Σχεδόν 36.000 άτομα έκαναν γιόγκα με τον πρωθυπουργό της Ινδίας

Σχεδόν 36.000 άτομα έκαναν γιόγκα με τον πρωθυπουργό της Ινδίας
India's Prime Minister Narendra Modi performs yoga with others to mark the International Day of Yoga, in New Delhi, India, June 21, 2015. Modi led tens of thousands of people in the yoga session in the centre of the capital on Sunday to showcase the country's signature cultural export, which has prompted criticism of fomenting social divisions at home. REUTERS/Adnan Abidi - RTX1HFGA Photo: REUTERS

Αριθμός ρεκόρ στη συνεδρία γιόγκα στο Νέο Δελχί ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα. 

Η γιόγκα είναι συνυφασμένη με την Ινδία, εκεί αναπτύχθηκε και η ταντρική φιλοσοφία. Σ´ αυτό το σύστημα όλος ο κόσμος είναι έκφραση του θεϊκού πνεύματος και το ανθρώπινο σώμα γίνεται το πνευματικό όχημα στην κοσμική αναζήτηση.

Η παράδοση λέει ότι, ο θεμελιωτής της Γιόγκα είναι ο Σίβα. Είναι ένας από τις τρεις θεότητες της ινδικής τριάδας που την αποτελούν ο Βράχμα, ο Βισνού και ο Σίβα.Η πρώτη αναφορά στη Γιόγκα γίνεται στις Βέδες (Veda) το 2500 π.χ. από μια τεράστια συλλογή ιερών κειμένων. Είναι τα αρχαιότερα, τα ιερότερα και τα πιο σημαντικά κείμενα της Ινδίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα τα βλέμματα όλα ήταν στραμμένα στην Ινδία.

Η γιορτή αυτή της γιόγκα έβγαλε εκατομμύρια άτομα στους δρόμους και πλατείες, από την Times Square και τον Πύργο του Άιφελ, μέχρι το Καζακστάν και την Κίνα, οι οποίοι πήραν τα στρωματάκια τους και έκαναν τη πρακτική τους.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, πήρε τη θέση του ανάμεσα σε 35.985 συμμετέχοντες στο Νέο Δελχί και έκανε τις ασκήσεις του δημοσίως. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θέλει να ενισχύσει την θέση της γιόγκα καθιστώντας την κεντρικό στοιχείο του ινδικού πολιτισμού – ίδρυσε μάλιστα υπουργείο για την προώθηση της γιόγκα, της αγιουρβέδα και άλλων παραδοσιακών θεραπειών, ενώ έχει καθιερώσει δωρεάν μαθήματα για τα τρία εκατομμύρια των υπαλλήλων της κυβέρνησής του και τις οικογένειές τους – δεν συμμετείχε απλά αλλά τέθηκε επικεφαλής μιας συνεδρίας γιόγκα στο Νέο Δελχί.

Ο ίδιος, μάλιστα, κάνει κάθε μέρα πρακτική.

Χαιρετίζοντας την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ της ιδέας του για μια Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα, ο Μόντι εκθείασε την πρακτική αυτή λέγοντας ότι είναι ένα μέσο για «έναν κόσμο χωρίς εντάσεις».

«Η γιόγκα είναι κάτι περισσότερο από σωματική άσκηση. Δεν γιορτάζουμε απλώς μια ημέρα. Εκπαιδεύουμε τον ανθρώπινο νου να ανοιχτεί σε μια νέα εποχή ειρήνης», δήλωσε ο Μόντι, προτού κάνει πράξη την ομιλία του και αρχίσει τις ασκήσεις γιόγκα.

Η συνεδρία αυτή κατάφερε να «σπάσει» το ρεκόρ που κατείχε προηγούμενη συγκέντρωση γιόγκα σε σχολείο της Ινδίας και μπήκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.