Τσίπρας σε Ντάισελμπλουμ: «Αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος του Eurogroup συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό - Σε εξέλιξη το κρίσιμο ραντεβού Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Νταϊσελμπλουμ για την παρουσία του στην Αθήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δώσει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της Κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας χωρίς, όμως, να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι  πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας πως «σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία» και ζήτησε την στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος.

Σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, και στη συνέχεια ο κ. Ντάισελμπλουμ αποχώρησε προκειμένου να συναντήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη.

Σχετικά άρθρα