Σε υψηλό 14 μηνών η μεταποίηση της Ευρωζώνης, πριν από ΕΚΤ και ευρωεκλογές

Σε υψηλό 14 μηνών η μεταποίηση της Ευρωζώνης, πριν από ΕΚΤ και ευρωεκλογές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα να σταματήσει την πτώση της παραγωγής που συνεχίζεται από τον Απρίλιο του 2023.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης στην Ευρωζώνη για τον Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που καταρτίζει η Hamburg Commercial Bank.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ο PMI μεταποίησης στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 47,3 μονάδες έναντι 45,7 μονάδες τον Απρίλιο.

Παρά το γεγονός πως η μέτρηση βρέθηκε για ένα ακόμα μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων -που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση των δραστηριοτήτων- πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέτρηση από τον Μάρτιο του 2023, υποδηλώνοντας την πιο αργή επιδείνωση της υγείας του τομέα παραγωγής αγαθών της Ευρωζώνης εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Τα στοιχεία έρχονται μερικές μέρες πριν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια της (αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την πρώτη μείωση επιτοκίων εδώ και χρόνια) και λίγο πριν από το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών της 9ης Ιουνίου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της HBOC, ανέφερε πως η μέτρηση «θα μπορούσε να είναι το σημείο καμπής για τον τομέα της μεταποίησης. Ο κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα να σταματήσει την πτώση της παραγωγής που συνεχίζεται από τον Απρίλιο του 2023.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη όσον αφορά τη μελλοντική παραγωγή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: