Σε ελεύθερη πτώση η στερλίνα – Στα ομόλογα στρέφονται οι επενδυτές

Σε ελεύθερη πτώση η στερλίνα – Στα ομόλογα στρέφονται οι επενδυτές

Αρνητικές συνέπειες από το Brexit βλέπουν οι αναλυτές των αγορών - "Βουτιά" στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 υποχωρεί η στερλίνα, μετά το δημοψήφισμα που δείχνει πως το Brexit είναι πλέον πραγματικότητα. Επίσης το ευρώ καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 3,5% έναντι του δολαρίου, το Τόκιο κάνει «βουτιά» 7,5%, το πετρέλαιο «χάνει» περίπου 6%, ενώ ο χρυσός κάνει «άλμα» άνω του 6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα καταγράφει πτώση έως και 10%, υποχωρώντας κάτω από το 1,35 δολάριο για πρώτη φορά από το 1985, κατά 15,31% έναντι του γεν στα 133,728 γεν, το ευρώ υποχωρεί κατά 3,13% έναντι του δολαρίου στο 1,1031 δολάριο, ενώ έναντι της στερλίνας κάνει ράλι άνω του 6%.

Βουτιά καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα, μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Βρετανίας.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Οι συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση «θα είναι αρνητικές από όλες τις πλευρές», προειδοποίησε Τζον Κράιαν, επικεφαλής της Deutsche Bank. «Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πλήρως τις επιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι αρνητικές από όλες τις πλευρές», δηλώνει σε γραπτή του ανακοίνωσή του ο Τζον Κράιαν διευκρινίζοντας ότι ο όμιλός του είναι καλά προετοιμασμένος».

Η απόφαση των Βρετανών για μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκρίσιμη με την περίπτωση του Σιδηρού Παραπετάσματος πριν από τριάντα χρόνια, εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Dekabank Ούλριχ Κάτερ. «Είναι ένας πολιτικός σεισμός του ίδιου μεγέθους», δήλωσε ο οικονομολόγος στην Bild

Η απόδοση των 10ετών βρετανικών κρατικών ομολόγων κινείτο σε νέο χαμηλό επίπεδο σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ομολόγων Tradeweb, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit. Η 10ετής απόδοση υποχώρησε στο 1,008% εν μέσω έντονων διακυμάνσεων.

Η πλατφόρμα Tradeweb ξεκινά συνήθως την παροχή στοιχείων στις 08.00 το πρωί (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας), ωστόσο σήμερα άνοιξε στις 04.00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) μια ιστορικής, όπως φαίνεται, ημέρας, επισημαίνει το Reuters.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων κινούνταν σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στο -0,10% σύμφωνα με το Tradeweb, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων κινούνταν σε χαμηλό τετραετίας στο 1,406%.