Σαρώνει τη Λουιζιάνα ο τυφώνας Άιντα- Χωρίς ρεύμα η Νέα Ορλεάνη

Σαρώνει τη Λουιζιάνα ο τυφώνας Άιντα- Χωρίς ρεύμα η Νέα Ορλεάνη
Rain is seen outside as the emergency exit lights of a hotel are reflected in a window after the hotel lost power in New Orleans, Louisiana on August 29, 2021 during Hurricane Ida. - Hurricane Ida knocked out power to all of New Orleans on August 29, the Department of Homeland Security said, as the Category 3 storm battered the southern US state of Louisiana. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP) Photo: AFP
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πολιτεία των ΗΠΑ από το πέρασμα του τυφώνα. Χωρίς ηλεκτροδότηση από εχθές η Νέα Ορλεάνη, ένας νεκρός από πτώση δέντρου.

Η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρη την πόλη της Νέας Ορλεάνης διακόπηκε χθες Κυριακή εξαιτίας του περάσματος του τυφώνα Άιντα από τη Λουιζιάνα, ανακοίνωσαν οι αρχές σε αυτή την πολιτεία του αμερικανικού Νότου.

Η εταιρεία Entergy «επιβεβαίωσε ότι η Νέα Ορλεάνη έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση», ανέφερε μέσω Twitter η NOLA Ready, υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, επιφορτισμένη με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. «Η μόνη ηλεκτροδότηση στην πόλη προέρχεται από γεννήτριες», πρόσθεσε.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ολόκληρη τη Νέα Ορλεάνη χθες Κυριακή στις 19:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα σχεδόν 700.000 πελάτες να μείνουν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Entergy.

Οι αρχές στη Λουιζιάνα εξάλλου ανακοίνωσαν έναν θάνατο που οφειλόταν στον τυφώνα Άιντα, καθώς ένας άνθρωπος χτυπήθηκε από δέντρο που έπεσε πάνω του.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), μέρος του συστήματος της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, υποβάθμισε τον Άιντα στην Κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κατηγορίας Σαφίρ-Σίμσον, προειδοποιώντας όμως πως συνεχίζει να φέρνει ισχυρούς ανέμους και ενδέχεται να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες σε τομείς της νοτιοανατολικής Λουιζιάνας.

Σύμφωνα με το NHC, ο Άιντα βρισκόταν πριν από λίγο 65 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης, με ανέμους ως και 165 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Αναμένεται να εξασθενίσει μέσα στο επόμενο 24ωρο, αλλά θα παραμείνει τυφώνας για αρκετές ημέρες ακόμη. Θα κινηθεί προς την ενδοχώρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Λουιζιάνα σε κατάσταση καταστροφής, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποδέσμευση ομοσπονδιακών χρηματικών και άλλων πόρων για να βοηθηθεί η πολιτεία.

Ο τυφώνας Άιντα «ξηλώνει» την οροφή νοσοκομείου

Ένα σοκαριστικό βίντεο από τις ΗΠΑ, όπου ο τυφώνας Άιντα χτυτά τη Λουιζιάνα, κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.

Στο βίντεο, το οποίο ανάρτησε στο Twitter δημοσιογράφος του NBC-TV,  διακρίνεται η οροφή ενός νοσοκομείου να ξηλώνεται στην κυριολεξία από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.