Σε 100 δισ. εκτιμάται το κόστος της διαφθοράς στη Σαουδική Αραβία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι αρχές της χώρας έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 200 συλλήψεις.

Η εκστρατεία των αρχών της Σαουδικής Αραβίας κατά της διαφθοράς στο αραβικό βασίλειο, που ξεκίνησε κατόπιν πρωτοβουλίας του διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχει προχωρήσει σημαντικά και αναμένεται να αποδώσει και σημαντικά κέρδη στα «πληγωμένα» από την πτώση των τιμών του πετρελαίου κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα της χώρας, περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο των άνευ προηγουμένου διώξεων, που περιλαμβάνουν ακόμη και πρίγκιπες και υπουργούς. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν από τα κρατικά ταμεία σε διάστημα δεκάδων ετών ανέρχονται στο πόσο των 100 δισ. δολαρίων, και οι σαουδαραβικές αρχές αναμένεται να προσπαθήσουν να τα κατασχέσουν.

«Βάσει της έρευνάς μας τα τελευταία τρία χρόνια, υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια υπεξαιρέθηκαν μέσω συστηματικής διαφθοράς και κατάχρησης για αρκετές δεκαετίες», τόνισε ο σεΐχης Σαούντ αλ Μοτζέμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 208 άνθρωποι συνελήφθησαν κι ανακρίθηκαν, οι επτά εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος τους.

Ο γενικός εισαγγελέας επανέλαβε τις δηλώσεις που έχουν κάνει άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ότι οι εμπορικές δραστηριότητες δεν έχουν επηρεαστεί από το κύμα διώξεων και ότι μονάχα προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν «παγώσει», όχι εταιρικοί. «Οι εταιρείες και οι τράπεζες μπορούν ελεύθερα να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους, ως συνήθως».