Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Evergrande- Δεν πληρώθηκαν υποχρεώσεις 83,5 εκατ. δολ.

Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Evergrande- Δεν πληρώθηκαν υποχρεώσεις 83,5 εκατ. δολ.
--FILE--The logo of Evergrande Group, China's second-largest property developer by sales, is seen on the façade of its headquarters in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 24 July 2020. (Photo by Sheng Xiexiao / Imaginechina via AFP) Photo: AFP
H προθεσμία για την εξυπηρέτηση χρέους 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων έληξε το πρωί της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας τίθεται η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Evergrande, έπειτα από την αθέτηση πληρωμής ομολογιούχων εκτός Κίνας, το κουπόνι των οποίων έπρεπε να καταβληθεί την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, η προθεσμία για την εξυπηρέτηση χρέους 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων έληξε το πρωί της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα το τρέχον κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας να λάβει διαστάσεις…

Ωστόσο, ο όμιλος, ο οποίος δεν έχει προβεί σε δήλωση, έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών προτού τυχόν αδυναμία πληρωμής θεωρηθεί επίσημα σε αθέτηση.

Μοιραία, τα ταμπλό των αγορών βάφτηκαν κόκκινα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο πρόκλησης ντόμινο από διαδοχικά χρηματοπιστωτικά σοκ.

Υπενθυμίζεται ότι οι κινεζικές αρχές χθες ζήτησαν από τις τοπικές κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για πιθανή κατάρρευση του υπερχρεωμένου κινεζικού ομίλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, με τους συντάκτες να επικαλούνται αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών.
Οι αξιωματούχοι είπαν ότι έχουν δοθεί οδηγίες σε φορείς των τοπικών κυβερνήσεων και σε κρατικές επιχειρήσεις να παρέμβουν μόνο την ύστατη στιγμή στην περίπτωση που η Evergrande δεν καταφέρει να διαχειριστεί τις υποθέσεις της με συντεταγμένο τρόπο, ανέφερε η WSJ.

«Ποτέ δεν είχαμε βιώσει στο παρελθόν τόσο δραματική αλλαγή στο εξωτερικό περιβάλλον», δήλωσε το γραφείο της κινεζικής επενδυτικές εταιρείας Sunac, διαπιστώνοντας πτώση 60% σε ετήσια βάση στις πωλήσεις κατοικιών το καλοκαίρι. «Η αγορά έχει σχεδόν παγώσει», πρόσθεσε σε επιστολή της.

Στο μεταξύ, η Chinese Estates, επί μακρόν συνεργάτης της Evergrande Group, το τελευταίο διάστημα «ξεφορτώνεται» με ταχείς ρυθμούς μετοχές του κλυδωνιζόμενου κινεζικού κατασκευαστή ακινήτων. 

Η εταιρεία συμμετοχών από το Χονγκ Κονγκ, που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Joseph Lau και την σύζυγό του Chan Hoi Wan, αποκάλυψε την Πέμπτη ότι μείωσε το ποσοστό που κατέχει στην Evergrande πουλώντας σχεδόν 109 εκατομμύρια μετοχές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η Chinese Estates ανέφερε ότι έχει εισπράξει το ποσό των 246,5 εκατ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (31,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) από τις μέχρι τώρα πωλήσεις μετοχών, ενώ πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να «ξεφορτωθεί» και τις υπόλοιπες 751 εκατομμύρια μετοχές του κινεζικού κολοσσού που κατέχει. 

Σε αυτό το περιβάλλον, εύλογα τα ομόλογα της Evergrande κατρακυλούν, με τα περισσότερα να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στα 0,30 σεντ στο 1 δολάριο, ενώ οι μετοχές της εταιρείας στο χρηματιστήριο Χονγκ Κονγκ έπεσαν έως και 13,5 % την Πέμπτη, καταγράφοντας μείωση πάνω από 80 % το 2021.

Η CCB International, κινεζική επενδυτική τράπεζα, ανέφερε σε ερευνητικό σημείωμα ότι οι κίνδυνοι που προέρχονται από το Evergrande ήταν «διαχειρίσιμοι», αλλά πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος μετάδοσης έχει εξαπλωθεί. 

Περιορισμένος ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη, λέει η Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σχετικοποίησε σήμερα τον αντίκτυπο που θα είχε στην ευρωζώνη μια ενδεχόμενη πτώχευση του υπερχρεωμένου κινεζικού γίγαντα των ακινήτων Evergrande.

«Έχω πολύ ζωηρές μνήμες από τις τελευταίες χρηματιστηριακές εξελιξεις στην Κίνα οι οποίες είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», όμως «στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη η άμεση έκθεση θα ήταν περιορισμένη», δήλωσε η Γαλλίδα Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο δίκτυο CNBC.

«Προς το παρόν, αυτό που βλέπουμε είναι ένας αντίκτυπος και μια έκθεση που είναι επικεντρωμένοι στην Κίνα», προσθεσε ενώ η ΕΚΤ παρατηρεί από κοντά την κατάσταση, με δεδομένη τη διασύνδεση των χρηματοοικονομικών αγορών στον πλανήτη.

Ο ιδιωτικός όμιλος καταρρέει κάτω από ένα χρέος 260 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια αθέτηση πληρωμής εκ μέρους του θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σοβαρή επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων στην Κίνα και να προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

Ο πρόεδρος του ομίλου Σου Τζιαγίν, ο οποίος ήταν άλλοτε μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας, υπογράμμισε προχθές, Τετάρτη, το βράδυ πως ο όμιλος οφείλει «να κάνει τα πάντα για να τιμήσει» τις δεσμεύσεις του.

Ερωτηθείσα εξάλλου για τον κίνδυνο ενός επίμονου πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο οποίος τον Αύγουστο ξεπέρασε το στόχο του 2% που έχει θέσει μεσοπρόθεσμα η ΕΚΤ, η Λαγκάρντ δήλωσε πως αναμένει «μια επιστροφή σε πολύ περισσότερη σταθερότητα τον ερχόμενο χρόνο» επειδή «πολλές από τις αιτίες για την αύξηση των τιμών είναι προσωρινές».

«Έχει μεγάλη σχέση με τις τιμές της ενέργειας», διευκρίνισε, ενώ η άλλη κύρια προσωρινή αιτία είναι η αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία, μετά τη μείωσή του κατά 3 μονάδες που ίσχυσε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 για να υποστηριχθεί η κατανάλωση με φόντο την πανδημία της Covid-19.