοποίησε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κίνδυνος να φορτωθεί το χρέος και έφερε ως παράδειγμα τις αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες τα έσοδα πήγαν απευθείας στη μείωση του χρέους. «Αν τις ακυρώσετε τις αποκρατικοποιήσεις που έγιναν, θα χάσετε 6 δισ. και αυτά δεν θα αφαιρεθούν από το χρέος όπως εμείς προγραμματίζαμε. Μην μιλάτε για χρέος λοιπόν» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι στο διάστημα που ήταν κυβέρνηση αποκαταστάθηκε πλήρως η αξιοπιστία μας στο εξωτερικό.

Για τις μεταρρυθμίσεις, εξήγησε ότι η ΝΔ θα σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης που θα οδηγήσει σε γκρέμισμα μεταρρυθμίσεις που έγιναν και που είχαν οδηγήσει και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Στο σημείο αυτό, παρατήρησε ότι σήμερα όλοι οι διεθνείς οίκοι «με όσα πρόλαβε να πει η κυβέρνηση, ετοιμάζονται να υποβαθμίσουν την οικονομία μας». Μην το υποτιμάτε αυτό, γιατί η αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους είναι το εισιτήριο για την έξοδο μας στις αγορές, επισήμανε ο κ. Σαμαράς και «το να μπορείς να βγεις στις διεθνείς αγορές, είναι το μόνο που μπορεί να σε απαλλάξει από την πίεση των δανειστών».

Η διαπραγμάτευση

«Εμείς παραλάβαμε κατάσταση πολύ δύσκολη και παραδώσαμε χώρα που στέκεται στα πόδια της. Εσείς χώρα παραλαμβάνετε σήμερα. Κοιτάξτε να την παραδώσετε καλύτερη» επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατήγγειλε ότι από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην στηρίξει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το τραπεζικό σύστημα είχε μεγάλες απώλειες, «πάγωσαν» επενδύσεις, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη έγινε και πάλι αντικείμενο ζωηρής συζήτησης.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην παραδίδει μαθήματα στη ΝΔ, διότι η κατάσταση τότε ήταν δραματική και οι ανάγκες ήταν ασφυκτικές. «Καλύψαμε τις άμεσες ανάγκες, βελτιώσαμε τη θέση της χώρας, περάσαμε σε πλεονάσματα, μειώθηκε η ύφεση το 2013 και περάσαμε στην ανάκαμψη το 2014. Και όταν έγιναν αυτά, αρχίσαμε να ζητάμε περισσότερα» είπε. Κατέθεσε, μάλιστα, εμπιστευτικό έγγραφο με τις απαιτήσεις των δανειστών τον Νοέμβριο του 2013, τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε.

«Εσείς λοιδορούσατε τις μεταρρυθμίσεις και τώρα έρχεται ο κ. Βαρουφάκης και λέει ότι συμφωνεί με το 70% των μέτρων του Μνημονίου. Πείτε μου όμως, εσείς ποια από τα μέτρα αυτά ψηφίσατε; Εσείς δεν μας λέγατε δωσίλογους, πουλημένους. οσφυοκάμπτες; Και σήμερα κάνετε την κωλοτούμπα, και δεν νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε μια συγνώμη, για όσα συκοφαντικά λέγατε σε βάρος μου» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Για την παρούσα φάση υπογράμμισε ότι η χώρα δείχνει να μπαίνει και πάλι σε ασφυκτικό κλοιό οικονομικής απομόνωσης, και επικαλέστηκε στοιχεία ότι παραγγελίες από το εξωτερικό ακυρώνονται, ότι εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες έχουν αρχίσει να μην γίνονται δεκτές και ότι η χώρα μπαίνει και πάλι στην ύφεση.

Για το «κούρεμα» του χρέους που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι το χρέος από ιδιωτικό έχει περάσει στα χέρια κρατών και γι΄ αυτό οι άλλες χώρες δεν το αποδέχονται. «Σας είπαν όλοι ότι δεν γίνεται. Και μάλλον το κατάλαβε και ο κ. Βαρουφάκης. Αλλά με αυτά που γίνονται δεν παίρνω και όρκο» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Μιλάτε τώρα για συμφωνία γέφυρα ή συμφωνία Συμβόλαιο. Μέχρι τώρα Μνημόνιο το λέγατε, κύριε Τσίπρα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και απευθύνθηκε στην κυβέρνηση: «Νομίζετε ότι η έξοδος από το ευρώ είναι αδύνατη; Μπορεί να σου προσκαλέσουν πολιτική και οικονομική ασφυξία ρευστότητας, να σου ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις και να καταστήσουν αναπόφευκτη την αποχώρησή σου από την ευρωζώνη».

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε φόβους ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει την ανεργία ή θα αναγκάσει πολλούς να εργαστούν με μπλοκάκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ