Σε χαμηλό τριετίας η τιμή του πετρελαίου

Σε χαμηλό τριετίας η τιμή του πετρελαίου

Η παγκόσμια προοπτική ανάπτυξης και οι μονομερείς κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας έριξαν την τιμή πώλησης του αργού πετρελαίου.

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών σημείωσε η τιμή του πετρελαίου σήμερα, καθώς εντείνονται οι διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τους παγκόσμιους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Την αναταραχή ενισχύει και το ότι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να ανταποκριθεί στις χαμηλότερες τιμές, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, είναι πρόθυμη να αποδεχθεί την τιμή των 80 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η τιμή του αργού Brent έπεσε στα 87,74 δολάρια το βαρέλι, που είναι και η χαμηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2010, προτού ανέβει στα 88,12 δολάρια.  Το αμερικανικό ελαφρύ αργό πετρέλαιο κατέβηκε στα 84,42 δολάρια, κοντά σε χαμηλό διετίας.

Η τιμή του πιο σημαντικού αγαθού στον κόσμο δέχεται ισχυρές πιέσεις από διάφορες κατευθύνσεις. Από τη μία η ζήτηση παρουσιάζει μείωση, καθώς επιβραδύνονται οι οικονομίες της Ευρώπης και της Κίνας. Την ίδια ώρα, η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται, καθώς οι εξαγωγές από το Ιράκ και τη Λιβύη ανακάμπτουν και οι ΗΠΑ αντλούν ολοένα και περισσότερο πετρέλαιο από τα σχιστολιθικά αποθέματά τους. Παράλληλα, η εικόνα της μακροπρόθεσμης ζήτησης μοιάζει κι αυτή να απειλείται από νέες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η μεγαλύτερη πτώση στην τιμή του πετρελαίου ήρθε ως συνέπεια της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας να ρίξει τις τελευταίες εβδομάδες τις τιμές για τους πελάτες της στην Ασία και την Ευρώπη, δείχνοντας πως δεν έχει πρόβλημα να ανεχθεί προσωρινά χαμηλότερες τιμές. Το παράδειγμα των Σαουδαράβων ακολούθησαν τις τελευταίες ημέρες το Ιράκ και το Ιράν.

Οι εξελίξεις αυτές, παρ’ότι οφελούν τους καταναλωτές, δημιουργούν εντάσεις ανάμεσα στα 12 μέλη του ΟΠΕΚ που έχουν διαφορετικά συμφέροντα και στόχους.