Σε έξαρση η ισλαμοφοβία στις ΗΠΑ: Αριθμός – ρεκόρ περιστατικών διακρίσεων και επιθέσεων το 2023

Σε έξαρση η ισλαμοφοβία στις ΗΠΑ: Αριθμός – ρεκόρ περιστατικών διακρίσεων και επιθέσεων το 2023
Police officers outside of the Glen Rock Jewish Center. U.S. Congressman Josh Gottheimer, the New Jersey Department of Homeland Security & Preparedness, and local law enforcement held a press conference at the Glen Rock Jewish Center in Glen Rock, New Jersey, United States on November 13, 2023. U.S. Congressman Josh Gottheimer delivered remarks on rising antisemitism, Islamophobia, and hate crimes across the State of New Jersey and spoke about recent nonprofit security grants for houses of worship. (Photo by Kyle Mazza/NurPhoto) (Photo by Kyle Mazza / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Έκθεση αναφέρει ότι το 2023 παρατηρήθηκε «ενίσχυση του μίσους εναντίον των μουσουλμάνων» σε σχέση με το 2022.

Οι καταγγελθείσες περιπτώσεις διακρίσεων και επιθέσεων εναντίον μουσουλμάνων και Παλαιστίνιων έφτασαν σε ποσοστά ρεκόρ στις ΗΠΑ το 2023 λόγω της ισλαμοφοβίας και της όξυνσης της έντασης μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με στοιχεία οργάνωσης.

Οι καταγγελίες έφτασαν το 2023 τις 8.061, αύξηση 56% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ο υψηλότερος αριθμός από τότε που το Council on American- Islamic Relations (CAIR) άρχισε να διατηρεί αρχεία πριν σχεδόν 30 χρόνια. Περίπου τα 3.600 από αυτά τα περιστατικά σημειώθηκαν από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο, επεσήμανε η CAIR.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναφέρει ότι παρατηρείται αύξηση της ισλαμοφοβίας και της μεροληψίας εις βάρος των Παλαιστίνιων, όπως και του αντισημιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Τουλάχιστον 11 νεκροί στο πλήγμα του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό – Με αντίποινα απειλεί η Τεχεράνη

Μεταξύ των περιστατικών που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ είναι ο θανάσιμος τραυματισμός με μαχαίρι του 6χρονου Αμερικανοπαλαιστίνιου Ουαντέα αλ Φαγιούμ στο Ιλινόι, οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν τρεις φοιτητές παλαιστινιακής καταγωγής στο Βερμόντ τον Νοέμβριο και η επίθεση με μαχαίρι εναντίον ενός Αμερικανοπαλαιστίνιου στο Τέξας τον Φεβρουάριο.

Η έκθεση της CAIR αναφέρει ότι το 2023 παρατηρήθηκε «ενίσχυση του μίσους εναντίον των μουσουλμάνων» σε σχέση με το 2022, όταν είχε σημειωθεί για πρώτη φορά μείωση των καταγγελιών.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 αυτού του είδους τα περιστατικά ήταν περίπου 500 μηνιαίως, προτού εκτοξευθούν στα σχεδόν 1.200 μηνιαίως το τελευταίο τρίμηνο.

«Βασική αιτία πίσω από αυτό το κύμα αυξημένης ισλαμοφοβίας ήταν η κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη τον Οκτώβριο του 2023», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι περισσότερες καταγγελίες το 2023 αφορούσαν διακρίσεις στην εργασία και την παιδεία, στην παροχή ασύλου, αλλά και εγκλήματα μίσους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: