Σε εφαρμογή η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση από 1η Δεκεμβρίου 2013

Σε εφαρμογή η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση από 1η Δεκεμβρίου 2013

Στόχος η δίκαιη ενιαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας είσπραξης εισφορών σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.

«Προχωρούμε σήμερα σε μία ακόμη γενναία μεταρρύθμιση με διπλό στόχο, αφενός με την ολοκλήρωση της ενιαιοποίησης της επικουρικής ασφάλισης με οριστικό και δίκαιο τρόπο και αφετέρου με τον εξορθολογισμό της διαδικασίας είσπραξης των εισφορών για παροχή εφάπαξ».

Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά το τέλος της σημερινής ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο και αφορούσε το νέο ενιαίο και ηλεκτρονικό τρόπο είσπραξης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της μηνιαίας Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις. Το σύστημα τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου του 2013 και αφορά 1.200.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων περίπου 400.000 είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑ και περίπου 800.000 είναι δικαιούχοι παροχών πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ).

«Το νέο σύστημα» σημείωσε ο κ. Βρούτσης «συμβάλλει στην ταχύτερη απονομή των παροχών, αλλά και στη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής με όφελος 70 εκατ. ευρώ ετησίως υπέρ των εργαζομένων και συνταξιούχων. Επομένως, νοικοκυρεύουμε οριστικά τα δύο αυτά ταμεία. Κλείνουμε έναν ιστορικό κύκλο 20 ετών, μία ακόμη “ανοιχτή πληγή” του ασφαλιστικού συστήματος, κατάλοιπο της αδράνειας και της αναβλητικότητας του παρελθόντος. Παρεμβαίνουμε και αλλάζουμε το μέλλον» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Διαβάστε ακόμη: Υπουργείο Εργασίας: Μειώνεται ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας

Με το νέο σύστημα οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν τις κρατήσεις για επικουρικό και εφάπαξ μαζί με τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, ενώ το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ, επεκτείνεται στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αλλά και οι 12 τομείς του Φορέα Πρόνοιας του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) θα ενταχθούν στο βασικό εργαλείο, την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, που είναι εγκατεστημένη και στηρίζεται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ-ΙΚΑ).

Στόχος του νέου συστήματος είναι η ταυτόχρονη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής. Οι απώλειες του συστήματος από την εισφοροδιαφυγή υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι το πρόσθετο όφελος από την εφαρμογή αυτού του ενιαίου τρόπου καταβολής των εισφορών θα ανέλθει στο 12-15% επί των υφιστάμενων εσόδων για το ΕΤΕΑ και στο 20-25% επί των υφιστάμενων εσόδων για τους φορείς πρόνοιας. Η συνολική ετήσια εξοικονόμηση αναμένεται να φθάσει στα 65 έως 70 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Όχι τώρα νέες μειώσεις φόρων»

Στην εισήγησή του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι με το νέο σύστημα αντιμετωπίζεται η αδυναμία παρακολούθησης της ασφαλιστικής τακτοποίησης του προσωπικού των εργοδοτών που υπάγονται στα ταμεία, η απουσία ανάπτυξης αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου της είσπραξης των εισφορών από τους εργοδότες και η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των παροχών (συντάξεων και εφάπαξ) προς τους ασφαλισμένους. «Με το νέο σύστημα, ισχυροποιούνται οι δημόσιοι μηχανισμοί ελέγχου και εποπτείας των ασφαλιστικών φορέων και διασφαλίζεται η δημόσια κοινωνική ασφάλιση» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

Χαρακτηριστικό της σημερινής εικόνας είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο διοικητής του ΤΑΠΙΤ, Παύλος Παππάς. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, στον τομέα του μετάλλου δραστηριοποιούνται 180.000 εταιρείες από τις οποίες μόνον οι 80.000 έχουν απογραφεί, ενώ εισφορές καταβάλουν οι 8.000.

Ανάλογη είναι και η πρόσφατη περίπτωση του επικουρικού ταμείου στο οποίο η απονομή των συντάξεων γινόταν στη βάση υπεύθυνων δηλώσεων, καθώς υπήρχε παντελής απουσία ελέγχου και παρακολούθησης των καταβαλλόμενων εισφορών.

Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής επιτελικής επιτροπής που θα αναλάβει τον συντονισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών, την επίλυση τυχόν προβλημάτων, καθώς και την υποβολή προτάσεων, ώστε η ένταξη των τομέων του ΕΤΕΑ και του ΤΑΠΙΤ στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κοκκόρης, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του ΕΤΕΑ, Αναστάσιος Παπανικολάου και Αθανάσιος Αθανασίου, αντίστοιχα, ο διοικητής του ΤΑΠΙΤ, Παύλος Παππάς, η γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης, Άρτεμις Δεδούλη και η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, Ευφροσύνη Κουσκουνά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος