Σε ισχύ από 27 Αυγούστου οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία για την υπόθεση Σκριπάλ

Σε ισχύ από 27 Αυγούστου οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία για την υπόθεση Σκριπάλ

Τζον Μπόλτον: Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα παραμείνουν έως ότου αλλάξει συμπεριφορά.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας σε σχέση με την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στη Βρετανία θα τεθούν επίσημα σε ισχύ τη Δευτέρα, σύμφωνα με κοινοποίηση που αναρτήθηκε σήμερα στο Ομοσπονδιακό Μητρώο, έναν καθημερινό κατάλογο όπου καταγράφονται πράξεις και κανονισμοί των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Τα σχέδια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να θέσει τέλος στην ξένη βοήθεια και σε ορισμένες πωλήσεις όπλων και χρηματοδοτήσεις στη Ρωσία, καθώς και η άρνηση της χορήγησης πιστώσεων στη χώρα και η απαγόρευση της εξαγωγής ευαίσθητων για την ασφάλεια αγαθών και τεχνολογίας θα δημοσιευθεί επισήμως στις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με την κοινοποίηση. Με τη δημοσίευσή τους οι κυρώσεις θα τεθούν επίσημα σε ισχύ.

Τα σχέδια για την επιβολή των κυρώσεων ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ στις 8 Αυγούστου λόγω της χρήσης από τη Μόσχα, όπως υποστηρίζει, ενός νευροτοξικού παράγοντα εναντίον ενός Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία.

Τζον Μπόλτον: Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα παραμείνουν έως ότου αλλάξει συμπεριφορά

Η Ουκρανία έχει σημειώσει πρόοδο στις προσπάθειές της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει ακόμη κι άλλη δουλειά να κάνει, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο.

Η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά σε μια επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα δυτικά της σύνορα και το 2014 προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία έπειτα από μια φιλοδυτική εξέγερση εκεί.

Ο Μπόλτον πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η ουκρανική κρίση και ότι θα ήταν επικίνδυνο να αφεθεί η κατάσταση ως έχει στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, όπου η Μόσχα έχει υποστηρίξει τους αυτονομιστές στη σύγκρουσή τους με το Κίεβο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επίσης ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία θα παραμείνουν έως ότου η Μόσχα αλλάξει συμπεριφορά.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, ο Μπόλτον πρόσθεσε ότι είπε στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι η Μόσχα δεν θα πρέπει να αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας το ερχόμενο έτος.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για τη φερόμενη ανάμειξή της στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στις ΗΠΑ το 2016. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες αυτές. Ο Μπόλτον πρόσθεσε επίσης ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το Κίεβο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει αμερικανικές εταιρείες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο Μπόλτον, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Ποροσένκο.

Μ. Πομπέο προς Σ. Λαβρόφ: Η Μόσχα να «απελευθερώσει αμέσως» τον Όλεγκ Σέντσοφ

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ζήτησε από τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ οι ρωσικές αρχές να «απελευθερώσουν αμέσως» τον Ουκρανό κινηματογραφιστή Όλεγκ Σέντσοφ, που κάνει απεργία πείνας εδώ και πάνω από 100 ημέρες.

Ο κινηματογραφιστής, ο οποίος εναντιώνεται στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, κρατείται σε ρωσική φυλακή κι έπαψε να τρέφεται τη 14η Μαΐου. Για την Ουάσινγκτον, ο Σέντσοφ είναι «πολιτικός κρατούμενος».

«Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανησυχία μας για το ζήτημα της υγείας του Σέντσοφ και προέτρεψε τη Ρωσία να τον απελευθερώσει αμέσως, όπως και όλους τους ουκρανούς πολιτικούς κρατούμενους», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Σέντσοφ, 42 ετών, διατηρείται στη ζωή με διατροφικά συμπληρώματα που του χορηγούνται ενδοφλεβίως κατ’ εντολή της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων της Ρωσίας. Ο σκηνοθέτης και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών απαιτεί την απελευθέρωση «όλων των (ουκρανών) πολιτικών κρατουμένων» που έχουν φυλακιστεί στη Ρωσία.

Παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις συγγραφέων, ηθοποιών και διάσημων σκηνοθετών, η Μόσχα τηρεί μέχρι σήμερα ανυποχώρητη στάση στην υπόθεση του Σέντσοφ, που έχει καταδικαστεί για «τρομοκρατία» και «εμπορία όπλων». Λέει ότι ο κινηματογραφιστής θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος εάν έκανε αίτηση να του δοθεί χάρη, κάτι που ο ίδιος αρνείται να πράξει.

Ο Σέντσοφ είχε καταδικαστεί το 2015 σε είκοσι χρόνια κάθειρξη έπειτα από μια δίκη που η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία είχε χαρακτηρίσει «σταλινική» και είχαν στηλιτεύσει το Κίεβο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

Οι εκκλήσεις να αφεθεί ελεύθερος πολλαπλασιάστηκαν όταν συμπληρώθηκαν 100 ημέρες αφότου άρχισε απεργία πείνας, την Τρίτη.