Σαμαράς σε Τσίπρα: «Kοιτάξτε να μη γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος της Ελλάδας»

Σαμαράς σε Τσίπρα: «Kοιτάξτε να μη γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος της Ελλάδας»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς μιλάει στη βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, Αθήνα Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τι απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ στον πρωθυπουργό - Οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση , κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση σύμφωνα με το e-mail Χαρδούβελη. «Αντί να φέρετε φοροελαφρύνσεις , φέρατε φοροεπιδρομή. Γονατίσατε τη χώρα στο εσωτερικό και διασύρατε τη χώρα στο εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Πρέπει να αλλάξει πολιτική η χώρα αλλά πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η σταθερότητα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

«Εμείς στην ΝΔ δεν φοβόμαστε τις εκλογές, η χώρα δεν αντέχει τις εκλογές», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τρία πράγματα πρότεινε ο κ. Σαμαράς προς τον κ. Τσίπρα για την εθνική συνεννόηση: «Πρώτον να βάλετε τέλος στις συκοφαντίες. Δεύτερον να αλλάξετε πολιτική και να σταματήσετε να χαϊδεύετε τον δημόσιο τομέα. Εγώ πασχίζω για τον ιδιωτικό τομέα. Τρίτον να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η αξιοπιστία της χώρας προς τα μέσα και προς τα έξω. Ρωτάτε εμάς τι θα κάνουμε; Φέρτε την τελική συμφωνία και θα σας πούμε».

«Τελική συμφωνία δεν μας φέρατε ακόμα. Φέρτε την και θα σας πούμε την άποψη μας. Παρατηρήσεις κάνουμε απόψε. Ρωτήστε το κόμμα σας όμως. Τη στηρίζει; Μπορεί να πάρετε εσείς και το κόμμα σας δύσκολες αποφάσεις; Πάνω από όλα όμως αλλάξτε πολιτική, απαλλαγείτε από τα βαρίδια σας», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Η μεγάλη μάχη θα είναι μετά, δεν είναι τώρα. Τώρα δίνουμε μάχη στον αμμόλοφο μετά θα έχουμε να κατακτήσουμε το βουνό. Και εκεί θα είναι η μεγάλη μάχη».

Ήρθε πράγματι η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης», τόνισε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είπε και δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την διαπραγμάτευση. «Καμία διαπραγμάτευση δεν κάνατε. Τη μόνη συζήτηση που κάνατε ήταν πως θα ονομάσετε τη Τρόϊκα. Για εσωτερική μόνο κατανάλωση», σημείωσε ο κ. Σαμαράς ενώ συνέχισε λέγοντας: « Εμφανίζεστε ως επικεφαλής της αντίστασης στην πρόταση που ο ίδιος φέρατε. Αυτή είναι η απίστευτη δημιουργική σας ασάφεια. Λέγατε ψέματα ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και πάτε τη χώρα σε αναγκαστικό δανεισμό και τρίτο μνημόνιο.

Μας ρωτάτε στη ΝΔ με ποιους είμαστε. Με τη δικιά σας πρόταση ή με των δανειστών. Αυτό είναι θράσος. Οι δανειστές γνωρίζουν καλά ότι σε σωρεία σημείων εμείς έχουμε ιστορικά αρνηθεί πολλές φορές» τόνισε ενώ εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

«Εμείς αρνηθήκαμε την αύξηση στο ΦΠΑ. Αν το δεχόμασταν θα είχε κλείσει η αξιολόγηση. Εσείς προεκλογικά είπατε θα κλείσει κάθε συζήτηση αύξησης ΦΠΑ στα νησιά και τώρα όχι μόνο το παίρνετε πίσω αλλά τα προτείνετε κιόλας εσείς οι ίδιοι».

Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση του πήρε σκληρά μέτρα σε μια δύσκολη κατάσταση που ήταν η χώρα αλλά είχαν όπως είπε αρχίσει να ανακουφίζουν και να πιάνουν τους στόχους της ανάπτυξης. Παράλληλα, τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών όχι γιατί τις φοβάται όπως είπε το κόμμα του, αλλά γιατί θα φέρει τη χώρα πιο κοντά στο ατύχημα.

«Εκτός και αν στόχος σας είναι να μας βγάλετε από το ευρώ. Προσέξτε μην δημιουργήσετε στη χώρα εμφύλια πόλωση. Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Εσείς προσέξτε. Διότι ο κόσμος στις προηγούμενες εκλογές συνέκρινε τα δικά μας μέτρα με τις ωραίες υποσχέσεις σας. Τώρα θα γίνονται οι εκλογές με τα δικά σας πεπραγμένα που είναι ζοφερά και ανεβάζουν τον λογαριασμό. Δεν απειλείτε εμάς. Τη χώρα και τον εαυτό σας απειλείτε» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Είμαστε εδώ για να πούμε σε κάθε Ελληνα ότι η αξιοπιστία της χώρας θα αποκατασταθεί, οτι η ανάκαμψη θα επιστρέψει, ότι η ασφυξία θα σταματήσει. Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την επιστροφή στην ομαλότητας, είπε. «Εσείς κοιτάξτε να μη γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος σε αυτή χώρα», κατέληξε.

Η δευτερολογία του Αντώνη Σαμαρά

 

«Με ύβρεις και συκοφαντίες δεν γίνεται εθνική συνεννόηση. Μόνο με σταθερότητα αξιοπιστία και άλλη πολιτική για την ανάπτυξη, λέξη άγνωστη για εσάς μπορεί να γίνει εθνική συνεννόηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη δευτερολογία του, απαντώντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ύβρεις και τίποτα συγκεκριμένο δεν είπε ο πρωθυπουργός. Προσπάθησε να περάσει την απάτη και να εκμαιεύσει τη δική μας θέση ότι έχουμε κοινές θέσεις. Και να χρεώσει στη ΝΔ τη δική του θέση για να κάνει όχι εθνική συνεννόηση αλλά ευρωπαϊκή συνεννόηση», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ που συνέχισε λέγοντας:

«Ή θα κάνουμε εθνική συνεννόηση και θα φέρετε τη συμφωνία να την δούμε και τότε ακριβώς θα πούμε τη θέση μας ή όλα τα άλλα είναι αστειότητες . Εμείς δεν ξέρουμε τι υποστηρίζετε και αν έχετε τη δεδηλωμένη. Ζητάτε να σας στηρίξουμε εμείς εκεί που οι δικοί σας δεν σας στηρίζουν. Τι νομίζετε ότι είναι η ΝΔ; Η πιο υπάκουη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ;»

«Κάθε μέρα που περνάει είναι σε βάρος της οικονομίας και δεν το αντέχει ο κόσμος και η χώρα. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μεγάλη συνεννόηση είναι η αλλαγή πορείας. Αν δε θέλετε αυτό φέρτε άρθρο άρθρο τη συμφωνία για να σας πούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε», ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Και πρόσθεσε:

«Στο διάγγελμα σας είπατε ότι θα είναι μια συμφωνία που θα ακυρώνει τη προηγούμενη. Κοροϊδεύατε και συνεχίζετε να κοροϊδεύετε, Κάνετε ρητορία που ακουμπά τη συκοφαντία. Ελάτε να πάμε μια βόλτα στα νησιά μόλις τελειώσει η συμφωνία. Αν δεν μπει ο ΦΠΑ στα νησιά θα το πιστωθεί η ΝΔ. Αν μπει θα είναι όλος δικός σας. Μην δείχνετε έκπληκτοι για τα σκληρά μέτρα των Βρυξελλών. Τα ίδια είχε προτείνει ο κ. Βαρουφάκης. Είχατε ρητά δεσμευτεί. Από την πολύ δημιουργική ασάφεια του κ. Βαρουφάκη σας ήρθε κεραμίδα. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την φοροεπιδρομή σας. Ούτε καινούρια μέτρα με καινούργιο μνημόνιο όπως θα είναι η νέα συμφωνία», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς, υπερασπίστηκε το πρόγραμμα του Ζαππείου τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό ήταν ότι η ΝΔ είχε πει ότι ήταν λάθος το μνημόνιο, ήρθε είπε, το ΔΝΤ επίσημα και το παραδέχθηκε και διορθώθηκε έτσι στο δεύτερο μνημόνιο.

«Μην μιλάτε σε εμάς για Ζάππειο, Το θέμα είναι τι θα λέτε εσείς μετά τη συμφωνία όταν θα σας μιλάμε εμείς για τη Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.