Έληξε η κατάσταση ομηρίας στο Σίδνεϊ

Έληξε η κατάσταση ομηρίας στο Σίδνεϊ

Έφοδο πραγματοποίησε η αστυνομία στο καφέ όπου κρατούνταν αρκετοί όμηροι - Άγνωστη παραμένει η ταυτότητα του ενόπλου.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την έφοδο που εξαπέλυσε η αυστραλιανή αστυνομία στο καφέ του Σίδνεϊ όπου ένας ένοπλος άνδρας κρατούσε ομήρους επί 15 ώρες, μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο ένας από τους δύο νεκρούς είναι ο δράστης, που κατά την αστυνομία ονομάζεται Μαν Χαρόν Μονίς και ήταν πρόσφυγας από το Ιράν.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε πολλούς τραυματίες να απομακρύνονται από το σημείο με ασθενοφόρα.

Το χρονικό της εφόδου

Η αστυνομία εξαπέλυσε έφοδο κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη (τοπική ώρα) στο καφέ στο Σίδνεϊ, όπου ένας ένοπλος άνδρας κρατούσε ομήρους και είχε αναρτήσει ένα ισλαμιστικό λάβαρο από το πρωί, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδίδουν απευθείας αυστραλιανά τηλεοπτικά δίκτυα.

Μια σειρά ισχυρών εκρήξεων ακούστηκε λίγο πριν από τις 02:30 (17:30 ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέρχονταν στο χώρο του καφέ. Λίγη ώρα αργότερα όμηροι άρχισαν να βγαίνουν από το κατάστημα, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς, ενώ ορισμένοι μεταφέρθηκαν από αστυνομικούς στα χέρια και σε φορεία, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Μια ομάδα πυροτεχνουργών της αστυνομίας και ένα ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση βομβών εισήλθε στο καφέ, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Απόδραση ομήρων

Λίγο νωρίτερα πέντε όμηροι είχαν καταφέρει να αποδράσουν. Ανάμεσά τους ήταν και ο ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης. Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους.

Ειδικοί διαπραγματευτές της αστυνομίας βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για αρκετή ώρα με τον δράστη.

«Θα είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε το επεισόδιο αυτό να λήξει αναίμακτα», είχε δηλώσει η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν.

Η ταυτότητα του δράστη

Μια πηγή η οποία πρόσκειται στην αστυνομία της Αυστραλίας ανέφερε ότι ένας Ιρανός μετανάστης -ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση και είναι γνωστός στις αρχές διότι έχει στείλει απειλητικές επιστολές στις οικογένειες Αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι έχουν σκοτωθεί στο εξωτερικό- είναι ο ένοπλος ο οποίος κρατάει άγνωστο αριθμό ομήρων σε ένα καφέ στο Σίδνεϊ.

Ο Μαν Χαρόν Μονίς, Ιρανός μετανάστης και αυτοαποκαλούμενος σεΐχης, παραμένει μέσα στο καφέ περίπου 15 ώρες αφότου ξεκίνησε η ομηρία.

«Δεν υπάρχει επιχειρησιακός λόγος το όνομά του αυτό να αποκρύβεται από εμάς τώρα», ανέφερε η αστυνομική πηγή αυτή.

Τοπική τηλεόραση έδειξε νωρίτερα εικόνες στις οποίες όμηροι κρατούσαν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σε παράθυρο του καταστήματος.

“There is no God but Allah” (“Ο μόνος Θεός είναι ο Αλλάχ”) και “Mohammed is the messenger of God” (“Ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Θεού”), γράφει η σημαία.

Η αστυνομία που βρίσκεται σε επαφή με τον ένοπλο που κρατεί τους ομήρους αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τα πιθανά κίνητρά του. Επίσης δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους.

Σημειώνεται πάντως ότι η αστυνομία δεν διευκρινίζει “για επιχειρησιακούς λόγους” αν οι όμηροι δραπέτευσαν ή αν αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ούτε κάνει γνωστό που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι όμηροι που κατόρθωσαν να βγουν από την καφετέρια.

Σε επιφυλακή το κέντρο του Σίδνεϊ

Μέρος του κέντρου του Σίδνεϊ έχει παραλύσει, πολλά δημόσια κτίρια όπως η Όπερα και η Βιβλιοθήκη εκκενώθηκαν και γύρω από το καφέ όπου κρατούνται οι όμηροι βρέθηκαν πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα πρώτων βοηθειών και πολυάριθμοι ένοπλοι αστυνομικοί.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος έκανε νωρίτερα έκκληση για ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση, παρέμεινε εκτάκτως στην Καμπέρα απόψε.

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Σίδνεϊ αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές πόλεις.

Αντίδραση και από τις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες εκκένωσαν το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνται οι όμηροι όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής είπε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.

Για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενώ δηλώσεις συμπαράστασης προς την Αυστραλία έκαναν πολλοί ξένοι ηγέτες.

Η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες της Δύσης που συμμετέχουν στις δυνάμεις αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Εκτιμάται ότι πάνω από εκατό Αυστραλοί έχουν λάβει μέρος στις επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ και περίπου 20 από αυτούς έχουν σκοτωθεί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters