To σχέδιο της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης

To σχέδιο της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης

Η τρόικα δε δέχεται την πρόταση του ΥΠΟΙΚ για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται το τελικό σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης , για τη νέα χειμερινή περίοδο, που αρχίζει επίσημα από την προσεχή Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα περιλαμβάνει προκαταβολή του 25% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για κάθε δικαιούχο, με ταυτόχρονη αύξησή του στο 0,35 ευρώ/λίτρο από 0,28 ευρώ/λίτρο. Επισημαίνεται ότι το νέο σχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία αλλαγή στις γεωγραφικές ζώνες, ενώ και το όριο επιφάνειας της κατοικίας παραμένει στα 120 τετραγωνικά.

Στο μεταξύ η τρόικα φαίνεται ότι δεν κάνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%, αφού δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα ότι αφενός θα συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης, αφετέρου θα είναι μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο αφού η μείωση κατά 4 λεπτά στο λίτρο δεν «ανατρέπει» τον προϋπολογισμό.

Διαβάστε σχετικά: Αίτημα στην τρόικα για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα πρόταση, στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι συντελεστές που αφορούν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να διευρυνθεί κατά 5.000 ευρώ το ύψος του ετήσιου εισοδήματος μέχρι του οποίου οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το επίδομα. Για τον άγαμο, στόχος είναι να ανέλθει στα 30.000 ευρώ από 25.000 που ήταν πέρυσι και για τον έγγαμο στα 40.000 ευρώ και να προστίθενται 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ανάλογη διεύρυνση των κριτηρίων εξετάζεται και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (κατά 50.000 έως 100.000 ευρώ επιπλέον των 150.000 που ίσχυε πέρυσι).