Το σχέδιο για ασφαλιστικές εισφορές και μαζικές απολύσεις

Το σχέδιο για ασφαλιστικές εισφορές και μαζικές απολύσεις

Εφάπαξ από τον Ιούλιο η μείωση των εισφορών – Μεταβατική περίοδος μέχρι τον Οκτώβριο για τις απολύσεις.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και θα κατανεμηθεί κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και κατά μια μονάδα στις εισφορές των εργαζομένων, ενώ θα μειωθούν κατά μία ακόμη μονάδα από το 2016, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και οι δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει τηρήθηκαν στο ακέραιο» δήλωσε, στο ΑΠΕ, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η μείωση των εισφορών θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και τις μεσαίες και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 30.000 νέες θέσεις εργασίας, περιορίζοντας έτσι αισθητά το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει για τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα οδηγήσει επίσης, σε μικρή αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς: «Θα μοιράσουμε πάνω από 500 εκατ. σε 1 εκατ. Έλληνες»

Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση εισφορών από την εφαρμογή του Μνημονίου. Η πρώτη, κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα, ίσχυσε από την 1η Νοεμβρίου του 2012 και προέκυψε από την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ ήταν 0,75% και υπέρ ΟΕΕ 0,35%.

Οι θέσεις του υπουργείου Εργασίας κατά τη διαπραγμάτευση έγιναν δεκτές και στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Το ισχύον καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις παραμένει για μία μεταβατική περίοδο, έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, ώστε να δοθεί χρόνος για να δοκιμαστεί το μοντέλο στο οποίο συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι.

Με το μοντέλο αυτό, το δικαίωμα που είχε ο υπουργός Εργασίας για την έγκριση ή μη των ομαδικών απολύσεων ανατίθεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο προεδρεύει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Διαβάστε ακόμη: Βόμβα Ρεν για τις συντάξεις

Ακόμη, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, παραμένουν οι προβλέψεις των μισθολογικών ωριμάνσεων για τους εργαζομένους, αλλάζει όμως το καθεστώς για τους μακροχρόνια ανέργους, ώστε να έχουν οι επιχειρήσεις κίνητρο για προσλήψεις από ανέργους αυτής της κατηγορίας.

Το θέμα των ωριμάνσεων έχει συνδυαστεί με την πορεία της ανεργίας από την αρχή της εφαρμογής του Μνημονίου. Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου (ν. 4046/2012), οι μισθολογικές ωριμάνσεις έχουν ανασταλεί έως ότου το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 10%. Πρόκειται για επιδόματα που προκύπτουν από την πρόοδο του χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.

Συμφωνήθηκε, τέλος, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τον συνδικαλισμό. Το νέο πλαίσιο θα προκύψει μετά από διαβούλευση του υπουργείου Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα. Η διαβούλευση θα ξεκινήσει άμεσα, με τη συγκρότηση επιτροπής από το υπουργείο Εργασίας και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ