Σαμαράς: «Τρίτο Μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει»

Σαμαράς: «Τρίτο Μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει»

Με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο πρωθυπουργός αποτιμά τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησής του και στέλνει μήνυμα ελπίδας για την οικονομία.

H χώρα εξέρχεται από την περίοδο των μνημονίων. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Η Ελλάδα βήμα βήμα τα καταφέρνει. Αρκεί να μην κάνουμε πίσω τώρα, αρκεί να μην αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια όσων θέλουν την Ελλάδα κολλημένη στη μιζέρια, στη γκρίνια, στην απομόνωση», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και ασκεί εμμέσως κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, λέγοντας πως «κάποιοι τώρα που η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές διαψεύδει το ‘τρίτο μνημόνιο’,αμήχανα σέρνονται από τις εξελίξεις».

Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του κάνει μία αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας της συγκυβέρνησης και δηλώνει πως αποτελούν προσωπικές του προτεραιότητες η στροφή της χώρας στην ανάπτυξη και «η ανακούφιση όσων πληγώθηκαν».

Αναλυτικά το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά, όπως δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής:

«Τον Ιούνιο του 2012, όταν αναλάμβανε η κυβέρνησή μας, όλοι οι “οιωνοί” ήταν εναντίον μας:

• Για πάνω από μισό αιώνα, δεν υπήρχε καμιά παράδοση τέτοιας πολυκομματικής συνεργασίας στην Ελλάδα! Έτσι, πολλοί προεξοφλούσαν ότι δεν θα «αντέχαμε» ούτε έξι μήνες…

• Τεράστιες εκκρεμότητες στην υλοποίηση του νέου προγράμματος, που πριν από λίγους μήνες είχαμε υπογράψει, υπονόμευαν σοβαρά την αξιοπιστία της χώρας…

• Οι ξένες αγορές προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

• Ξένοι ηγέτες, εντός κι εκτός Ευρώπης, με τις δηλώσεις τους ενίσχυαν καθημερινά τα σενάρια καταστροφής για την Ελλάδα…

Σήμερα όλα αυτά φαίνονται πια τόσο μακρινά… Βήμα βήμα, αλλάξαμε το κλίμα έξω από την Ελλάδα, σταθεροποιήσαμε τη χώρα, κερδίσαμε το στοίχημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, κερδίζουμε το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων. Αυτό αναγνωρίστηκε σιγά σιγά απ’ όλους τους παλαιούς επικριτές μας. Αναγνωρίστηκε από το σύνολο της Ευρώπης.

Τώρα αναγνωρίστηκε, με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο, από τον πιο δύσκολο “κριτή”: τις διεθνείς αγορές! Με την εξαιρετικά επιτυχημένη προχθεσινή έκδοση νέου ελληνικού 5ετούς ομολόγου, την πρώτη, ουσιαστικά, από τον Φεβρουάριο του 2010.

Τον Απρίλιο του 2010 έκλεισαν οι διεθνείς αγορές για τη χώρα, επιβάλλοντάς μας “τον δρόμο του Μνημονίου”. Τώρα η Ελλάδα επιστρέφει στην ομαλότητα… Από εδώ και εμπρός προτεραιότητα έχει η στροφή στην ανάπτυξη. Η ανακούφιση όσων πληγώθηκαν, η αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν. Από ’δω και μπρος προτεραιότητά μου, να είμαι δίπλα στην Ελλάδα που πληγώθηκε. Σ’ αυτούς που κράτησαν την Ελλάδα όρθια…

Όμως, σε αυτήν την τελευταία διετία αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις και η Δημοκρατία μας: Από μια ανεύθυνη αντιπολίτευση που προσπαθούσε να “ξεσηκώσει τον λαό” κατά της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Αλλά κι από μιαν εγκληματική οργάνωση, που με την κάλυψη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης εξαπέλυε πρωτοφανές κύμα βίας. Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε και τις δύο αυτές προκλήσεις. Με την ωριμότητά του ο ελληνικός λαός απομόνωσε τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό κάθε είδους. Και εμείς στείλαμε την εγκληματική οργάνωση στη Δικαιοσύνη. Κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα…

Κάναμε τεράστιο άλμα και στα τρία μέτωπα ταυτόχρονα: και στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην προστασία της Δημοκρατίας. Δεν θα αφήσουμε κανένα να θέσει σε κίνδυνο αυτήν την πορεία. Δεν θα αφήσουμε κανένα να μας ξαναβάλει πάλι σε κρίση, τώρα που αρχίσαμε να την ξεπερνάμε…

Κάποιοι έκαναν “επάγγελμά” τους για χρόνια την “καταγγελία” του Μνημονίου. Και τώρα που η χώρα επανέρχεται σιγά σιγά στην ομαλότητα τα ’χουν χαμένα… Μέχρι πριν από λίγο καιρό επικαλούνταν τα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την Ελλάδα. Τώρα θλίβονται για τα εγκωμιαστικά του σχόλια… Μέχρι πριν από λίγο κατήγγελλαν ότι το Μνημόνιο μας δάνειζε με… “τοκογλυφικά επιτόκια”. Τώρα ανακάλυψαν ότι μας δάνειζε με 1,5%… Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι θα έλθει “και τρίτο Μνημόνιο”. Τώρα, που η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές διαψεύδει το “τρίτο Μνημόνιο”, αμήχανα σέρνονται από τις εξελίξεις.

Μας λένε ότι τάχα “θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού” της χώρας. Αλλά με την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα μειώνονται όλα τα επιτόκια. Και η μείωση του κόστους δανεισμού θα φτάσει εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο! Τα ’χουν χαμένα ακόμα και στην απλή αριθμητική…

Δεν είναι τυχαίο που δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ενωσης, που άνοιξε τον δρόμο για όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις, κάποιοι έκαναν αντισυνταγματική “πρόταση μομφής” κατά της κυβέρνησης, προσπαθώντας να τα ματαιώσουν όλα. Δεν είναι τυχαίο που λίγο αργότερα αμφισβητήθηκε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και έγινε προσπάθεια να ακυρωθούν οι διώξεις κατά μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Δεν τους πέρασε. Και δεν θα τους περάσει.

Αλλά ενώ ο ελληνικός λαός βλέπει πια να γίνονται τα πρώτα αποφασιστικά βήματα εξόδου από την κρίση, καταλαβαίνει ότι κάποιοι δεν το θέλουν! Κάποιοι, κολλημένοι οι ίδιοι στη μιζέρια τους, θέλουν να μείνει και η Ελλάδα κολλημένη στο τέλμα. Εμείς τη βγάζουμε από το τέλμα. Κάποιοι ήθελαν να υπάρχει για πάντα το Μνημόνιο, για να έχουν κι οι ίδιοι λόγο ύπαρξης: να το καταγγέλλουν!

Εμείς βγάζουμε τη χώρα από την κρίση δανεισμού. Κι αυτό σήμερα το καταλαβαίνουν όλοι… Κάποιοι, συνηθισμένοι στον λαϊκισμό, προσπαθούν να διχάσουν τους Ελληνες. Γιατί η μιζέρια είναι η μόνη πολιτική που ξέρουν. Γιατί ο λαϊκισμός είναι η μόνη πολιτική που καταλαβαίνουν. Γιατί ο διχασμός είναι το μόνο που τους τρέφει. Εμείς ενώνουμε τους Ελληνες.

Πριν από δύο χρόνια, όταν μίλαγα για προοπτική και ελπίδα, οι οιωνοί ήταν εναντίον μας. Ελάχιστοι πίστευαν πραγματικά ότι θα τα καταφέρουμε. Τώρα όλοι το βλέπουν: η Ελλάδα βήμα βήμα τα καταφέρνει. Και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι. Αρκεί να μην κάνουμε πίσω τώρα. Αρκεί να μην εφησυχάσουμε, να μην αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια όσων θέλουν την Ελλάδα κολλημένη στη μιζέρια, στην γκρίνια, στην απομόνωση.

Πίστευα πάντα, το πίστευα πριν από δύο χρόνια, και το πιστεύω τώρα περισσότερο από ποτέ: “Εις οιωνός άριστος…”: Υπερασπιζόμενος την Πατρίδα, να απορρίπτεις τις Κασσάνδρες. Να εξουδετερώνεις τους κινδύνους. Και να ανοίγεις τον δρόμο για την αναγέννηση της χώρας. Τον δρόμο της Ελπίδας!»

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Διαβάστε ακόμη:

Σαμαράς: «Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό από τα βάθη της καρδιάς μου»

Τι είπαν στις κοινές τους δηλώσεις Σαμαράς-Μέρκελ

Δανειστήκαμε και επίσημα 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%