Η Samsung μπαίνει στο 2014 παραπατώντας

Η Samsung μπαίνει στο 2014 παραπατώντας

Και εσείς νομίζατε ότι η Apple είχε κακή χρονιά το 2013…

Ο πρόεδρος της Samsung, Λι Κουν-Χι, 71 ετών, έμοιαζε λίγο ταραγμένος καθώς προσερχόταν για να βγάλει τον ετήσιο λόγο του στους υπάλληλους της εταιρείας για τη νέα χρονιά. Αντίστοιχα ταραγμένος είναι και ο όμιλος που διευθύνει από το 1987 (δίχως να μετράμε τα δύο χρόνια που είχε αποσυρθεί ύστερα από την καταδίκη του το 2008 για υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή.)

Η Samsung είναι βαρύ χαρτί σε πολλές διεθνείς αγορές οπότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τις αδυναμίες αυτού του κατασκευαστικού γίγαντα. Όμως οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 10% μέσα στο 2013 και επιπλέον 4,6% τις πρώτες μέρες του 2014 – η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και επτά μήνες – ώστε όλοι οι αναλυτές μιλούν πλέον για τις αδυναμίες αυτές.

Η λίστα θα είναι γνώριμη στους επενδυτές της Apple:

Επιβράδυνση ανάπτυξης – η Samsung αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα κέρδη τριμήνου αυξημένα κατά 9,2% – μια «σοβαρή επιβράδυνση» σύμφωνα με τη Wall Street Journal, «σε σύγκριση με το 26% κατά το τρίτο τρίμηνο.»

Διαβάστε ακόμη: Νέα γενιά κυρτών τηλεοράσεων από την Samsung

Αυξανόμενος ανταγωνισμός – κυρίως από κινεζικές εταιρείες που φτιάχνουν αντίγραφα των τηλεφώνων της ακόμα φθηνότερα από τη Samsung. Μειωμένα περιθώρια κέρδους – «Η αναλογία κινητών μεσαίας ποιότητας μοιάζει να έχει αυξηθεί στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους,» ανέφερε ο Ντον Χουίν-Γου στην εφημερίδα.

Όμως ο Λι γνωρίζει ότι η Samsung αντιμετωπίζει βαθύτερα δομικά προβλήματα. Καμία εταιρεία ηλεκτρονικών δεν έχει καλύτερες επιδόσεις στην κατασκευή σε τεράστιες ποσότητες έξυπνων τηλεφώνων και tablets διαφόρων μεγεθών. Όμως στο χώρο της αγοράς των κινητών συσκευών που αντιστοιχεί στο 50% των κερδών της, η Samsung δεν μπορεί να συναγωνιστεί το λογισμικό της Apple, είναι εξαρτημένη από τη Google για τα Android και δε μπορεί να διώξει από πάνω της τη ρετσινιά για την καταδίκη για κλοπή πατέντας του 2012 – ασχέτως όλων των καινοτομιών που εισάγει στη σειρά τηλεφώνων Galaxy.

Ο Λι, που πριν από 20 χρόνια είχε συμβουλεύσει τους υπαλλήλους του «να αλλάξουν τα πάντα εκτός από τη γυναίκα και τα παιδιά τους,» τόνισε την Πέμπτη ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τις παλιές συνήθειες και να δημιουργήσουν νέες τεχνολογίες – ιδίως λογισμικό.

Η Samsung «πρέπει να εγκαταλείψει τον τρόπο επιχειρηματικής λειτουργίας που είχε πριν από πέντε, δέκα χρόνια και την εστίαση στην υλική υποδομή,» ανέφερε. «Τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης πρέπει να εργάζονται πυρετωδώς δίχως σταματημό.»

Διαβάστε:To Galaxy S5 πιθανότατα θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2014!