Σαμαράς: «Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον»

Σαμαράς: «Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον»

«Σας θέλω μάχιμους 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο», είπε ο πρωθυπουργός στα νέα μέλη της κυβέρνησης - Το φθινόπωρο φορολογικές μειώσεις.

Στα νέα μέλη της κυβέρνησης απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για πρώτη φορά κατά την πρώτη επίσημη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, που ακολούθησε την ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει στόχους, τους οποίους και ανέλυσε, και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για κυβέρνηση τετραετίας.

«Το νέο κυβερνητικό σχήμα συμβολίζει τη νέα μέρα και τη νέα φάση για τη μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης των τελευταίων ετών. Επιτελέστηκε πολύ σύντομα, σημαντικό έργο. Κάποιοι μικρόψυχοι μόνο αρνούνται ότι πέτυχε η κυβέρνηση. Ό,τι πετύχαμε οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβερνητική συνεργασία αλλά και στους βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση στις πολύ δύσκολες αποφάσεις. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό και αυτό το πιστώνεται η χώρα που είναι πιο αξιόπιστη και δυνατή και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό έργο και αυτό αντανακλά σε όλα τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν. Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Κάθε υπουργός προσέφερε πολλά και κέρδισε πολλά, στον καθένα που αγωνίστηκε έδωσε ένα πολιτικό κεφάλαιο που θα αξιοποιηθεί», είπε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μία νέα μέρα και σε νέα φάση της εξόδου από την κρίση» είπε ο κ. Σαμαράς και τόνισε: «Στόχος είναι να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και πάνω από όλα να πετύχουμε την ανάπτυξη δίχως να κυλίσουμε στην ύφεση και στα ελλείμματα. Τα ελλείμματα θα αποτελούν παρελθόν. Από εδώ και μπρος μόνο μπροστά και αυτό πρέπει αν το νιώσουν όλο και περισσότεροι Έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι ενώ ο στόχος και η κατεύθυνση μένουν ίδια, πρέπει να κάνουμε τομές και να διορθώσουμε αδικίες».

Ο πρωθυπουργός βεβαίωσε επίσης ότι «θα γίνουν αλλαγές, θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς, θα διορθώσουμε και θα επιταχύνουμε εκείνα που μπορούμε να προγραμματίσουμε για το μέλλον».

 

Υπενθύμισε, δε, ότι από τις αρχές Ιουλίου θα αρχίσουν ο συμψηφισμός των οφειλών του ΦΠΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ασφαλιστικού κόστους στον αγροτικό τομέα. «Έτσι θα έχουμε την πρώτη μικρή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Μείωση των φορολογικών βαρών χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα», είπε ο κ. Σαμαράς.

«Επίσης προγραμματίστηκε ο οδικός χάρτης για την μείωση των φορολογικών βαρών. Θα τα συζητήσουμε αυτά με το νέο υπουργό Οικονομικών και θα ανακοινωθούν μέσα στο Φθινόπωρο. Χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Επίσης θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους. Με την επιτυχή έκβαση θα ανακοινωθεί επισήμως βιώσιμο. Αυτό θα το κάνει η σημερινή κυβέρνηση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη στην ανεργία, λέγοντας ότι «έχει σταματήσει να ανεβαίνει και τους τελευταίους μήνες μειώνεται: Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την δημιουργία θέσεων εργασίας».

Αναφερόμενος στις αποδόσεις των πενταετών ομολόγων της Ελλάδας είπε ότι σήμερα βρέθηκαν κάτω από 5% και ότι το κόστος δανεισμού μειώνεται συνεχώς.

Απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, και ιδιαίτερα στα νεότερα εξ αυτών τόνισε την αίσθηση αλλαγών που πρέπει να υπάρχει:

«Σε όσους μπαίνετε στην κυβέρνηση εύχομαι να δώσετε την ώθηση στην κυβερνητική προσπάθεια. Αναλαμβάνετε έργο δύσκολο, θέλει δουλειά και συλλογική προσπάθεια αλλά βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες. Πάμε να εξαντλήσουμε την τετραετία. Χρειάζεται σοβαρότητα, πολύ δουλειά και λίγες κουβέντες, συντονισμός που θα ελέγχεται από το Μαξίμου και υπευθυνότητα απέναντι στον πολίτη. Σας θέλω μάχιμους 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές στην διοίκηση του δημοσίου ώστε οι αποφάσεις να φθάνουν από την κορυφή με ταχύτητα στην βάση και να επιλύονται τα προβλήματα των πολιτών. Δεν παραμελούμε κανένα πρόβλημα του πολίτη και δεν ξεχνάμε καμία από τις δεσμεύσεις μας. Σε όλα αυτά θα δώσουμε εξετάσεις απέναντι στους πολίτες. Θα πρέπει ο κάθε πολίτης να νιώσει την βελτίωση και να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Τις επόμενες ημέρες θα δεχθούμε στην Ελλάδα φίλους μεγάλους ηγέτες κρατών», είπε ο κ. Σαμαράς.

Τέλος, δεν έλειψαν οι αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Κάποιοι επιμένουν στην μιζέρια και την απαισιοδοξία, χαίρονται και κερδοσκοπούν στις δοκιμασίες και εκνευρίζονται με τα επιτεύγματα, παρακαλούν να συμβούν τα χειρότερα. Δεν τους πέρασε και τους αφήνουμε να βράζουν στο ζουμί τους εμείς προχωράμε μπροστά».

Διαβάστε ακόμη:

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης – Βίντεο

Οι πρώτες 12 προκλήσεις για τον Γκίκα Χαρδούβελη

Όταν η Βούλτεψη αποκαλούσε «εθελόδουλο» και «μαζοχιστή» τον νέο ΥΠΟΙΚ

Τo who is who του νέου υπουργού Οικονομικών

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση

Η «ανατομία» του ανασχηματισμού