Σχηματισμό εθνικής ενότητας στο Ιράκ, ζητά η Ε.Ε.

Σχηματισμό εθνικής ενότητας στο Ιράκ, ζητά η Ε.Ε.

Έκκληση του πρωθυπουργού της χώρας για άμεση ενίσχυση από τη διεθνή κοινότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε «να δημιουργηθεί άμεσα» στο Ιράκ μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να βρεθεί μια λύση «στη γρήγορη επιδείνωση» της κατάστασης της χώρας, ενώ ανακοίνωσε και την παροχή επιπλέον 5 εκατομμυρίων ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών μελών επανέλαβαν από το Λουξεμβούργο ότι η ΕΕ «είναι δεσμευμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και της περιοχής».

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΕ «ζητά άμεσα από όλους του πολιτικούς αξιωματούχους και τη δικαιοσύνη» του Ιράκ τον άμεσο σχηματισμό «μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αντιπροσωπευτική των επιθυμιών του ιρακινού λαού», διευκρίνισαν οι υπουργοί.

Η ΕΕ κάλεσε επίσης «όλες τις πλευρές στην περιοχή να συνεισφέρουν στις προσπάθειες που έχουν στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας του Ιράκ».

«Ελπίζω οι γείτονες του Ιράκ να συνειδητοποιήσουν ότι είναι προς το δικό τους συμφέρον να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιτότητα της χώρας», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Νούρι αλ-Μαλίκι: Η κατάσταση απειλεί την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο
Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι προειδοποίησε σήμερα, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Βαγδάτη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ότι η κατάσταση στο Ιράκ απειλεί «την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο».

«Αυτό που υφίσταται αυτή τη στιγμή το Ιράκ αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη χώρα, αλλά επίσης για την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο», δήλωσε ο Μάλικι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κυβέρνησή του. Κάλεσε εξάλλου «τις χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα αυτές τις περιοχής, να πάρουν το θέμα στα σοβαρά».

Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην επίθεση των εξεγερμένων σουνιτών που, υπό την καθοδήγηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), έχουν κατακτήσει από τις 9 Ιουνίου πολλά τμήματα του ιρακινού εδάφους.

Ο Τζον Κέρι έφθασε σήμερα το πρωί στη Βαγδάτη για διαβουλεύσεις σχετικά με την κρίση στο Ιράκ, όπου οι εξεγερμένοι σουνίτες σταθεροποιούν την παρουσία τους στις δυτικές περιοχές, στη μεθόριο με τη Συρία και την Ιορδανία.

Η περιοδεία του έχει κυρίως να κάνει με τις προσπάθειες που στοχεύουν στον ταχύ σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε απευθύνει χθες, Κυριακή, έκκληση προς τους ιρακινούς ηγέτες να ξεπεράσουν τις θρησκευτικές διαιρέσεις και είχε υποστηρίξει ότι η χώρα του -η οποία προχώρησε στον επαναπατρισμό των στρατευμάτων της στα τέλη του 2011 έπειτα από οκτώ χρόνια κατοχής- «δεν είναι υπεύθυνη» για τη σημερινή κατάσταση και δεν επιδιώκει να «επιλέξει» έναν ηγέτη για το Ιράκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Στο Ιράκ αιφνιδίως ο Τζον Κέρι

Σημαντικά συνοριακά περάσματα του Ιράκ υπό τον έλεγχο του ΙΚΙΛ

Τέσσερις ακόμη πόλεις του Ιράκ στα χέρια των τζιχαντιστών