Σε εξέλιξη το Euro Working Group και οι επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο

Σε εξέλιξη το Euro Working Group και οι επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο

Η ελληνική πλευρά αναζητεί λύση πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του αποψινού Eurogroup.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτη η συνεδρίαση του Euro Working Group, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για την επίτευξη συμφωνίας πριν από την έναρξη του Eurogroup. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τους προέδρους των θεσμών. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το Eurogroup θα αρχίσει αφού τελειώσει η συνάντηση με τους θεσμούς και μπορεί να καθυστερήσει.

Σχολιάζοντας την πρόταση των δανειστών που εστάλη στις 5 το πρωί της Τετάρτης, ελληνικές κυβερνητικές πηγές την χαρακτήρισαν «εξαιρετικά σκληρή». Οι δανειστές ζητούν κλείσιμο ψαλίδας των μισθών στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ ενώ δεν αναφέρουν τίποτε για τα εργασιακά, τόνισαν οι συγκεκριμένες πηγές.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές ζητούν αύξηση στις εισφορές για τους εργαζόμενους και μείωση των εισφορών για τους εργοδότες. Ζητούν ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και μείωση της έκτακτης εισφοράς των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Επίσης ζητούν η αύξηση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις να γίνει στο 28% και όχι στο 29% που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Εμείς θέτουμε στο τραπέζι των συνομιλιών το Θέμα του χρέους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές αλλά η απάντηση είναι πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά, κατέληξαν.

«Πολύ αβέβαιο το αποτέλεσμα»

Ως «πολύ αβέβαιο» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα αξιωματούχος κοντά στους πιστωτές, μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον πρόεδρο του Eurogroup, συνάντηση που εξελισσόταν και κατά τη διάρκεια που ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ειδικότερα ο αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν υπήρξε πρόοδος το απόγευμα μεταξύ των δανειστών δήλωσε σύμφωνα με το Reuters: «Παραμένει πολύ αβέβαιο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία».

Λαγκάρντ: Δεν επιθυμούμε Grexit

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο σε δεσμεύσεις για αυξήσεις φόρων αναφέρει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και υπογραμμίζει σε συνέντευξή της σε γαλλικό περιοδικό ότι δεν επιθυμεί Grexit.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει ότι δεν επιθυμεί Grexit και δεν πιστεύει σε «έκρηξη» της Ευρωζώνης. Η ανάκαμψη της Ελλάδα θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και βήματα των ευρωπαίων δανειστών για εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, σχολιάζει η Κριστίν Λαγκάρντ. Παράλληλα ζήτησε η Ελλάδα να παρουσιάσει «αξιόπιστες» μεταρρυθμίσεις. «Δεν μπορείς να στηρίξεις το πρόγραμμα μόνο σε υποσχέσεις για καλύτερη είσπραξη φόρων, όπως έχουμε ακούσει κατά το παρελθόν τα τελευταία πέντε χρόνια, με πολύ λίγα αποτελέσματα» δήλωσε στο περιοδικό.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τους δανειστές

Με κοινό παρονομαστή ότι οι τελευταίες προτάσεις των πιστωτών «είναι παράλογες» και ξεπερνούν τα όρια αντοχών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και με ευρεία συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και του κόμματος πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μετά τις εισηγήσεις του Γραμματέα του κόμματος Τάσου Κορωνάκη και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις που περιελάμβαναν και σκληρή κριτική τους πιστωτές, αλλά και στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Μέλη της ΠΓ σημείωναν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αν υπάρξει συμφωνία θα είναι πολύ επώδυνη και για την κοινωνία, ότι θα είναι δύσκολο να υποστηριχθεί καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις του κόμματος, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξαν και αναφορές για την ανάγκη προσφυγής σε εκλογές.

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει οπωσδήποτε αναφορά στο θέμα ρύθμισης του χρέους, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή η συμφωνία. Κομματικές πηγές τονίζουν ότι αν ο πρωθυπουργός καταφέρει να αποσπάσει μια δέσμευση για το χρέος, τότε πολλοί θα αλλάξουν στάση ακόμη και στις ψηφοφορίες, καθώς το θεωρούν μείζον για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης, άλλα στελέχη υπογράμμισαν την ανάγκη, η όποια συμφωνία να είναι βιώσιμη, να μπορεί να δηλαδή να επιλύσει προβλήματα και όχι να προκαλέσει σύντομα νέες επιπλοκές στην οικονομία.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, από την συνεδρίαση προέκυψε ότι την Παρασκευή μετά το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την επομένη η Κοινοβουλευτική Ομάδα , ώστε να τοποθετηθούν για την συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία.