Σαμαράς: «Στην Ελλάδα αποφύγαμε ότι δεν απέφυγε η Αργεντινή»

Σαμαράς: «Στην Ελλάδα αποφύγαμε ότι δεν απέφυγε η Αργεντινή»

«Αφήνουμε πίσω μας την κρίση» ανέφερε ο πρωθυπουργός – Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον Γιούνκερ.

Ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα στέλνει με την επίσκεψή του στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι στο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δηλώσεις με αφορμή την ανεπίσημη επίσκεψη του ανέφερε: «Προτεραιότητά μου, ως προέδρου της Επιτροπής, είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και χαίρομαι που πηγαίνω στην Ελλάδα για να συζητήσω τα θέματα αυτά με τον φίλο και συνάδελφό μου πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας».

«Νιώθω τον Έλληνα πρωθυπουργό φίλο και αδερφό μου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

O πρωθυπουργός με τη σειρά του αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συμβολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην αντιμετώπιση της κρίσης . «Η Ελλάδα πιάνει όλους τους στόχους της, βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει σε μία νέα εποχή χωρίς προβήματα, με ανταγωνιστικότητα. Συζητήσαμε με τον κ. Γιούνκερ για τη νέα εποχή και πως θα σταθεροποιήσουμε τη νέα κατάσταση και πώς θα ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν πρέπει να υπάρξει ξανά μία τέτοια κρίση. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα ελλείμματα, πρέπει να μετατρέψουμε την ελπίδα σε μία ορατή προοπτική για όλους. Η Ελλάδα από άποψη δημοσιονομικής προσαρμογής πέτυχε κάτι που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς, πέτυχε μετά από 21 χρόνια και ένα χρόνο πριν από το προβλεπόμενο πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά και στις μεταρρυθμίσεις ανέβηκε 111 θέσεις στην διεθνή κατάταξη ενώ βγήκε στις αγορές ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο» ανέφερε.

Παράλληλα, ενώπιον του νέου προέδρου της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε δριμύτατα στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, επιστρατεύοντας τις εξελίξεις στην Αργεντινή.

«Στην Ελλάδα αποφύγαμε αυτά που δεν μπόρεσε να αποφύγει η Αργεντινή. Και αυτό την ώρα που κάποιοι μας εισηγούνταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της άτακτης χρεοκοπίας. Αυτό έγινε γιατί η Ελλάδα έμεινε μέσα στην ευρωπαϊκή ομπρέλα και το πέτυχε με τη βοήθεια του κ. Γιούνκερ ως προέδρου του Eurogroup. Έγιναν λάθη στην πορεία, αλλά μάθαμε από τα λάθη και τα ξεπερνάμε. Ήταν πολλοί αυτοί που προέβλεπαν τα χειρότερα για την Ελλάδα και την Ευρώπη και διαψεύστηκαν. Η παραμονή μας στην ομπρέλα της ευρωζώνης ήταν αυτό που αποδείχθηκε σωτήριο για την Ελλάδα» επισήμανε.

«Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης και οι κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει όσα έκαναν, θα είχαμε δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων και η χώρα θα είχε γίνει Αργεντινή», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιούνκερ τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον κ. Γιούνκερ και στην επίσκεψή του στην Αθήνα: «Είναι τιμή για εμάς ότι ο πρώτος σταθμός του εκλέγμένου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπης στην περιοδεία του στην Ευρώπη πριν παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας Επιτροπής και την αντζέντα της πενταετίας είναι η Αθήνα. Ο κ. Γιούνκερ χαίρει της εκτίμησης όλων στην Ευρώπη για την πείρα του και για την προσφορά του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ο κ. Γιούνκερ έδειξε τρεις σπουδέες ηγετικές αρετές: τόλμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να λέει την γνώμη του, διορατικότητα να βλέπει μπροστά από τις εξελίξεις και ικανότητα να ενώνει. Τις κρίσιμες στιγμές στήριξε την Ελλάδα και την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν πολλοί προέβλεπαν την έξοδο. Αυτό δεν το ξεχνάμε. Τώρα που η κρίση έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, τού το αναγνωρίζουν οι πάντες. Είναι σημαντικό ότι ο κ. Γιούνκερ εξελέγη με πρόγραμμα που έχει σαν προτεραιότητες την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και την κοινωνική συνοχή και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ενώ προτείνει μεγάλες τομές αντλώντας διδάγματα και από την ελληνική κρίση. Οφείλει η πολιτική της Ευρώπης να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τους αριθμους αλλά και την κοινωνική συνοχή. Με δύο λόγια οφείλω να πω ότι το πρόγραμμα του Γιούνκερ εκφράζει πολλές αγωνίες δικές μας και των χωρών του Νότου για την ανάπτυξη, για την άμεση δημιουργία θέσεων απασχόλησης, για την ανταγωνιστικότητα, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, για το χτύπημα της γραφειοκρατίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στην πολιτική της κρίσης από την κυβέρνηση
Εμμονή στην ίδια πολιτική που οδήγησε στην κρίση, καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό και σε ανακοίνωσή του για την συνάντηση Σαμαρά – Γιούνκερ τονίζει ότι «η επαναλαμβανόμενη αφήγηση περί τέλους της κρίσης και η σύγκριση ανόμοιων καταστάσεων, γίνεται μόνο και μόνο για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σκληρή μνημονιακή πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει πιστά ο κ. Σαμαράς και υποστηρίζεται από κυρίαρχους κύκλους στην Ευρώπη».

«Η εμμονή, όμως, σε αυτή την πολιτική», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, «είναι που έχει οδηγήσει και συνεχίζει να οδηγεί σε αδιέξοδο την κοινωνία και την οικονομία, έχοντας εγκαταστήσει ένα μνημονιακό καθεστώς, γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά και από το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, καθώς και από την βάρβαρη και άδικη φορολογία των ακινήτων».

«Η διέξοδος», σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «από αυτή την κρίση, περνάει μέσα από την κατάργηση των μνημονίων και από ριζικές αλλαγές στην Ευρώπη και όχι από εθιμοτυπικά επαναλαμβανόμενα ευχολόγια περί ανάπτυξης και απασχόλησης».

ΚΚΕ: Στήριξη στον Γιούνκερ είναι στήριξη  της αντιλαϊκής πολιτικής της Κομισιόν
«Η στήριξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κυβέρνηση, είναι στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της, για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, με το λαό να χρεοκοπεί καθημερινά από τη δυσβάσταχτη φορολογία, την ανεργία», σχολιάζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων, που είναι στόχοι των μονοπωλίων, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνουν επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού».

ΑΝΕΛ: Ο Γιούνκερ «αγωνίστηκε σαν λιοντάρι να σώσει» τις τράπεζες
Τις γερμανικές τράπεζες «αγωνίστηκε σαν λιοντάρι να σώσει», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Καμμένος εξαπέλυσε επίθεση κατά του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή τις δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι αγωνίστηκε «σαν λιοντάρι» για να σώσει τη χώρα μας, από τη δίνη της κρίσης, ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διάσωση των μιντιαρχών».

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, ο κ. Γιούνκερ αγωνίστηκε «σαν λιοντάρι για να διασώσει τις γερμανικές τράπεζες και η κυβέρνηση για να διασώσει τους Έλληνες μιντιάρχες, νομοθετώντας μέσα στον Αύγουστο, την ώρα που κατάσχει τα σπίτια των Ελλήνων, οι οποίοι γονατίζουν από τα χαράτσια και είναι ανήμποροι απέναντι στις τράπεζες».

Και ο κ. Καμμένος κατέληξε: «Αλληλεγγύη, λοιπόν, της Ευρώπης, για μια Ευρώπη που ο Γερμανός φορολογούμενος πληρώνει ένα ευρώ στα 300 του Έλληνα φορολογουμένου».

ΔΗΜΑΡ: Συζήτηση για το χρέος με αφορμή την επίσκεψη Γιούνκερ
Η επίσκεψη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπρεπε να αξιοποιηθεί για να ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για μία νέα σχέση με τους εταίρους και το δημόσιο χρέος, τονίζει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ στην Αθήνα.

«Αντίθετα, ειπώθηκε από την ελληνική πλευρά ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ η ελληνική οικονομία και κοινωνία στενάζουν. Ο κ. Γιούνκερ μάλιστα δήλωσε ότι η λιτότητα δεν έχει φθάσει στο τέλος, αλλά θα συνεχισθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι απαιτείται μία νέα σχέση με τους εταίρους ώστε η χώρα να έχει αυτονομία στη λήψη αποφάσεων με βάση τους στόχους και διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με ουσιαστική μείωση του χρέους, ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και πλέγμα μέτρων χρηματοοικονομικής υποβοήθησης της πραγματικής οικονομίας.

«Είναι απαραίτητη η αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, με χρονική μετακύλιση ομολόγων, μείωση επιτοκίων, αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους σε επίπεδο ΕΕ» καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Διαβάστε ακόμη: 

Μεγάλες οι διαφορές Ελλάδας-Αργεντινής κατά τον Ευ. Βενιζέλο

Τραπεζικοί «κολοσσοί» σκέφτονται να ενισχύσουν την Αργεντινή