Σε αναβρασμό οι Γάλλοι «βαρόνοι» του κρασιού μετά τους νέους αμερικανικούς δασμούς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι παραγωγοί του Μπορντό κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου. Έντονη η ανησυχία και στους Ολλανδούς παραγωγούς τυροκομικών.

Η κίνηση της Ουάσινγκτον να επιβάλει δασμούς 25% στα προϊόντα τους κάθε άλλο παρά έχει χαροποιήσει τους βαρόνους του κρασιού στο Μπορντό, που φοβούνται πιθανό πλήγμα στις επιχειρήσεις τους σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα ως αντίποινα σε αθέμιτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία.

Οι υψηλότεροι δασμοί θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών κατά 5-10 δολάρια το μπουκάλι. Οι εξαγωγείς ίσως χρειαστεί να μειώσουν τις τιμές προκειμένου να αποφύγουν να χάσουν μερίδιο στην αγορά, το οποίο με τη σειρά του ίσως απειλήσει τους παραγωγούς, όπως ανακοίνωσε η συνομοσπονδία εξαγωγέων γαλλικού κρασιού FEVS.

«Το Μπορντό αντιμετωπίζει δυσκολίες αυτή την εποχή», δήλωσε η Ζιλιέτ Μπεκό, που διαχειρίζεται την παραγωγή του Chateau Beau-Sejour Becot στην περιοχή. Δήλωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί ήλθαν σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη στιγμή, με την οινοπαραγωγική περιοχή του Μπορντό να πλήττεται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέτος.

Οι εξαγωγές γαλλικού οίνου στις ΗΠΑ ανήλθαν στο 1 δισεκ. δολάρια το 2018, ή περίπου στο 20% των συνολικών εξαγωγών. Τα κρασιά του Μπορντό αντιστοιχούν σε πάνω από ένα τέταρτο αυτών των εξαγωγών.

Στον αμερικανικό κατάλογο με τους πρόσθετους δασμούς δεν περιλαμβάνεται η σαμπάνια.

Η Μπεκό και ο Πασκάλ Αμορό, που βοηθά στη διαχείριση του οινοποιείου Chateau Le Puy, ελπίζουν ότι η φήμη των γαλλικών κρασιών θα είναι αρκετή για να διασφαλιστεί ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα προϊόντα της χώρας. Ωστόσο, ο Αμορό εξέφρασε τη λύπη του για την κίνηση του Τραμπ.

«Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς ότι ο πρόεδρος θα στερήσει από τους συμπολίτες του ένα μεγάλο μέρος των γαλλικών κρασιών, απλά και μόνο λόγω μια φιλονικίας ή μιας εμπορικής διαμάχης», δήλωσε ο Αμορό.

Μεγάλο πρόβλημα και στην Ολλανδία

Περίπου το ήμισυ των εξαγωγών ολλανδικών τυριών θα πληγεί από τους δασμούς που απειλεί να επιβάλει η Ουάσινγκτον σε ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Εμπορίου, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Η Ολλανδία, η χώρα με τις δεύτερες μεγαλύτερες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, εξάγει κάθε χρόνο στις ΗΠΑ τυροκομικά προϊόντα ύψους 78 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνικό ελαιόλαδο και ελληνικές βρώσιμες ελιές εκτός των πρόσθετων αμερικανικών δασμών

Σχετικά άρθρα