Σε επενδυτική βαθμίδα αναβάθμισε τον ΟΤΕ η Standard & Poor’s- Ποια είναι τα ατού

Η πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση των senior unsecured τίτλων 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι μόλις 0,875% και η ισχυρή θέση του στην εγχώρια αγορά οι βασικές αιτίες της κίνησης του οίκου αξιολόγησης.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤE προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors. Ο όμιλος κατατάσσεται πλέον σε επενδυτική βαθμίδα «BBB-» χάρις, όπως αναφέρεται στην υποστήριξη από την ισχυρή λειτουργική επίδοση της εταιρείας, ιδιαίτερα στην δραστηριότητα της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, και την επαρκή ρευστότητα.

Ο οίκος σημειώνει την κυρίαρχη θέση του ΟΤE στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και το μέτριο χρέος. Βλέπουμε πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση, εάν η εκτίμησή μας για τους κινδύνους της Ελλάδας ως χώρας, η οποία αντανακλά εν μέρει την άρση των capital controls στην ελληνική αγορά την 1η Σεπτεμβρίου 2019, μετριαστεί.

Σε ότι αφορά ειδικά τον όμιλο επισημαίνεται ότι η πρόσφατη επιτυχημένη αναχρηματοδότηση των senior unsecured τίτλων ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι σε χαμηλό ιστορικό (0,875%), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Deutsche Telekom (ύψους 100 εκατ. ευρώ), ενισχύουν τη ρευστότητα του.

Η έκδοση θα βελτιώσει την ικανότητα του ΟΤE να αντιμετωπίσει τις επικείμενες λήξεις ομολόγων (€770 εκατ. μέχρι το τέλος του 2020) και να τις αναχρηματοδοτήσει με καλύτερους όρους», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Η εκτίμησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤE υποστηρίζεται από τις κορυφαίες θέσεις του στην αγορά υπηρεσιών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, γράφει η S&P. Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε την αξιολόγηση του ΟΤΕ κατά μία βαθμίδα, εάν αυξήσουμε την αξιολόγηση μας για την Ελλάδα, επισημαίνει.

Σχετικά άρθρα