Η «χρυσή» εκστρατεία των 800 δισ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία

Η «χρυσή» εκστρατεία των 800 δισ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία
epa06044618 A handout photo made available by the Saudi Press Agency (SPA) shows Crown Prince of Saudi Arabia Prince Mohammad bin Salman al-Saud (R) receiving President of the Republic of Sudan Omar al-Bashir (not pictured) in Mecca, Saudi Arabia, 22 June 2017. EPA/SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ενέργειες κατά της διαφθοράς από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν θα μπορούσαν να πλουτίσουν τα «πληγωμένα» ταμεία του βασιλείου.

Η απόφαση πριν από μερικές ημέρες του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, να ξεκινήσει εκστρατεία κατά της διαφθοράς, συλλαμβάνοντας μέλη της βασιλικής οικογένειας, υπουργούς και επιχειρηματίες, ενδέχεται να αποδειχθεί τρομερά επικερδής για το βασίλειο.

Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στη Wall Street Journal, η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διώξεων κατά της διαφθοράς σχεδιάζει να κατασχέσει χρήματα και περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 800 δισ. δολαρίων, με την αιτιολογία πως αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο.

Έτσι, η πρωτοβουλία του νεαρού διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, η οποία φαίνεται πως διαθέτει τη στήριξη των ΗΠΑ, αναμένεται όχι μόνο να ισχυροποιήσει τη θέση του έναντι πιθανών αντιπάλων, αλλά και να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία, τα οποία έχουν πληγεί από τις χαμηλές «πτήσεις» της τιμής του πετρελαίου.

Η σαουδαραβική Νομισματική Αρχή έκανε γνωστό την Τρίτη πως έδωσε εντολή για «πάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών αρκετών εκ των συλληφθέντων και για όσο διάστημα η υπόθεση παραμένει υπό διερεύνηση.

Η εκτίμηση των αρχών είναι πως θα μπορούσαν από τις κατασχέσεις να συγκεντρωθούν ακόμη και 800 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η επιχείρηση αυτή δεν θα είναι εύκολη, αφού πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων βρίσκονται στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτό έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα σε πλήθος προσώπων, ακόμη και μελών της βασιλικής οικογένειας.

Μερικοί από τους πιο γνωστούς Σαουδάραβες συλληφθέντες είναι ο μεγιστάνας επενδυτής πρίγκιπας Αλγουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει επενδύσει στην Apple, καθώς και ο Μπακρ μπιν Λάντεν, πρόεδρος του κατασκευαστικού ομίλου Saudi Binladin (και ετεροθαλής αδελφός του Οσάμα μπιν Λάντεν), ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες δωροδοκίας που σχετίζονται με το συμβόλαιο της εταιρείας του για την επέκταση του Μεγάλου Τζαμιού στη Μέκκα.