«Σαρώνει» η τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα – Στο +25% οι αφίξεις συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα

«Σαρώνει» η τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα – Στο +25% οι αφίξεις συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα
Τουρίστες διασχίζουν τη Σαμαριά ή το Φαράγγι της Σαμαριάς ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα στην Κρήτη. Κάθε τουρίστας που επισκέπτεται την Κρήτη, είτε έχει ήδη ακούσει ή σύντομα θα ακούσει για το πανέμορφο αυτό φαράγγι, το "φάραγγα', όπως αποκαλούν τη Σαμαριά οι ντόπιοι από θαυμασμό για την ομορφιά του, αλλά και για να το ξεχωρίσουν σε σχέση με τα άλλα μικρότερα φαράγγια στην Κρήτη. Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, στην οροσειρά Λευκά Ορη. Είναι το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης με 18 χιλιόμετρα μήκος. Το φαράγγι ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1227 μ.), στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στη νότια Κρήτη, Δευτέρα 12 Μαΐου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνολικά στην Ευρώπη, οι διεθνείς αφίξεις για το πρώτο τρίμηνο του 2024 έφτασαν τις 120 εκατ., ξεπερνώντας κατά 1% τα επίπεδα 2019.

Πολύ πιο πάνω από τα επίπεδα του 2019 (προ της πανδημίας του κορονοϊού) κινήθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, δημιουργώντας προσδοκίες για μια ιδιαίτερα θετική χρονιά για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας στο σύνολο του έτους.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του βαρόμετρου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ (UN Tourism) που δημοσιεύτηκαν στις 22 Μαΐου, η Ελλάδα βρέθηκε μεταξύ των κορυφαίων θέσεων της Ευρώπης στις μεγάλες τουριστικές αγορές αναφορικά με τις αφίξεις τουριστών για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι αφίξεις στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 25%.

Η Ευρώπη

Με βάση τη σχετική έκθεση, η Τουρκία κατέγραψε αύξηση 29%, η Πορτογαλία 26%, η Ισπανία 13% και η Γαλλία 11%.

Σε μικρότερες αγορές της Ευρώπης, η Αλβανία εμφάνισε αύξηση 121% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, η Σερβία 43%, η Βουλγαρία 38%, η Μάλτα 37%, η Νορβηγία 34% και η Ανδόρα 30%.

Συνολικά στην Ευρώπη, οι διεθνείς αφίξεις για το πρώτο τρίμηνο του 2024 έφτασαν τις 120 εκατ., ξεπερνώντας κατά 1% τα επίπεδα 2019, για πρώτη φορά στη διάρκεια ενός τριμήνου μετά από την πανδημία

Στο 97% οι διεθνείς αφίξεις

Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι 285 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, περίπου 20% περισσότεροι από ό,τι την ίδια περίοδο του 2023.

Οι διεθνείς αφίξεις έφτασαν στο 97% των επιπέδων του 2019 το πρώτο τρίμηνο του 2024, αντανακλώντας μια σχεδόν πλήρη ανάκαμψη των αριθμών πριν από την πανδημία. Αυτό ακολουθεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό 2023, όταν οι αφίξεις έφθασαν το 89% των προ της πανδημίας αριθμών.

Ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια ανέφεραν οι αρκετές μεγάλες αγορές προέλευσης. Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπάνησαν 37% και 33% περισσότερα για εξερχόμενα ταξίδια αντίστοιχα, ενώ η Ιταλία δαπάνησε 29% περισσότερα. Οι εξερχόμενες δαπάνες από τη Γαλλία αυξήθηκαν 5% μέχρι τον Φεβρουάριο.

Τόσο η διεθνής αεροπορική χωρητικότητα όσο και η ζήτηση επιβατών ανέκαμψαν κατά 98% περίπου επίπεδα του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

Τα παγκόσμια ποσοστά πληρότητας στα καταλύματα έφτασαν το 65% τον Μάρτιο του 2024, περίπου στο ίδιο επίπεδο όπως τον Μάρτιο του 2023 (66%).

Η ζήτηση για το καλοκαίρι του 2024

Η έκθεση αναφέρει πως ο παγκόσμιος τουρισμός αναμένεται για το 2024 να ανακάμψει πλήρως σε σχέση με προ πανδημίας επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 62% των ειδικών του κλάδου του τουρισμού που συμμετείχαν στην έρευνα έχει καλύτερες (59%) ή πολύ καλύτερες (9%) προσδοκίες για την καλοκαιρινή περίοδο Μαΐου ή Αυγούστου στο βόρειο ημισφαίριο ενώ το 31% έχει τις ίδιες προσδοκίες με αυτές του 2023.

Η έκθεση σημειώνει πως η Ευρώπη θα είναι στο κέντρο 2 μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων το καλοκαίρι, το Euro 2024 της UEFA που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας και των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που αναμένεται να προσφέρει σημαντική τουριστική τόνωση στην Γηραιά Ήπειρο.

Τα προβλήματα από τα γεωπολιτικά

Ωστόσο, δεν λείπουν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια τουριστική αγορά.

Σύμφωνα με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τον τουρισμό, οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί αντίξοοι «άνεμοι» συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τη βιώσιμη ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού και της εμπιστοσύνης.

Παρά την κάποια βελτίωση, οι συνεχιζόμενες πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, οι ασταθείς τιμές του πετρελαίου και οι διαταραχές στο εμπόριο εξακολουθούν να μεταφράζονται σε υψηλά κόστη μεταφοράς και διαμονής.

Ακόμα, η αβεβαιότητα που απορρέει από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, τη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, είναι επίσης σημαντικοί κίνδυνοι για τον διεθνή τουρισμό, τονίζει η έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: