Σαράντης:Έκδηλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές

Σαράντης:Έκδηλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές

Ο Κωνσταντίνος Ροζακέας μιλά στο FortuneGreece.com για την ανάπτυξη του ομίλου, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και τη μεταφορά της παραγωγής από τη Ρουμανία.

Τα τελευταία 20 χρόνια υπηρετεί την εταιρεία Σαράντης με τον ίδιο ζήλο που είχε όταν πρωτοξεκίνησε τη συνεργασία του. Η απόφασή του να αφήσει στην άκρη τα καθήκοντα του ορκωτού ελεγκτή και του συμβούλου επιχειρήσεων και να αφιερωθεί στην ανάπτυξη μιας μικρής ελληνικής εταιρείας, η οποία σήμερα έχει χαρακτηριστικά πολυεθνικής, φαίνεται πως ήταν η σωστή. Σήμερα από τη θέση του οικονομικού διευθυντή του ομίλου ο Κωνσταντίνος Ροζακέας χαράσσει την οικονομική στρατηγική της εταιρείας και λαμβάνει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να αυξήσει τα οικονομικά της μεγέθη.

«Όταν ξεκίνησα στην Σαράντης η εταιρεία ήταν μικρή σε μέγεθος και εσωστρεφής. Από την αρχή πίστεψα στις δυνατότητες και στους ανθρώπους της και βλέπω πως σήμερα  έχει γίνει 30 φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος. Εκείνη η εποχή ήταν περίοδος αλλαγών, καθώς έμπαινε στο Χ.Α. για να αντλήσει κεφάλαια και να ανοίξει τα φτερά της μέσω ίδρυσης θυγατρικών και δημιουργίας νέων προϊόντων. Είμαι περήφανος που εργάζομαι σε μια από τις ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις που δεν έχουν δανεισμό, δεν εξαρτώνται από το τραπεζικό σύστημα και έχουν την προοπτική να κάνουν επενδύσεις», αναφέρει στο FortuneGreece.com ο κ. Ροζακέας.

Ο όμιλος διατήρησε μέσα στην κρίση τις 1400 θέσεις εργασίας και προχώρησε σε προσλήψεις. Αν αναρωτιέστε πώς το κατάφερε αυτό, ο κ. Ροζακέας μας εξηγεί πως η εταιρεία είχε φροντίσει στις «καλές μέρες» να λάβει τις σωστές αποφάσεις ώστε να είναι «χαλυβδωμένη» σε οποιαδήποτε αρνητική συγκυρία, καθώς πιστεύει πως οι επιλογές της τελευταίας στιγμής δεν επιφέρουν την λύση ενός προβλήματος.

Ετήσιος στόχος είναι η ανάπτυξη του τζίρου κατά 5,5% και της κερδοφορίας κατά ποσοστό άνω του 10%. «Ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα θετικά στοιχεία από το retail. Το δεύτερο εξάμηνο θα είναι σαφώς καλύτερο από το πρώτο, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαμε υψηλό διαφημιστικό budget. Θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για τζίρο 250 εκατ. ευρώ και 17 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία».

Μέσα στο 2014 η εταιρεία έριξε το βάρος της κυρίως στην προώθηση του ανδρικού αρώματος Str8 καθώς και στο brand Kolastyna που εξαγόρασε η Σαράντης στην πολωνική αγορά. Σημειώνεται πως η ελληνική πολυεθνική δραστηριοποιείται στην κατηγορία των cosmetics και των προϊόντων οικιακής χρήσης, διαχειρίζοντας γνωστά πολυεθνικά brands στην Ελλάδα αλλά και σε 10 αγορές του εξωτερικού.

Παράλληλα, για λόγους εξορθολογισμού του κόστους, η εταιρεία μετέφερε την παραγωγή της από τη Ρουμανία στην Ελλάδα, κάνοντας μια στρατηγικής σημασίας κίνηση με πολλαπλά οφέλη για την ίδια, αλλά και για την ελληνική οικονομία αφού δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

«Η μονάδα στα Οινόφυτα έχει γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Πρόκειται για μια επένδυση 1 εκατ. ευρώ η οποία δημιούργησε 26 νέες θέσεις εργασίας. Το κέρδος από αυτήν την κίνηση εκτιμάται στα 0,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση». Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση της Σαράντης να κλείσει τη γραμμή παραγωγής και να χάσουν 44 εργαζόμενοι την εργασία τους προκάλεσε αντιδράσεις στη ρουμανική αγορά, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Ροζακέας, είναι γεγονός πως ο Έλληνας, αν και πληρώνεται περισσότερο, είναι πιο αποτελεσματικός και παραγωγικός σε σύγκριση με τους εργαζόμενους των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη:

Ενισχύει την εξωστρέφεια του ο όμιλος Σαράντη

Όμιλος Σαράντη: Ολοκληρώθηκε η μεταφορά παραγωγής στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της τσεχικής Astrid από τον όμιλο Σαράντη

Καθαρά κέρδη 1,92 εκατ. ευρώ για την Σαράντης