Σε χαμηλά τριάντα ετών η λίρα Αγγλίας

Σε χαμηλά τριάντα ετών η λίρα Αγγλίας
epa05408713 (FILE) A file picture dated 22 February 2016 shows British Pounds in London, Britain. The British Pound Sterling on 05 July 2016 dropped to its lowest level in three decades in reaction to the 23 June's referendum in which Britons voted to leave the European Union (EU). EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτό πραγματικά σημαίνει «κατάρρευση ενός νομίσματος».

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ετών έχει πέσει η λίρα Αγγλίας, φτάνοντας τα 1,28 δολάρια έπειτα από το δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την αρχική πτώση που ήρθε από το σοκ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, φτάνοντας το 1,5 δολάριο, η λίρα κατάφερε για μερικές μέρες να σταθεροποιηθεί.

Όμως στη συνέχεια η αβεβαιότητα ιδιαίτερα στο μεσιτικό κλάδο επέστρεψε, και η κατηφόρα του βρετανικού νομίσματος συνεχίστηκε χάνοντας από τις 23 Ιουνίου μέχρι σήμερα το 15% της αξίας της.

Την Τρίτη η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την επιπλέον χρηματοδότηση του βρετανικού τραπεζικού συστήματος καθώς και τη χαλάρωση των κανόνων για να ενισχυθεί ο τραπεζικός δανεισμός.

Πριν το δημοψήφισμα ο Τζορτζ Σόρος είχε προβλέψει ότι η συνολική πτώση της λίρας θα μπορούσε να φτάσει ως και το 20%, δηλαδή τα 1,15 δολάρια. Ο άνθρωπος που το 1992 έφτιαξε μια τεράστια περιουσία ποντάροντας στην πτώση της αξίας του βρετανικού νομίσματος –λαμβάνοντας το παρατσούκλι «Ο άνθρωπος που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας»- τόνισε ότι οι προβλέψεις του βασίζονται «στις εμπειρίες έξι δεκαετιών στο χώρο των επενδύσεων».

Πριν συμβούν όλα αυτά, το χαμηλότερο επίπεδο της λίρας στη σύγχρονη ιστορία της ήταν το 1985 όταν είχε φτάσει τα 1,05 δολάρια, ενώ δεν βρέθηκε ποτέ κάτω από το όριο των 1,30 δολαρίων από τον Ιούνιο του 1985 μέχρι και το φετινό δημοψήφισμα.

«Παρότι η πτώση της λίρας αποτελεί ένα ξεκάθαρο σύμπτωμα άλλων προβλημάτων, ίσως αποτελέσει και μέρος της θεραπείας», υποστήριξε ο Τζούλιαν Τζέσοπ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics. «Ο πληθωρισμός θα ανέβει περισσότερο από άλλες φορές, όμως τα καθαρά έσοδα από τις εξαγωγές θα βελτιωθούν σημαντικά», συμπλήρωσε.