Σαουδική Αραβία: Με στόχο τα 12 δισ. δολάρια η πώληση μετοχών της Aramco

Σαουδική Αραβία: Με στόχο τα 12 δισ. δολάρια η πώληση μετοχών της Aramco
Photo: AFP
O πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε τη δευτερογενή δημόσια προσφορά του την Κυριακή.

O πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, ξεκίνησε τη δευτερογενή δημόσια προσφορά του την Κυριακή, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να συγκεντρώσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα βιβλία άνοιξαν νωρίς το πρωί της Κυριακής προσφέροντας ένα εύρος τιμών μεταξύ 26,70 (7,12 δολάρια) και 29 σαουδαραβικών ριάλ ανά μετοχή.Η Aramco ανακοίνωσε την Πέμπτη το σχέδιό της να πουλήσει 1,545 δισεκατομμύρια μετοχές – ποσοστό περίπου 0,64%. Στο μέσο του εύρους αυτού, η πώληση θα ανέλθει σε περίπου 11,5 δισ. δολάρια, αλλά θα μπορούσε τελικά να φθάσει έως και τα 13,1 δισ. δολάρια.

Τέσσερις ακόμη τράπεζες προστέθηκαν στην προσφορά μετοχών, ανέφερε το Reuters την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων των Credit Suisse Saudi Arabia και BNP Paribas.

Η πώληση μετοχών είναι η δεύτερη της εταιρείας, αφού η Aramco εισήλθε για πρώτη φορά στις δημόσιες αγορές το 2019 και προσέφερε 1,5% της εταιρείας στους επενδυτές. Εκείνη η πώληση συγκέντρωσε το ποσό ρεκόρ των 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη IPO στην ιστορία μέχρι σήμερα. Η Aramco είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο τόσο από άποψη ημερήσιας παραγωγής αργού όσο και από άποψη χρηματιστηριακής αξίας.

Η τελευταία προσφορά έρχεται σε μια κατάλληλη στιγμή για το βασίλειο, το οποίο στις αρχές Μαΐου εμφάνισε το έκτο συνεχόμενο τριμηνιαίο έλλειμμα στον προϋπολογισμό του εν μέσω υψηλών δαπανών για μεγαλεπήβολα έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και ταυτόχρονης μείωσης των εσόδων από το πετρέλαιο.

Όμως οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι ακόμη και μια οικονομική απροσδόκητη αύξηση από μια ακόμη πώληση μετοχών της Aramco μόλις και μετά βίας θα ξύσει την επιφάνεια του κόστους των σχεδίων διαφοροποίησης του Οράματος 2030 της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία -συμπεριλαμβανομένων έργων γίγας όπως εντελώς νέες πόλεις και όλες οι υποδομές που αυτό συνεπάγεται- προβλέπεται να κοστίσουν περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: