Σε αναζήτηση συμμάχων κατά του Ισλαμικού Κράτους οι ΗΠΑ

Σε αναζήτηση συμμάχων κατά του Ισλαμικού Κράτους οι ΗΠΑ

Μεταξύ 20.000 και 31.000 οι τζιχαντιστές σύμφωνα με τη CIA - Συζητήσεις για τον ρόλο της Τουρκίας σήμερα στην Άγκυρα για τον Τζον Κέρι.

Σε νέες εκτιμήσεις για την ισχύ του Ισλαμικού Κράτους προχώρησε η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), σύμφωνα με τις οποίες το αξιόμαχο της τρομοκρατικής οργάνωσης ανέρχεται σε «20.000 έως 31.500» τζιχανιστές. Η ίδια υπηρεσία στην προηγούμενη εκτίμηση της για τον αριθμό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, ανέφερε ότι ήταν περίπου 10.000 μαχητές.

Η ραγδαία αύξηση στον αριθμό των τζιχαντιστών προκλήθηκε σύμφωνα με τη CIA, «σε μια πιο έντονη κινητικότητα -στη ροή των τζιχαντιστών που εντάσσονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους- από τον Ιούνιο, μετά τις νίκες στα πεδία των μαχών και την ανακήρυξη του χαλιφάτου» σε μια περιοχή που καλύπτει εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, όπως δήλωσε ο Ράιαν Τραπάνι ένας εκπρόσωπος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στην Τουρκία στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο να λάβει την υποστήριξη της μουσουλμανικής αυτής χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ στο συνασπισμό που συγκροτείται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία, που γειτνιάζει με το Ιράκ και τη Συρία όπου εδρεύουν οι τζιχαντιστές, αρνείται να συμμετάσχει ενεργά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των σουνιτών εξτρεμιστών, με τις οποίες οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν τα πλήγματα επεκτείνοντας τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τη νέα στρατηγική τους, την οποία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η Τουρκία δεν επιθυμεί πλέον να επιτρέψει στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ -στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στη συριακή μεθόριο- για πολεμικές αποστολές, αλλά αποκλειστικά για λόγους υλικοτεχνικής υποστήριξης και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, καθώς φοβάται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ζωή των 46 Τούρκων ομήρων που οι τζιχαντιστές κρατούν αιχμαλώτους από τον Ιούνιο στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα των συγκρούσεων στη Συρία, ανεβάζοντας το ποσό της συνολικής τους βοήθειας στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2011, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα ενώ ο Τζον Κέρι έφθανε στην τουρκική πρωτεύουσα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επιπλέον περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στη Συρία», υπογραμμίζει δελτίο Τύπου που διευκρινίζει ότι πρόκειται για την πλέον σημαντική βοήθεια που ανακοινώνει η Ουάσιγκτον ανταποκρινόμενη στην έκκληση που έχουν ποτέ απευθύνει τα Ηνωμένα Έθνη για χρηματοδότηση, την υψηλότερη που έχει ζητήσει ποτέ ο ΟΗΕ.

Ο Κέρι επισκέφθηκε τη Βαγδάτη και κατόπιν την Τζέντα στη Σαουδική Αραβία χθες, όπου κατά τη διάρκεια μιας συνόδου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών 10 αραβικές χώρες περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τις ΗΠΑ.

Στην Άγκυρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αύριο ο Κέρι θα μεταβεί στο Κάιρο της Αιγύπτου όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Δεν θα συμμετέχει στις αεροπορικές επιδρομές η Γερμανία
Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θα λάβει μέρος στις αεροπορικές επιδρομές τις οποίες σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δήλωσε μια συνεργάτιδα της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.

«Η σταθεροποίηση της περιοχής είναι κάτι που επιδιώκει η γερμανική κυβέρνηση, αλλά μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο συμμετοχής μας σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών που έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας», είπε η εκπρόσωπος αυτή της Μέρκελ, η Κριστιάνε Βιρτς.

Στήριξη στην ιρακινή κυβέρνηση από τη Γαλλία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι η νέα ιρακινή κυβέρνηση θα έχει «τη στήριξη και την αλληλεγγύη» της Γαλλίας, λίγο μετά την άφιξή του στη Βαγδάτη, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Φουάντ Μασούμ και τον πρωθυπουργό Χάινταρ αλ Αμπάντι.

Ο Ολάντ δήλωσε ότι θα συζητήσει για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη στρατιωτική στήριξη του Ιράκ στον πόλεμο της χώρας κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενόψει και της διάσκεψης για την «ειρήνη και την ασφάλεια του Ιράκ» στο Παρίσι, τη Δευτέρα, όπου θα συμμετάσχουν περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις για να συζητήσουν τα μέσα καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.

«Όφειλα να είμαι σήμερα εδώ, στη Βαγδάτη, για να δηλώσω τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας» στη νέα κυβέρνηση που «συγκροτήθηκε δημοκρατικά και συμπεριέλαβε το σύνολο των συνιστωσών του ιρακινού λαού».

Είναι η πρώτη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους στη Βαγδάτη από την έναρξη στις 9 Ιουνίου της επιχείρησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Το διήμερο αυτό ταξίδι αυτό πραγματοποιείται, ενώ μια συμμαχία δημιουργείται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση και την ήττα της ακραίας τζιχαντιστικής οργάνωσης που αναπτύσσει δράση και στη γειτονική Συρία.

Ο πρόεδρος Ολάντ θα μεταβεί αργότερα σήμερα στην Αρμπίλ, του βορείου Ιράκ για να παραδώσει 15 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Λοράν Φαμπιούς και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ένδεκα χρόνια μετά την άρνηση της Γαλλίας να ακολουθήσει την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο στην εισβολή στο Ιράκ , η Γαλλία επιχειρεί να επανέλθει ι στο προσκήνιο στη χώρα αυτή με την οποία διατηρούσε ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς αλλά αμφιλεγόμενους υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν.

Από τις αρχές Αυγούστου, το Παρίσι προμηθεύει ήδη οπλισμό στους κούρδους μαχητές που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως στους χριστιανούς και τους Γεζίντι πρόσφυγες στο βόρειο Ιράκ.

Διαβάστε ακόμη:

Στο πλευρό των ΗΠΑ τάσσονται οι Σύροι αντάρτες

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θα «κυνηγήσουν» το Ισλαμικό Κράτος

Βοήθεια για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους ζητά το Ιράκ

Παιδιά – «καμικάζι» χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη