Σχολή Επιχειρηματικότητας: H δέσμευση της Coca-Cola προς τους νέους

Σχολή Επιχειρηματικότητας: H δέσμευση της Coca-Cola προς τους νέους

Η Νεκταρία Μητράκου και ο Luca Selva μιλάνε για τη πρώτη  Σχολή χωρίς καθηγητές που βοηθά εκατοντάδες νέους να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.

Σήμερα, όταν μιλάμε για επιχειρείν τείνουμε να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στα αρνητικά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όποιος θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση, ειδικά στο δύσκολο ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον. Υψηλή φορολόγηση, γραφειοκρατία, μεγάλο κόστος λειτουργίας και έλλειψη ρευστόητας είναι μόνο μερικά από αυτά που αποθαρρύνουν τους νέους εν δυνάμει επιχειρηματίες. Όμως από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι σήμερα οι νέοι έχουν περισσότερο από ποτέ πρόσβαση στο πιο σημαντικό κομμάτι, αυτό της πληροφορίας, της γνώσης και πλέον με τη στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων.  Όποιος αποφασίζει σήμερα να κάνει κάτι δικό του ξέρει ποιες πόρτες να χτυπήσει. Επενδυτές, εταιρείες και σύμβουλοι δε «κρύβονται», αλλά βρίσκονται μπροστά του.

Εταιρείες που έχουν χαράξει μια λαμπρή πορεία δημιουργούν τα δικά τους προγράμματα – στήριξης των νέων. Αυτό «υπόσχεται» να κάνει και η Σχολή Επιχειρηματικότητας, η πρώτη Σχολή χωρίς καθηγητές, που έχει ως στόχο να εμπνεύσει τους νέους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να εφαρμόσουν τις ιδέες τους και να διευρύνουν τους επιχειρηματικούς τους ορίζοντες. Όπως, επίσης, να τους αποδείξει, πως και στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες και χώρος να δημιουργήσουν και να κάνουν πραγματικότητα τα δικά τους όνειρα.

Πριν ένα χρόνο, η Ελλάδα υποδέχτηκε το πρόγραμμα αυτό και «υποσχέθηκε» να βοηθήσει τους νέους. Για τον σκοπό αυτό δούλεψαν στενά η ThinkYoung με την Coca-Cola, ενώ πολύτιμη βοήθεια πρόσφερε το VentureGarden, το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative), ένα παγκόσμιο κίνημα των Ελλήνων της Διασποράς.

Το FortuneGreece μίλησε, μετά την ολοκλήρωση του φετινού κύκλου με θεματική «Exporting Greece & Agriculture», με κάποιους από τους ανθρώπους που δούλεψαν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυτο,  όπως την Νεκταρία Μητράκου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Coca-Cola Hellas και τον Luca Selva, Συνιδρυτή της ThinkYoung*, και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί οι νέοι που θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους βρίσκονται πλέον σε προνομιούχα θέση σε σχέση με το παρελθόν.

photo-2-thessaloniki

«Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία η οποία βασίζεται στη βιωματική εμπειρία. Δεν υπάρχουν καθηγητές, αλλά επιχειρηματίες οι οποίοι αναλαμβάνουν το ρόλο του μέντορα» είναι η απάντηση του Luca Selva για το ποιο είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που κάνει το πρόγραμμα να διαφέρει. «Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά, να συμβουλευτούν και να συζητήσουν τις ιδέες τους με ταλαντούχους και επιτυχημένους επιχειρηματίες της ελληνικής αγοράς και, έτσι, να αντλήσουν έμπνευση για τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια, ενώ ο σχεδιασμός του προγράμματος σε κάθε πόλη γίνεται βάσει των αναγκών που υπάρχουν και των θεμάτων που απασχολούν τους νέους» εξηγεί ο Συνιδρυτή της ThinkYoung.

Η Σχολή Επιχειρηματικότητας διοργανώνεται σε ετήσια βάση σε Βρυξέλλες και Χονγκ Κονγκ, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και σε άλλες πόλεις, όπως τη Μαδρίτη, το Ναϊρόμπι, το Μιλάνο, τη Γενεύη. Να τονίσουμε πώς «καθηγητές» έχουν υπάρξει, μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής του Wall Street Institute International, και η συνιδρυτής της TOM TOM, ενώ το Entrepreneurship School συνεργάζεται επίσης με τις εταιρείες Google, Huawei, Amway, The Coca-Cola Company, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Φέτος, η Σχολή Επιχειρηματικότητας πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα και για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξηγεί η Νεκταρία Μητράκου η προσθήκη της Θεσσαλονίκης έγινε καθότι η συμπρωτεύουσα είναι ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας μας με πολλούς ταλαντούχους νέους που επιθυμούν να εξελιχθούν και να βιώσουν νέες επιχειρηματικές εμπειρίες. Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, οι νέοι που ήρθαν απ’ τις γύρω περιοχές ή ακόμα και από πιο απομακρυσμένες, επειδή δε μπόρεσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Αθήνας.

Η θετική ανταπόκριση τόσο των νέων, όσο και των ίδιων των επιχειρηματιών – μεντόρων, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που συνέβαλαν στο να ξαναέρθει η Σχολή Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, και να επισκεφθεί, με την πολύτιμη βοήθεια του Ιδρύματος της Coca-Cola, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εξηγεί η κ. Μητράκου. Μάλιστα, οι αιτήσεις φέτος ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες των υπεύθυνων, αφού έφτασαν τις 900  και για τις δύο εκπαιδευτικές εβδομάδες στις δύο πόλεις. Ο αρκετά πιο υψηλός αριθμός των αιτήσεων σε σχέση με πέρυσι, αποδεικνύει πως οι νέοι στην Ελλάδα αναζητούν συνεχώς ευκαιρίες που θα τους δώσουν νέες γνώσεις και επιχειρηματικές εμπειρίες.

Η ανταπόκριση και τα σχόλια του κοινού είναι άλλωστε αυτά που διαμορφώνουν το «εκπαιδευτικό πρόγραμμα». Σύμφωνα με τον κ. Selva, μάλιστα, βάσει των αναγκών που δημιουργήθηκαν στο ελληνικό πρόγραμμα, προστέθηκαν ειδικά σεμινάρια πάνω στο Business Model Canvas, τις λεπτομέρειες του πώς να στήσεις μια νέα επιχείρηση στην Ελλάδα και το Social Media marketing για startups, σε συνεργασία με το VentureGarden, τη Deloitte και την ομάδα των Social Media της Coca-Cola αντίστοιχα.

Στόχος της Σχολής Επιχειρηματικότητας

Όπως εξηγεί ο Luca Selva στη Σχολή Επιχειρηματικότητας, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή γεύση από το πώς δημιουργείται και αναπτύσσεται μια νεοφυής επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι συμμετέχοντες θέτουν τις ερωτήσεις τους απευθείας στους επιχειρηματίες-μέντορες. Οι θεματικές που καλύπτονται είναι η διαμόρφωση και η υλοποίηση της επιχειρηματικής ιδέας, το marketing, η χρηματοδότηση, οι προκλήσεις και πιθανές αποτυχίες στην πορεία, καθώς και η διαχείρισή τους.

Στις 5 ημέρες που διαρκεί η κάθε εκπαιδευτική εβδομάδα, 100 επίδοξοι επιχειρηματίες μεταξύ 18-35 χρονών εργάστηκαν σε ομάδες των 10 ατόμων, ώστε να συντάξουν το δικό τους business plan με τη βοήθεια επιτυχημένων επιχειρηματιών που αναλαμβάνουν το ρόλο των μεντόρων. Στο τέλος της εβδομάδας, παρουσίασαν τη δουλειά τους στην κριτική επιτροπή, η οποία ανέδειξε τη νικήτρια ομάδα.

Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται μέσω online αίτησης, βάσει κριτηρίων όπως το ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα και η ετοιμότητα να ξεκινήσει κάποιος τη δική του επιχείρηση, ενώ η κριτική επιτροπή αποτελείται από διαφορετικούς ανθρώπους – ειδικούς ο καθένας στον τομέα του, με στόχο να υπάρχει ολιστική αξιολόγηση των ιδεών που παρουσιάζονται. Για το λόγο αυτό και στις δύο εκπαιδευτικές εβδομάδες, υπήρχαν εκπρόσωποι από το πρόγραμμα VentureGarden, την Coca-Cola, τη ThinkYoung, ενώ στην Αθήνα το παρών έδωσε εκπρόσωπος από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση People’s Trust και στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωπος από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Η «πραγματική» επαφή με τις επιχειρήσεις

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, δεν είναι «απλοί μαθητές». Φεύγοντας απ’ τα στεγανά μιας θεωρητικής συζήτησης για το τι χρειάζεται ένας επιχειρηματίας ώστε να κάνει τα πρώτα του βήματα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εβδομάδων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια σημαντική γεύση επιχειρηματικής πραγματικότητας.

Συγκεκριμένα, οι νέοι επισκέφθηκαν τα γραφεία της Coca-Cola στην Αθήνα, που αποτελούν και  έδρα για την επιχειρηματική μονάδα της εταιρείας για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και βάση της Ομάδας Στρατηγικής και Διαχείρισης Social Media (Consumer Interaction Center – CIC) που από την Αθήνα εξυπηρετεί 23 χώρες, αλλά και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Αγροδιατροφικής Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, όπου επαγγελματίες από το χώρο της γεωργίας, της επιστήμης και της βιομηχανίας τροφίμων συνομίλησαν μαζί τους.

Οι συμμετέχοντες της Σχολής Επιχειρηματικότητας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στα γραφεία της Coca-Cola στην Αθήνα.
Οι συμμετέχοντες της Σχολής Επιχειρηματικότητας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στα γραφεία της Coca-Cola στην Αθήνα.

Τα τελευταία χρόνια η Coca-Cola στηρίζει έμπρακτα τους νέους μέσα από μια σειρά προγραμμάτων που φέρουν την υπογραφή και τη στήριξη της εταιρείας. Όπως εξηγεί η Νεκταρία Μητράκου, στην Coca-Cola πιστεύουν στο ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα και κυρίως στους νέους της Ελλάδας, οι οποίοι, με τις καινοτόμες ιδέες και το ταλέντο τους,  μπορούν να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας. Γι’ αυτό και έχουν αποφασίσει να στηρίξουν έμπρακτα τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που δίνουν στους νέους τα κατάλληλα εφόδια και τους δείχνουν πως τα όνειρά τους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με σκληρή δουλειά, δημιουργικότητα, μεθοδικότητα και επιμονή.

«Η Σχολή Επιχειρηματικότητας αποτελεί ένα από τα προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης νέων που στηρίζουμε στην Coca-Cola, καθώς μεταξύ άλλων συνεργαζόμαστε με ΜΚΟ, όπως η Κοινότητα των Global Shapers στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του World Economic Forum, και  η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative), έναν οργανισμό με τον οποίο στηρίζουμε μαζί το ReGeneration, το πρώτο ολιστικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης στη χώρα. Παράλληλα, υλοποιούμε προγράμματα πρακτικής και απασχόλησης για φοιτητές και νέους αποφοίτους στην Ελλάδα στην Coca-Cola και στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, όπως το Graduate Trainee Program» συνεχίζει.

photo-2

Κι αν πολλοί θεωρούν πώς η «Σχολή» είχε συμμετέχοντες που δεν ήταν σίγουροι για το μέλλον τους και το τι θέλουν, η ίδια τονίζει πώς υπήρξαν πολλοί ταλαντούχοι νέοι με δημιουργικές και καινοτόμες ιδέες, που ταξίδεψαν απ’ όλη την Ελλάδα για να κάνουν το πρώτο βήμα στον χώρο των επιχειρήσεων. Κάτι που γεμίζει την ομάδα της Coca – Cola με ακόμη περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα να συνεχίσει να στηρίζει τους νέους, τον πιο παραγωγικό πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας. «Και στις δύο εκπαιδευτικές εβδομάδες, είδαμε ομάδες που ανέπτυξαν πρωτότυπες αλλά και άμεσα υλοποιήσιμες ιδέες που έχουν προοπτική να εξελιχθούν σε επιτυχημένες επιχειρήσεις. Είδαμε άτομα να έρχονται από κάθε γωνιά της χώρας για να γίνουν και αυτοί μέρος της μοναδικής αυτής επιχειρηματικής εμπειρίας. Είναι πολύ όμορφο και ελπιδοφόρο να βλέπουμε τόσους πολλούς νέους με πάθος και όρεξη να δημιουργήσουν στη χώρα μας» δηλώνει, ενώ αποκαλύπτει πώς αν έπρεπε να ξεχωρίσει κάποια απ’ τις ομάδες της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, μάλλον θα συμφωνούσε με το αποτέλεσμα τις ψηφοφορίας, αφού θα διάλεγε τις δύο ομάδες που διακρίθηκαν: Την ομάδα  Pentathlon στην Αθήνα με την ιδέα τους «UnΒlock» μια πρωτότυπη πλατφόρμα που σκοπό έχει να διευκολύνει και να κάνει πιο αποτελεσματική τη διαχείριση μιας πολυκατοικίας, καθώς και την επικοινωνία μεταξύ των ενοίκων και την ομάδα Discus στη Θεσσαλονίκη με την ιδέα «grabEat», μια διαδικτυακή πλατφόρμα που σκοπό έχει να περιορίσει την σπατάλη των τροφίμων στα εστιατόρια.

Έχοντας μεγάλη εμπειρία σις επιχειρήσεις, η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Coca-Cola Hellas εξηγεί πώς υπάρχει μόνο ένα χαρακτηριστικό που θα κάνει έναν επιχειρηματία να ξεχωρίσει και θα κάνει βιώσιμο το επιχειρηματικό του μοντέλο και αυτό δεν είναι άλλο απ’ την επιμονή. «Aν πιστεύει πραγματικά στο όραμά του, τίποτα δεν πρέπει να τον σταματήσει από το να το κάνει πράξη!  Να αναγνωρίζει ότι η αποτυχία είναι απαραίτητο μέρος της διαδικασίας την οποία και θα πρέπει να τη δει σαν μια ευκαιρία για μάθηση και εξέλιξη» δηλώνει χαρακτηριστικά.

H νικήτρια ομάδα ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής - Ο κος Paul Kidner, General Manager του The People’s Trust , ο κος Luca Selva, συνιδρυτής της ThinkYoung, η κα Νεκταρία Μητράκου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Coca-Cola Hellas και ο κος Αλέξης Κομσέλης, Διευθυντής του ALBA Hub for Entrepreneurship and Development (AHEAD) του ALBA Graduate Business School.
H νικήτρια ομάδα ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής - Ο κος Paul Kidner, General Manager του The People’s Trust , ο κος Luca Selva, συνιδρυτής της ThinkYoung, η κα Νεκταρία Μητράκου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Coca-Cola Hellas και ο κος Αλέξης Κομσέλης, Διευθυντής του ALBA Hub for Entrepreneurship and Development (AHEAD) του ALBA Graduate Business School.
H νικήτρια ομάδα ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής – Ο κος Paul Kidner, General Manager του The People’s Trust , ο κος Luca Selva, συνιδρυτής της ThinkYoung, η κα Νεκταρία Μητράκου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Coca-Cola Hellas και ο κος Αλέξης Κομσέλης, Διευθυντής του ALBA Hub for Entrepreneurship and Development (AHEAD) του ALBA Graduate Business School.

Επιμονή έδειξαν, και όλοι οι συμμετέχοντες στο φετινό πρόγραμμα. Και κάποιοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Για τις δύο νικήτριες ομάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Coca-Cola εξασφάλισε μια θέση για όλα τα μέλη της ομάδας στο πρόγραμμα VentureGarden, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και mentoring στην επιχειρηματικότητα, διάρκειας 14 μηνών. Επίσης, οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε εκπαιδευτικής εβδομάδας κέρδισαν 6μηνη συνδρομή σε διεθνή οικονομικά περιοδικά, για να βρίσκονται πάντα μέσα στις εξελίξεις.

coca-cola
coca-cola
H νικήτρια ομάδα Discus, ανάμεσα στον Δρ. Δημήτρη Κονταρίνη, Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του Anatolia School of Business του ACT, την κα Νεκταρία Μητράκου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Coca-Cola Hellas και τον κ. Andrea Gerosa συνιδρυτή της ThinkYoung.

Το πραγματικό, όμως, έπαθλο για όλους τους συμμετέχοντες , όπως τονίζει η κ. Μητράκου, ήταν το γεγονός πως η Σχολή Επιχειρηματικότητας τους έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθούν, να βιώσουν νέες εμπειρίες και να συνειδητοποιήσουν πως έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις ιδέες του πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Για το τέλος, δε θα μπορούσαμε να μη συζητήσουμε για αυτό που απασχολεί τους περισσότερους νέους που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα. Για το ποια η σχέση της εταιρείας με τους συμμετέχοντες μετά το τέλος της Σχολής, δηλαδή, και για το κατά πόσο μπορούν οι νικητές να απευθυνθούν στο Coca-Cola Foundation για χρηματοδότηση.

Η κ. Μητράκου  μας τόνισε πώς η ομάδα της Coca-Cola είναι πάντα στη διάθεσή όλων των συμμετεχόντων για περαιτέρω συμβουλές, ενώ για συγκεκριμένες ομάδες που διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια της Σχολής, η ομάδα των social media της Coca-Cola διοργανώνει ειδικά σεμινάρια σχετικά με τη χρήση των κοινωνικών μέσων για τα επιχειρηματικά τους πλάνα.

Όσον αφορά στο Ίδρυμα της Coca-Cola, αξίζει να σημειωθεί πως υποστηρίζει πρωτοβουλίες και οργανισμούς που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες και όχι ιδιώτες. Να αναφέρουμε εδώ, πως από την ίδρυσή του, το 1984, έχει διαθέσει περισσότερα από 840 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές για την υποστήριξη βιώσιμων κοινωνικών πρωτοβουλιών σε όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο της δέσμευσης της The Coca-Cola Company και του Ιδρύματος της Coca-Cola να προσφέρουν το 1% των καθαρών ετήσιων κερδών της εταιρείας στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται.

* Η ThinkYoung είναι το πρώτο think tank που εστιάζει στους νέους. Ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες το 2007, και διατηρεί γραφεία στη Γενεύη και το Χονγκ Κονγκ. Είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, με στόχο να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για τους νέους, μέσω της διεξαγωγής υψηλής ποιότητας έρευνας για τις απόψεις των νέων ανθρώπων, και της συμμετοχής τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Με βάση την έρευνα, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια για την κατάρτιση των νέων, ώστε να τους παράσχει τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στους χώρους και τις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται.  www.thinkyoung.eu