Σε αυτήν τη χώρα η Tesla είναι η «βασίλισσα» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος, τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν το 55% των πωλήσεων αυτοκινήτων σε ιδιώτες.

της Katherine Dunn

Όταν το 2016 ο τραπεζίτης Michael Arup και η οικογένειά του μετακόμισαν από τη Κοπεγχάγη στο Όσλο, την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, αποφάσισαν ότι έπρεπε να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο. Και έκαναν ό,τι κάνουν και πολλοί Νορβηγοί: αγόρασαν ένα Model S της Tesla.

«Πάντα υπέθετα ότι ένα Tesla θα κόστιζε πολλά, αλλά στη Νορβηγία υπάρχουν ατελείωτα κίνητρα για να αγοράσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο» λέει ο Arup. Καταρχήν, δεν πλήρωσε καθόλου φόρο όταν αγόρασε το αυτοκίνητο. Επιπλέον, η στάθμευση είναι δωρεάν και δεν πληρώνει ούτε διόδια.

Οι παροχές αυτές έχουν ενισχύσει τη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, βάζοντας τη Νορβηγία- τον 8ο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως-  στην πρώτη θέση όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση.

Κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος, τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν το 55% των πωλήσεων αυτοκινήτων σε ιδιώτες στη χώρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν μόλις 6%. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τη Rystad, μια εταιρεία συμβούλων με έδρα στο Όσλο.

Η εντυπωσιακή αυτή μεταβολή οφείλεται σε ένα πανίσχυρο μίγμα φοροαπαλλαγών και κινήτρων ώστε να ενθαρρυνθούν οι Νορβηγοί να επιλέξουν την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ο μετασχηματισμός, τα τελευταία έξι χρόνια, είναι δραματικός. Σε αυτή την περίοδο, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων ντίζελ παρουσιάζουν πτώση κατά 95%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rystad, ενώ το ποσοστό των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων επί του συνόλου των αυτοκινήτων σε χρήση είναι 32%- το μισό σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό το 2013. Και το ποσοστό των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων έχει, αντίστοιχα, μειωθεί από 29% σε 17%.

Η δημοφιλέστερη μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία είναι η Tesla. Τον Ιούνιο, η γνωστή εταιρεία κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων εκτόπισε τη Volkswagen από την πρώτη θέση σε πωλήσεις, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Νορβηγίας. Και το μοντέλο με τις υψηλότερες πωλήσεις είναι το μεσαίου μεγέθους Model 3.

Παρά την οικονομική εξάρτησή της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση της Νορβηγίας λαμβάνει επιθετικά μέτρα για την απομάκρυνση των καταναλωτών από τα ορυκτά καύσιμα. Η χώρα σκοπεύει να βάλει τέλος στην πώληση αυτοκινήτων που καίνε ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2025, ενώ παράλληλα μειώνονται οι επενδύσεις σε μεγάλες εταιρείες ενέργειας που περιλαμβάνονται στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας.