Σε έρευνα υπόθεσης εταιρικής κατασκοπείας προχωρά η Amazon

Άρθρο της Wall Street Journal ανέφερε μάλιστα ότι η πρακτική αυτή ήταν ιδιαίτερα «διαδεδομένη στην Κίνα».

Η Amazon ερευνά ισχυρισμούς ότι οι υπάλληλοί της δέχτηκαν δωροδοκίες για να διαρρεύσουν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με πωλήσεις. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία όμως δεν έδωσε αριθμούς, εργαζόμενοι στην Amazon, συνήθως μέσω τρίτων, πουλούσαν εσωτερικά δεδομένα και άλλες απόρρητες πληροφορίες σε εμπόρους που πουλούσαν τα προϊόντα τους στον ιστότοπο του αμερικανικού κολοσσού προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Επιτράπη επίσης σε ανεξάρτητους πωλητές να διαγράψουν αρνητικές κριτικές και να αποκαταστήσουν κατηργημένους λογαριασμούς για πληρωμές από 80 και 2.000 δολαρίων, σύμφωνα με ισχυρισμούς που εμφανίστηκαν σε άρθρο της . Η εφημερίδα ανέφερε ότι η πρακτική αυτή ήταν ιδιαίτερα «διαδεδομένη στην Κίνα».

Από την πλευρά της, η Amazon ανέφερε ότι είχε «μηδενική ανοχή» ως προς την κατάχρηση των συστημάτων της και ότι διενεργούσε μια «εξονυχιστική έρευνα». Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι οι εργαζόμενοί της υποχρεούνται να τηρούν αυστηρούς εμπορικούς και δεοντολογικούς κανόνες και ότι «όποιος παραβιάσει τον Κώδικά μας αντιμετωπίζει ποινή, συμπεριλαμβανομένου τερματισμού και πιθανών νομικών και ποινικών κυρώσεων».

Πρόσθεσαν ακόμα ότι η εταιρεία θα λάμβανε «άμεση δράση» ενάντια στους πωλητές στην ιστοσελίδα της που είχαν «υιοθετήσει αυτή τη συμπεριφορά… συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των εμπορικών τους λογαριασμών, διαγραφής των κριτικών, παρακρατώντας χρήματα και ανάληψης νομικής δράσης».

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η έρευνα της Amazon ξεκίνησε το Μάιο, όταν η εταιρεία ενημερώθηκε για την εν λόγω πρακτική στην Κίνα. Η εφημερίδα υποστήριξε ότι ανεξάρτητοι μεσίτες είχαν χρησιμοποιήσει την κινεζική υπηρεσία μηνυμάτων, το WeChat, για να συνδέσουν τους ανεξάρτητους πωλητές με το προσωπικό της Amazon.

Περίπου τα μισά αντικείμενα που πωλήθηκαν στην Amazon προέρχονται πλέον από ανεξάρτητους πωλητές. Αυτοί θα πρέπει να ανταγωνιστούν με τα προϊόντα της ίδιας της εταιρείας προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή και να εμφανιστούν τα προϊόντα τους υψηλότερα στις σελίδες των αποτελεσμάτων. Βέβαια, αυτή η πληθώρα των ανεξάρτητων πωλητών που απαρτίζουν πλέον την εταιρεία, διασφαλίζουν το ότι ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι σε θέση να προσφέρει μια ευρύτερη ποικιλία αντικειμένων προς πώληση.