Σε εξέλιξη επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα που άνοιξε η «Ελπίδα»

Σε εξέλιξη επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα που άνοιξε η «Ελπίδα»
Áõôïêßíçôá êéíïýíôáé åí ìÝóù ÷éïíüðôùóçò óôçí ÅèíéêÞ ïäü, ÄåõôÝñá 24 Éáíïõáñßïõ 2022. Åðß ðïäüò âñßóêåôáé ïëüêëçñïò ï ìç÷áíéóìüò ôçò ÔïðéêÞò Áõôïäéïßêçóçò óôçí ÁôôéêÞ. Ç êáêïêáéñßá «Åëðßò» åðåëáýíåé, ôï ÷éüíé ðÝöôåé êáé Þäç ïé ðåñéóóüôåñåò ðåñéï÷Ýò ôïõ íïìïý Ý÷ïõí íôõèåß óôá ëåõêÜ. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επί ποδός τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ - H αναζήτηση ευθυνών και οι προσδοκίες από την ύφεση της κακοκαιρίας.

Η κακοκαιρία Ελπίδα δοκιμάζει την ετοιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων που διαθέτει η χώρα για την προστασία των πολιτών σε έκτακτες συνθήκες φέρνοντας παράλληλα lockdown στην αγορά.

Με εγκλωβισμένους οδηγούς και επιβάτες στην Αττική Οδό, ακόμη και τις πρωινές ώρες, ένα 24ωρο μετά την έναρξη της σφοδρής χιονόπτωσης, η εικόνα της πρωτεύουσας είναι αποθαρρυντική καταδεικνύοντας έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης. Στελέχη της κυβέρνησης αλλά και της εταιρείας Αττική Οδός διεμήνυαν ότι επείγει η αποκατάσταση της ομαλότητας πριν την απονομή ευθυνών για το αλαλούμ που επικράτησε, ωστόσο υπάρχει από χθες το βράδυ έντονη φημολογία για την απόδοση ευθυνών και τις συνέπειες σε υψηλό επίπεδο. Ας σημειωθεί ότι οδηγοί εγκλωβίστηκαν και σε άλλους δρόμους όπως η Μεσογείων και η Κατεχάκη ενώ χρειάστηκε η επέμβαση του στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Ερυθρού Σταυρού, πέραν του ΕΚΑΒ, για να προσφερθεί βοήθεια στους εγκλωβισμένους και να μεταφερθούν άνθρωποι με προβλήματα υγείας από ή προς τα νοσοκομεία.

Tα συμβάντα αυτά έθεσαν σε δεύτερο πλάνο τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, που παραμένουν σοβαρά σε πολλές περιοχές οι οποίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω των βλαβών που προκάλεσε στο δίκτυο το φαινόμενο Ελπίς. Στο σκοτάδι βυθίστηκαν κάτοικοι σε γειτονιές στην Κηφισιά, το Χαλάνδρι, το Ψυχικό, τη Νέα Φιλαδέλφεια, την Κερατέα, τα Καλύβια, ακόμη και τη Γλυφάδα, τη Νέα Σμύρνη, τον Άλιμο, τη Σαλαμίνα κ.α..

Εντωμεταξύ, παρά την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις συνθήκες, δεν εντοπίζονται προβλήματα στην τροφοδοσία, παρά μόνον στο δίκτυο. Οπότε τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν να επιχειρούν, παρά τις δυσκολίες, με κλειστούς πολλούς δρόμους, ακόμη και μέσα στο λεκανοπέδιο.

Προσδοκίες πάντως καλλιεργεί η ύφεση της κακοκαιρίας για την αποκατάσταση των βλαβών ενώ αναφορικά με τις τιμές καταγράφεται αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής πάνω από τα 280 ευρώ/MWh.

Ανοιχτά supermarket, φαρμακεία και βενζινάδικα

Ας σημειωθεί ότι σήμερα, Τρίτη 25.1.2022, παραμένουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και οι τράπεζες, ενώ είναι ανοιχτά μόνο τα πρατήρια καυσίμων, τα φαρμακεία και με περιορισμένο ωράριο τα supermarket. Δηλαδή, το lockdown που απέφυγε η αγορά με την μετάλλαξη Όμικρον ήρθε να το επιβάλλει η κακοκαιρία Ελπίδα. Οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά και η εργασία παρέχεται εξ’ αποστάσεως, απόφαση που ελήφθη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της ισχυρής χιονόπτωσης για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η αργία της λειτουργίας των καταστημάτων αφορά στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.