Σε δεινή θέση η ρωσική οικονομία λόγω των κυρώσεων – Πρωτοφανή επίπεδα για τον πληθωρισμό
- 20/04/2022, 11:16
- SHARE

Το δύσκολο έργο της εξισορρόπησης των καταναλωτικών αποθεμάτων και των κραδασμών της προσφοράς και της προβλεπόμενης επιβράδυνσης των δαπανών αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, με τις σκληρές διεθνείς κυρώσεις να γονατίζουν τη οικονομία της χώρας.
Σε αυτό το δυστοπικό μακροοικονομικό κλίμα, ο πληθωρισμός έφτασε στο 16,7% τον Μάρτιο, με την κεντρική τράπεζα να μειώνει το βασικό της επιτόκιο από 20% σε 17%.
Η διοικήτρια Elvira Nabiullina πρότεινε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν το βασικό επιτόκιο γρηγορότερα», προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό με οποιοδήποτε απαραίτητο μέσο, καθώς αυτό θα εμπόδιζε τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε το βασικό επιτόκιο από 9,5% σε 20% στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς το ρούβλι έφτασε λόγω των τιμωρητικών διεθνών κυρώσεων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Παρ’ όλ αυτά, ο μηνιαίος πληθωρισμός τον Μάρτιο έφτασε στο 7,61%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1999. Η Nabiullina δήλωσε ότι θα επιδιώξει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 4% το 2024, αλλά, όπως είπε, οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις αρχίζουν να μεταδίδονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην πραγματική οικονομία.
Μαζί με τη συρρίκνωση της οικονομίας, η Ρωσία αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας, εκτός εάν μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε δολάρια, όπως συμφωνήθηκε με τους όρους των δανείων της, έως το τέλος της περιόδου χάριτος στις 4 Μαΐου, σύμφωνα με οίκους αξιολόγησης. Moody’s και S&P.
Ο Timothy Ash, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Bluebay Asset Management, είπε ότι η συρρίκνωση κατά 11% που προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ρεαλιστική προσέγγιση, αλλά αυτό θα ήταν μόνο η αρχή για μια σειρά από δεινά που θα αντιμετωπίσει η χώρα.