Σε διαρκώς ανοδική πορεία το ελληνικό Χρηματιστήριο 

Σε διαρκώς ανοδική πορεία το ελληνικό Χρηματιστήριο 
Γενική άποψη από το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020. Ράλι καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την έντονη ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο των ενθαρρυντικών μηνυμάτων από την κλινική μελέτη της Pfizer για το εμβόλιο. Το θετικό κλίμα υποστηρίζεται από την αναβάθμιση- έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody΄s η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές ράλι και τα ελληνικά ομόλογα. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει την ανοδική τάση του Χρηματιστηρίου

Η Handelsblatt σχολιάζει τη διαρκώς ανοδική πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου και στην προσπάθεια της Ελλάδας για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα: «Στο παρελθόν, οι ελληνικές μετοχές έχουν συχνά αποφέρει στους κατόχους τους αρκετά κέρδη, αλλά και μεγάλες απώλειες. […] Προς το παρόν, ωστόσο, με τον δείκτη αναφοράς Athex Composite να έχει αυξηθεί κατά 16% από την αρχή του έτους, το χρηματιστήριο επανέρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. […] 

Η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γνωρίσει ύφεση φέτος, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αντέξει τις σοβαρές κρίσεις των προηγούμενων ετών και η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην κατηγορία των οφειλετών που διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως επισημαίνει επιπλέον η οικονομική εφημερίδα, «η Ελλάδα κατέγραψε πέρυσι έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη», ενώ στις τελευταίες προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα θα παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε βάθος διετίας.

Όσον αφορά στις επερχόμενες εκλογές, «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επανεκλογή του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη φιλική προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστική της πορεία.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακηρύξει “εθνικό στόχο” την επιστροφή της χώρας του στην κατηγορία των αξιόχρεων για επενδύσεις οφειλετών, στην οποία ανήκε η Ελλάδα μέχρι την έναρξη της κρίσης δημόσιου χρέους. 

Αναλυτές αναμένουν ότι ένας ή περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης θα χορηγήσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη σφραγίδα της “επενδυτικής βαθμίδας” πριν από το τέλος του έτους. Με τη σειρά του, το γεγονός αυτό θα άνοιγε την πόρτα για την επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον κύκλο των ανεπτυγμένων αγορών», καταλήγει η Handelsblatt.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Deutsche Welle