Παρέμβαση Χοντορκόφσκι:  Υπό συνθήκες «δικτατορίας» η Ρωσία, δεν αναμένω ειρήνη

Παρέμβαση Χοντορκόφσκι:  Υπό συνθήκες «δικτατορίας» η Ρωσία, δεν αναμένω ειρήνη
epa10377235 Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with leadership of military-industrial complex enterprises in Tula, Russia, 23 December 2022. Vladimir Putin set the task of providing the troops with all the necessary weapons in a short time. EPA/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Χοντορκόφσκι δεν αναμένει ειρήνη στην Ουκρανία όσο παραμένει στην εξουσία ο Πούτιν

Ο πολέμιος του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι δήλωσε χθες Πέμπτη πως δεν αναμένει ειρήνη στην Ουκρανία όσο παραμένει στην εξουσία στη Ρωσία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Όσο βρίσκεται στην εξουσία το καθεστώς Πούτιν, δεν θα τελειώσει ο πόλεμος», τόνισε ο κ. Χοντορκόφσκι σε δημοσιογράφους στο Μόναχο, μια ημέρα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπαρίς Γέλτσιν και πανίσχυρος ολιγάρχης αναφέρθηκε στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «Πώς σφάζεις έναν δράκο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά την άποψη του άλλοτε πλουσιότερου ανθρώπου στη Ρωσία, επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Γιουκός -καταδικάστηκε για απάτη σε δίκη που ο ίδιος χαρακτήρισε πολιτική, αφού επέκρινε δημόσια τον αρχηγό του κράτους, του επιβλήθηκε εννεαετής κάθειρξη και φυλακίστηκε για χρόνια, προτού του δοθεί χάρη από τον κ. Πούτιν το 2013, ενώ είδε την επιχείρησή του να χρεοκοπεί- ο πόλεμος στην Ουκρανία διχάζει βαθιά τη Ρωσία, ακόμα και μέλη των ίδιων οικογενειών. Δεν είναι, μέχρι σήμερα, πόλεμος του ρωσικού λαού, επέμεινε.

Αν υπό συνθήκες «δικτατορίας» το 15 ως 20% των πολιτών λέει πως τάσσεται κατά του πολέμου, το ποσοστό στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο υψηλό, επισήμανε.

Θεωρεί ότι όσοι «υποστηρίζουν ενεργά» τον πόλεμο είναι λίγοι, όπως και όσοι έχουν πρόθεση να καταταγούν.

Πάντα κατά τον κ. Χοντορκόφσκι, ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να κάνει τους πολίτες να πιστέψουν ότι οι λόγοι του πολέμου δεν έχουν σημασία πλέον και ότι η ήττα της Ρωσίας θα είναι καταστροφή για τους ίδιους τους Ρώσους και τις οικογένειές τους.

Για τον εξόριστο στο Λονδίνο άλλοτε ολιγάρχη, 59 ετών, η Ρωσία δεν είναι στην πραγματικότητα ομοσπονδία, αλλά εξαιρετικά κεντροποιημένο κράτος που έχει ανάγκη εξωτερικούς εχθρούς για να υπάρχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: