Σαμαράς: «Ρύθμιση του χρέους μέχρι το φθινόπωρο»

Σαμαράς: «Ρύθμιση του χρέους μέχρι το φθινόπωρο»

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Real News».

Άμεση ρύθμιση για το χρέος όπου θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι θέσεις του ΔΝΤ για νέο «κούρεμα» ζητά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι γίνει άμεσα, με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν -προφανώς- και τις ιδιαιτερότητες όλων των δανειστών. Κύριο μέλημά μας είναι να γίνει σύντομα», δηλώνει στην Real News ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει σύντομα και το ζήτημα θα ρυθμιστεί τελικά μέχρι το φθινόπωρο. Δηλώνει πως στόχος του παραμένει ο φόρος επί των κερδών να πέσει στο 15% για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και «αυτό θα το επιτύχουμε μόλις η ανάπτυξη ανεβάσει ρυθμούς».

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «τα φορολογικά βάρη θα μοιράζονται καλύτερα. Τα επόμενα δύο χρόνια, αυτοί που πλήρωναν πολλά θα πληρώνουν σταδιακά λιγότερα και αυτοί που δεν πλήρωναν θα αρχίζουν τώρα να συνεισφέρουν. Όμως δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. Δεν πρέπει να βρεθούμε ποτέ ξανά στην ανάγκη μνημονίων και στο έλεος των δανειστών».

Για τις ευρωεκλογές,  ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι «το αποτέλεσμα θα δείξει εάν θα επιταχύνουμε την έξοδο από την κρίση ή αν θα κινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στην κρίση. Αν θα έχουμε περάσει οριστικά τα χειρότερα ή αν θα κινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στα ακόμα χειρότερα».

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές δηλώνει ότι «τώρα που η επιτυχία της χώρας επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει έδαφος, αντί να κερδίζει. Το βράδυ της δεύτερης Κυριακής, εμείς θα μπορούμε να πούμε -και θα πούμε- συνεχίζουμε».

Κατηγορεί επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θέλει να είναι η χώρα εντός ΕΕ, ούτε στην Ευρωζώνη. Σε ότι αφορά τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πλεόνασμα και τη διανομή του, δηλώνει: «Μας κατηγορούν για παλαιοκομματισμό οι Μαυρογιαλούροι του ΣΥΡΙΖΑ! Πλάκα έχει…».

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποκλείει να απευθύνει νέα πρόσκληση στον Φώτη Κουβέλη για να μετάσχει στην κυβέρνηση απαντώντας στην σχετική ερώτηση «Γιατί 
όχι;». Σε ότι αφορά την προεδρική εκλογή λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει 121 βουλευτές για να την μπλοκάρει και προσθέτει: «Έχουμε ένα χρόνο μπροστά μας. Για να δούμε αν τότε θα εξακολουθεί να αρνείται… Ή μήπως τότε πια θα θέλει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές ;».

Στην ερώτηση εάν ο Γιάννης Στουρνάρας θα πάει στην Τράπεζα της Ελλάδας δηλώνει: «Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένας επιτυχημένος υπουργός Οικονομικών. Στην πιο δύσκολη στιγμή. Για τα άλλα που λέτε είναι νωρίς να μιλάμε ακόμη». Σε άλλη ερώτηση εάν ο Ευ. Βενιζέλος θα ήταν καλός επίτροπος τονίζει: «Σας θυμίζω ότι ο κ. Βενιζέλος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών».

Διαβάστε ακόμη:

Μείωση φόρων υπόσχεται ο Γιάννης Στουρνάρας

Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Πυρά Τσίπρα με αφορμή το πολυνομοσχέδιο