Ιράν: Ο σκληροπυρηνικός Αχμαντινετζάντ εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία

Ιράν: Ο σκληροπυρηνικός Αχμαντινετζάντ εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές της χώρας που διοργανώνονται μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί σε συντριβή ελικοπτέρου

Ο σκληροπυρηνικός πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές της χώρας που διοργανώνονται μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί σε συντριβή ελικοπτέρου, μετέδωσε την Κυριακή η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Το -υπό την ηγεσία των κληρικών- Συμβούλιο Φρουρών της χώρας θα ελέγξει τους υποψηφίους και θα δημοσιεύσει τον κατάλογο των κατάλληλων στις 11 Ιουνίου.

Ο Αχμαντινετζάντ, πρώην μέλος των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του Ιράν το 2005 και παραιτήθηκε λόγω των ορίων θητείας το 2013.

Το Συμβούλιο των Φρουρών του απαγόρευσε να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2017, ένα χρόνο αφότου ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τον προειδοποίησε ότι η είσοδος δεν ήταν «προς το συμφέρον του ιδίου και της χώρας»

Μεταξύ των δύο αναπτύχθηκε ρήξη αφού ο Αχμαντινετζάντ τάχθηκε ρητά υπέρ του ελέγχου της απόλυτης εξουσίας του Χαμενεΐ.

Το 2018, σε μια σπάνια κριτική που απευθυνόταν στον Χαμενεΐ, ο Αχμαντινετζάντ του έγραψε και τον κάλεσε για «ελεύθερες» εκλογές.

Ο Χαμενεΐ είχε υποστηρίξει τον Αχμαντινετζάντ μετά την επανεκλογή του το 2009, η οποία προκάλεσε διαδηλώσεις στις οποίες δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες συνελήφθησαν, κλονίζοντας την κυβερνώσα θεοκρατία, προτού οι δυνάμεις ασφαλείας υπό την ηγεσία του επίλεκτου Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) πατάξουν τις ταραχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: