Σε αναβρασμό η εκπαιδευτική κοινότητα

Σε αναβρασμό η εκπαιδευτική κοινότητα

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι για ένα περίπου εκατομμύριο μαθητές στα σχολεία όλης της χώρας.

Με τον καθιερωμένο αγιασμό αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα σε αναβρασμό χτύπησε το πρώτο κουδούνι για περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές στα σχολεία όλης της χώρας.

Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος και επισκέφθηκε κάποια σχολεία της Αθήνας, ευχήθηκε « καλή σχολική χρονιά με ανοικτά σχολεία, τους δασκάλους στη θέση τους και τα βιβλία στα θρανία», μέσω του twitter.  Τη σημερινή πρώτη ημέρα μοιράστηκαν τα βιβλία στους μαθητές. Σε ορισμένες σχολικές μονάδες, ωστόσο, καταγράφηκε έλλειψη προσωπικού, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων.

«Πρέπει να καλύψουμε ένα κενό της τάξης του 25% στις ώρες διδασκαλίας» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής δημοτικού σχολείου της Αθήνας εκφράζοντας την ελπίδα ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν πληρωθεί οι κενές θέσεις των καθηγητών Γυμναστικής, Πληροφορικής, Ξένων Γλωσσών, Εικαστικών κ.α.

Αρβανιτόπουλος: «Δεν θα επιστρατευτούν οι καθηγητές σε περίπτωση απεργίας»

Πιθανότατα, πάντως, η αρχή της επόμενης εβδομάδας θα βρει πολλά σχολεία κλειστά, καθώς οι καθηγητές δημόσιας εκπαίδευσης έχουν κηρύξει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μια 48ωρη (16 και 17 Σεπτεμβρίου), ενώ σήμερα αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους οι δάσκαλοι.

Οι εκπαιδευτικοί απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μέτρο της διαθεσιμότητας, ενώ υποστηρίζουν ότι η φετινή χρονιά θα ξεκινήσει με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, σε σχέση με πέρυσι.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει, επίσης, διάταξη του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των μαθητών μπορεί σε «έκτακτες περιπτώσεις» να αυξηθεί κατά 10% στις τάξεις. Μολονότι η απόφαση για απεργία λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών, αποφασιστικό ρόλο στην πορεία της κινητοποίησης θα διαδραματίσει η ανταπόκριση της βάσης των εκπαιδευτικών στο απεργιακό κάλεσμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ