Satya Nadella: Τα διορατικά πονταρίσματα και ο μεγαλύτερος φόβος του CEO της Microsoft

Satya Nadella: Τα διορατικά πονταρίσματα και ο μεγαλύτερος φόβος του CEO της Microsoft
epa08153789 Satya Nadella, Chief Executive Officer Microsoft, during the 50th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 23 January 2020. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World' from 21 to 24 January 2020. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στα 10 και πλέον χρόνια του ως διευθύνων σύμβουλος, ο Nadella έχει αναζωογονήσει την εταιρεία, οδηγώντας την επιτυχώς σε δύο τεχνολογικούς μετασχηματισμούς.

Του Jeremy Kahn

Λίγες εταιρείες έχουν επωφεληθεί τόσο πολύ από την έκρηξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης όσο η Microsoft. Η ζέση των επενδυτών για την τεχνολογία βοήθησε να γίνει η εταιρεία του Nadella διεκδικήτρια του τίτλου της πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση αγοράς που συνεχώς εκτινάσσεται πάνω από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν ο Nadella ανέλαβε τα ηνία της Microsoft το 2014, η εταιρεία βρισκόταν σε κρίση. Υπό τον προκάτοχό του, Steve Ballmer, είχε χάσει την επανάσταση των smartphone, υστερούσε στα tablet και έχανε ακόμη και μερίδιο αγοράς στον χώρο των λειτουργικών συστημάτων που την είχε κάνει αρχικά γνωστή. Οι μετοχές της Microsoft είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 40% κατά τη διάρκεια της θητείας του Ballmer. Στα 10 και πλέον χρόνια του ως διευθύνων σύμβουλος, ο Nadella έχει αναζωογονήσει την εταιρεία, οδηγώντας την επιτυχώς σε δύο τεχνολογικούς μετασχηματισμούς: από τους υπολογιστές στην εποχή του cloud computing και τώρα, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Το προφητικό και πρώιμο ποντάρισμα του Nadella στην OpenAI και την τεχνολογία της, και η (τεταμένη) σχέση που ακολούθησε, έδωσαν στη Microsoft μια ευκαιρία για υπεροχή σε αυτή τη νέα εποχή. Η εταιρεία αναμφισβήτητα δεν έχει υπάρξει τόσο ισχυρή από τότε που κυριαρχούσε στην αγορά των υπολογιστών την εποχή της “Wintel” τη δεκαετία του 1990.

Αλλά καθώς ο Nadella ξεκινά τη δεύτερη δεκαετία του στο τιμόνι, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Microsoft θα διατηρήσει το προβάδισμά της. Οι ρυθμιστικές αρχές, οι χάκερ και οι ανταγωνιστές συνιστούν απειλές αρκετά σοβαρές ώστε να υπονομεύσουν δυνητικά την ηγετική της θέση στον κλάδο. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να αντιμετωπίσει το δικό της τεράστιο μέγεθος και να αποφύγει να πέσει θύμα γραφειοκρατίας και δυσκινησίας όταν η φύση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί ταχύτητα, ευκινησία και φινέτσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προσέγγιση του Nadella για την ηγεσία αντανακλά την έντονη επίγνωση αυτών των κινδύνων. Ακόμη και ενώ φαινομενικά προηγείται των ανταγωνιστών του στην τεχνητή νοημοσύνη, αυτός και η ομάδα του ακούν συνεχώς και οι εταιρικές τους κεραίες παραμένουν ευαίσθητες στις πιο ανεπαίσθητες ανάγκες και προτιμήσεις των χρηστών. Η Microsoft επενδύει συνεχώς σε τεχνολογίες και ταλέντο που θα μπορούσαν κάποια μέρα να υποκαταστήσουν τα μοντέλα της OpenAI – ή ακόμα και να υποκαταστήσουν εντελώς την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη. Σε άλλους τομείς, μια τέτοια επαγρύπνηση μπορεί να φαίνεται υπερβολική, ή ακόμη και να παραπέμπει σε παράνοια. Όμως, όπως γνωρίζει ο Nadella, στην τεχνολογία οι αλλαγές πλατφόρμας συμβαίνουν συχνά και γρήγορα. Από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να βρεθείς να κυνηγάς το μέλλον, αντί να το δημιουργείς.

Η περιοδεία του Nadella στη Νοτιοανατολική Ασία στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου – Ινδονησία, Ταϊλάνδη και Μαλαισία σε μόλις τρεις ημέρες – δείχνει την ταχεία πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Σε κάθε στάση, συναντά κυβερνητικούς ηγέτες πρόθυμους να κατανοήσουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει τις οικονομίες τους και προγραμματιστές λογισμικού που αναπτύσσουν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης – από προσωπικούς δασκάλους έως «συγκυβερνήτες» για ιχθυοκαλλιεργητές – τόσο εξελιγμένα όσο στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.

«Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ο ρυθμός διάχυσης», λέει ο Nadella στο Fortune. «Αν είχα έρθει στην Ινδονησία τον δεύτερο χρόνο του cloud, ή ακόμα και του server, προφανώς, θα υπήρχε ένας βαθμός υιοθεσίας, αλλά αυτή δεν θα ήταν τόσο ευρεία και τόσο γρήγορη».

Ο ρυθμός διάδοσης της τεχνητής νοημοσύνης είναι εφικτός, λέει, μόνο επειδή βασίζεται σε προηγούμενες καινοτομίες, ιδιαίτερα στο cloud computing, τον τομέα όπου ο Nadella πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος. Είναι δύσκολο να εκδημοκρατιστεί η τεχνολογία, σημειώνει, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν πραγματικά να έχουν πρόσβαση σε αυτήν σε μεγάλες περιοχές του κόσμου. Αλλά σήμερα αυτό δεν ισχύει πλέον. Το διαδίκτυο, τα smartphone και το cloud είναι πανταχού παρόντα.

Ο Nadella λέει ότι η ιδέα ότι μπορεί να χάσει το επόμενο μεγάλο τεχνολογικό άλμα τον κρατά ξύπνιο τη νύχτα. «Όταν αλλάζει το παράδειγμα, έχεις κάτι να συνεισφέρεις;» ρωτάει. «Διότι δεν έχεις δικαίωμα ύπαρξης αν δεν συνεισφέρεις κάτι σχετικό». Αυτό με τη σειρά του, λέει, απαιτεί «μια κουλτούρα που σου επιτρέπει να οικοδομήσεις ικανότητες πολύ πριν τις χρειαστείς, και να συλλάβεις νέα concept».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com